בנק ישראל שוקל לקנות אג"ח
הנגיד פישר אמר בשבוע שעבר כי "בנק ישראל שוקל לרכוש נכסים נוספים". לבנק המרכזי אסור לסחור בנדל"ן ובמניות, אך הוא שוקל לרכוש אגרות חוב ממשלתיות וקונצרניות במידה והורדת הריבית לא תקל על מצוקת האשראי
בבנק ישראל נשקלת האפשרות לרכוש אגרות חוב ממשלתיות ו
קונצרניות
(של חברות מסחריות) כחלק מהמדיניות המוניטרית במטרה לסייע למגזר העסקי בהורדת הריבית על
האשראי הבנקאי. זאת, אם הורדת ריבית בנק ישראל לא תקל על
מצוקת האשראי.
הבנק אינו מאשר ואינו מכחיש כי הוא נערך בפועל לאפשרות הזאת של רכישת האג"ח. האפשרות שהבנק יבצע פעולה כזאת נרמזה בהודעת הבנק מהשבוע שעבר על ההורדה הדרמטית של הריבית ל-1%, ובדברי הנגיד סטנלי פישר במסיבת העיתונאים למחרת היום.
מדברי פישר עלה כי הורדת הריבית האחרונה איננה המלה האחרונה של בנק ישראל, אבל מאחר שלא ניתן לרדת מאפס ריבית, אם יהיה צורך הבנק ישקול רכישת "נכסים נוספים". זאת, מעבר לרכש המסיבי של 100 מיליון דולר ליום, שנועד להגדיל את יתרות המט"ח כעתודה מוניטרית. "רכישת נכסים נוספים" יכולים להיות אג"ח בלבד, כיוון שלפי החוק, הבנק אינו יכול לרכוש שום סוג אחר של נכסים - לא נדל"ן ולא מניות. גם הנגיד האמריקני דיבר על כך בשבוע שעבר.
בנק ישראל להיכנס לבורסה בערוץ הזה כשחקן נוסף ורב-כוח, ולא רק כמנפיק אגרות המלווה קצר מועד - מק"מים - כאמצעי לספיגת כסף וכאחד הכלים לשמירת יעד האינפלציה. כניסתו של הבנקי המרכזי לשוק האג"ח, הופכת אותו לגורם בעל השפעה רחבה, מעבר לאמינות שעסקאותיו יעניקו לניירות הערך שיחליט לקנות. הוא עשוי למשוך בעקבותיו גל רכישות ענק של אגרות החוב אותן בחר לרכוש, ובכך לגרום לעליית השערים ובמקביל - לירידה בתשואות, כלומר בריבית שהן נושאות.
תהליך זה עשוי להביא בטווח הארוך להורדת הריבית על האשראי ובכך להוות מכשיר יעיל שיסייע למגזר העסקי לצאת מהמשבר הנוכחי, הפיננסי והכלכלי. כל זה כאמור אם אכן יחליט בנק ישראל לפתוח בו אם יווכח שהורדת הריבית שלו איננה משיגה את מטרתה.
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר
צילום: רויטרס
מומלצים