השיפוץ המתמשך בקניון ארנה פוגע בסוחרים
קניון ארנה הולך ומשתפץ לו אבל רשתות עוזבות אותו בגלל טענות על עזובה ולכלוך. ארומה, קפה הלל, פוקס, נעלי גזית ועוד חנויות כבר עזבו. הסוחרים שנשארו טוענים שהלכלוך מבריח את הקונים. הנהלת ארנה: "רוב הסוחרים שמחים לקראת השינוי"
בתחילה הובטח לסוחרים שהשיפוץ יסתיים עד סוף 2008, אחר כך נאמר להם שזה יקרה עד אפריל 2009. כעת נראה שהמלאכה במקום עוד רבה.
רק בשבוע האחרון עזבו את הקניון שלושה סוחרים גדולים: רשת ארומה ישראל סגרה את הסניף, חנות פוקס לנשים ולגברים נסגרה אף היא, וסקאל - שמפעיל לא מעט חנויות בקניון, בהן טימברלנד, ניין ווסט ואחרות - אסף את הסחורה מחנות החשמל סקאל אלקטריק, סגר דלתות והודיע בשלט למי שבמקרה יעבור במקום ויחפש שהוא עובר לאאוטלט במחלף הסירה. הרבה לפני כן נעלמו מהנוף בקניון גם קפה הלל, נעלי גזית, אניק ניו יורק, אשה אשה, קרביץ (כחודשיים לפני החלפת הבעלות), חנות הצילום פיקסל, דוכנים של רשת סחוט, מזון תאילנדי וחנות הגלידה במתחם המזון המהיר.
לבן זקן יש תוכניות להרים מחדש את הקניון, בעיקר עם רשתות גדולות. ל"כלכליסט" נודע שהוא מנהל משא ומתן להכנסת רשת האופנה השבדית H&M במקום סניף טיב טעם, ומעוניין שרשת גאפ, שעתידה אף היא להיכנס לארץ, תפתח חנות במקום חנות פוקס שנסגרה.
תמיר בן שחר, מנכ"ל חברת הייעוץ צ'מנסקי בן שחר, אומר שקניון ארנה היה חייב לעבור שיפוץ, ושאם בן זקן לא היה עושה זאת, היו הסוחרים סוגרים את החנות בכל מקרה בעוד שנה או שנתיים. לדבריו: "לקניון כפי שהיה אין זכות קיום".
הנהלת ארנה סירבה להתייחס לכניסתן העתידית של רשתות אלו לקניון.
קניון ארנה בזמנים יפים יותר (צילום: מאיר פרטוש)
אלא שבינתיים הסוחרים שמפעילים חנויות במקום זועמים על הפדיון שירד בעשרות אחוזים ועל החובות הכבדים שנצברו בעקבות זאת. מי שיסייר בקניון בימים אלו לא יזכה לחוויית קנייה מענגת. רבע מהחנויות סגורות, המקום נראה בחלקים רבים כמו אתר בנייה, הרצפות שבורות והאבק נערם בכל פינה. גם בחניוני הקניון מתגלה הזנחה קשה. על הרצפה פזורים כתמי שמן שמטפטפים מצינורות מהתקרה ויוצרים סכנת החלקה. הקירות מוזנחים ומלוכלכים. מהמעלית ומהמסדרון, המשמשים את ספקי המזון, עולה צחנה ונדמה שלא ניקו שם זמן רב. אחת הפינות בחניית הנכים נהפכה לפינת אשפה.
"כופפו את הידיים לעסקים בצורה מתוחכמת והבטיחו הבטחות שווא", אומר ל"כלכליסט" אמיר אינגבר, בעל רשת גלידות אריה, שהפעיל חנות במתחם המזון המהיר ויצא מהקניון לפני כשבוע. "היה לי הסכם עם המנכ"ל הקודם שלפיו, אם ארצה לצאת בזמן השיפוצים, לא תהיה בעיה. זו היתה הבטחה לא כתובה, אבל ההנהלה החדשה התכחשה לכל הסיכומים שהיו לסוחרים. אבל מה שגרוע לא פחות שאין פה שום שיווק ופרסום לקניון ולכן גם אין קהל. תנאי העבודה בלתי אפשריים". לדבריו, עורכי הדין שאליהם פנה כדי שיעזרו לו לצאת לפני סיום החוזה, אמרו לו שלסוחרים הקטנים אין סיכוי לנצח במצב העניינים הנוכחי. "הרמתי ידיים והחלטתי לצאת עם אישור ממנופים או בלעדיו. מאז סגרו את 'שער הצוק' בקניון, הפדיון היומי של החנות היה 300–100 שקל בלבד.
"כשפניתי למנכ"ל הנוכחי והודעתי שאני רוצה לצאת, הוא ענה לי 'אנחנו לא משחררים מהחוזים'. מאוחר יותר הוא חזר ואמר לי שאם אנחנו רוצים לצאת, נצטרך לשלם סכום מסוים. לבסוף בן זקן קבע שהוא לא רוצה אותנו בקניון ויצאתי בלי לשלם, אבל נגרמו לי הרבה נזקים.
"אני לא תאגיד, אז אני לא הולך לתבוע ולהילחם על כל ההשקעה וההפסד שנגרם לי מהניהול הכושל פה או על עגמת נפש, אבל אני אתבע על דברים שיש לי קייס בטוח. יש לי אצלם פיקדון של 120 אלף שקל, ואם לא יחזירו לי אותו, אתבע אותם".
אינגבר מוסיף: "הנהלת הקניון יודעת שלסוחרים הקטנים אין אורך רוח. היא יודעת מה הפדיון היומי שלנו עקב השיפוצים פה, ועדיין לא מורידה לנו מדמי הניהול. הם מייבשים את הסוחרים עד שהם רק רוצים לברוח מהקניון הזה".
בתגובה לטענות אינגבר נמסר מהנהלת קניון ארנה: "הגלידריה ביקשה לצאת מיוזמתה, ועקב פנייתה שוחררה מהחוזה ללא שום קנס, אף שהיתה מחויבת בחוזה עד יוני 2013 ללא אפשרות יציאה".
ארומה ישראל סגרה גם היא את בית הקפה בקניון. "אנחנו יוצאים כי המקום שלנו נמחק", אמר ל"כלכליסט" לירון סגל, הזכיין שמפעיל את הסניף. "הם מפרקים את המקום ויוצרים שם מעבר. הציעו לי לעבור למטה, ליד קפה ג'ו, אבל היינו צריכים להשקיע כסף בהקמה מחודשת של סניף, והמקום שהוצע היה קטן - 67 מ"ר ללא מקומות ישיבה פנימיים בתוך הקניון, אלא רק חיצוניים. ניסינו לעשות הכל כדי להישאר אבל השטח הקטן לא התאים לנו".
לדברי סגל, הוא נמצא במשא ומתן עם הנהלת הקניון על תנאי היציאה. על השאלה אם ישוב לקניון לאחר השיפוץ, ענה שלא. "יש לנו שני סניפים בסביבה - בקניון שבעת הכוכבים ובאזור המסעדות בהרצליה פיתוח".
בתגובה לטענות אלו נמסר מהנהלת קניון ארנה: "הסוחרים שנאצלו להעביר את מיקום החנויות שלהם קיבלו סיוע מהנהלת הקניון. כל סוחר שפנה להנהלה בבקשה לעבור חנות קיבל את הסיוע הנדרש".
"למה הם לא סוגרים את הקניון לשלושה חודשים, מסיימים את השיפוץ ולא גובים שכירויות?", שואל אחד הסוחרים. "כולם הולכים פה בתוך מבוך וחוששים שהתקרה תקרוס להם על הראש. אנחנו מפחדים להגיש נגדם תביעות. כולם מפחדים מהם".
תגובות קניון ארנה: "טענות שקריות של סוחרים בודדים.
"קניון ארנה עובר בימים אלה תהליך בינוי ושינוי יסודי כדי להפוך את הקניון לקניון אופנה מוביל, וכולל את הרשתות הגדולות והמובילות בישראל ובעולם, בהשקעה כוללת של יותר מ־50 מיליון שקל. הנהלת החברה החליטה לבצע את ההשקעה למרות המיתון הקשה במשק, ומקיימת קשר יומיומי עם כל הסוחרים בקניון, שיהיו הנהנים העיקריים של השקעה זו. הסוחרים בארנה שותפים לתהליך ההתחדשות ומברכים על ההשקעה, שתהפוך את הארנה לקניון המוביל בארץ. נכון להיום קיימת רשימת ממתינים ארוכה המעוניינים להיכנס לקניון החדש. במסגרת הבינוי ישנם חלקים סגורים בקניון, השיפוץ מתקיים בשעות הלילה ולפנות בוקר הקניון עובר ניקיון יסודי.
"הטענות על לכלוך ועל תנאים תברואתיים ירודים שקריות וחבל שניתן ביטוי לשקרים מגמתיים של סוחר מסוים. בקניון יש יותר ממאה סוחרים, ברור שבתהליך שינוי כל כך מקיף יהיו מעטים שיתנגדו לשינוי. רוב הסוחרים שמחים לקראת חידוש הקניון אשר יטיב עם הסוחרים והלקוחות. עם סיום השיפוץ ייכנסו לקניון חנויות חדשות, מושכות קהל, התואמות את הקונספט החדש. ארנה המתחדשת עתידה להיפתח באביב 2009".
- הכתבה המלאה התפרסמה באתר "כלכליסט"