"גלובוס שחור" לזכיינית קוקה-קולה בישראל
פעילי סביבה שנאבקים בבניה על קרקע מזוהמת ובפגיעה במי התהום הם בין זוכי "הגלובוס הירוק" של ארגוני הסביבה השנה. את "הגלובוס השחור" בחרו הארגונים לתת לזכיינית קוקה-קולה בשל כישלון איסוף הבקבוקים ולממשלה בשל הזנחת משק המים
פעילי סביבה בולטים שנאבקו בבניה על קרקע מזוהמת ובזיהום האוויר הם בין הזוכים באות "הגלובוס הירוק" לשנת 2009 על מצוינות בפעילות למען הסביבה. לצידם הוכתרה החברה המרכזית לייצור משקאות קלים, זכיינית קוקה קולה בישראל, כמי שראויה ל"גלובוס השחור" על פגיעתה בסביבה בישראל. "גלובוס שחור" נוסף הוענק לממשלת ישראל על הזנחת משק המים.
אותות "הגלובוס" מוענקים על-ידי ארגוני הסביבה בישראל לאנשים שהובילו תהליכים של שינוי למען הסביבה בפעילות ציבורית, במגזר העסקי ובפעילות התנדבותית. האות מוענק זו השנה השישית ברציפות בהובלת "חיים וסביבה" – ארגון הגג של ארגוני הסביבה בישראל.
פרס לנאבקים בבנייה במתחם תעש
בגלובוס הירוק על פעילות בתחום האזרחי זכתה עמותת אחל"ה - איכות חיים לתושבי השרון. העמותה הוקמה על ידי התושבים באזור נוכח החששות שלהם מתוכנית הבנייה במתחם תעש השרון - שטח שנמצא בין רמת השרון, הוד השרון ורעננה וזוהם כתוצאה מפעילות תעשייתית רבת שנים.
פעילי אחל"ה מפגינים (צילום: פיני לירן)
חברי העמותה, ובראשם יושב הראש רוני רום, פעלו לאבחן בסיוע מומחים פגמים בתוכנית הבנייה, ויצאו למאבק משפטי וציבורי. בסיוע עמותת "אדם, טבע ודין" הוגשה עתירה שדרשה לקיים סקר קרקע וזיהומים כולל במתחם בטרם תמשיך תוכנית הבנייה להתקדם. בית המשפט המחוזי בתל-אביב קיבל את העתירה, והורה למדינה שלא לקדם את התכנית עד לאחר עריכת סקר קרקע מקיף למיפוי הזיהומים בשטחה, ועד תיקון תוכנית הבנייה לאור ממצאיו.
זוכי הגלובוס בשנים קודמות:
- 2008: צל"ש לשומרי הסביבה; ציון גנאי למשרד הפנים
- 2006: השר גדעון עזרא יקבל את פרס "הגלובוס הירוק"
- 2007: גלובוס ירוק למאבק על תוכנית ספדי; שחור לתאגיד המיחזור
- 2005: אורמת תקבל את אות "הגלובוס הירוק"
פרס לפרויקט טיהור שפכים בכפר פלסטיני
בגלובוס הירוק לפעיל סביבתי מתנדב זכה ארנון גורן המוביל פרויקט התקנת "אגנים ירוקים" להצלת מאגר מי התהום של גב ההר. גורן, מהנדס מים וביוב מקיבוץ מעברות, הקים בהתנדבות "אגנים ירוקים" - מתקנים טבעיים לטיהור שפכים, כדי למנוע זיהום של מי התהום כתוצאה מחדירת ביוב לא מטופל. זיהום שכזה פוגע במקורות המים של תושבי ישראל והרשות הפלסטינית כאחד. לאחרונה הוא מקדם תוכנית ניסיון להקמת כמה מתקנים בכפר הפלסטיני אום א-ריחאן הנמצא מעל היישוב היהודי קציר בוואדי ערה. המתקנים יפיקו מי קולחין באיכות גבוהה להשקייה.
- במגזר הציבורי הוענק הגלובוס הירוק לואלרי ברכיה, סמנכ"לית בכירה למדיניות ותכנון במשרד להגנת הסביבה על יותר מ-30 שנות עבודה בחזית הפעילות הסביבתית במגזר הציבורי. בנימוקי ועדת הפרס נכתב: "בכל שנות פעילותה ראתה ואלרי ברכיה בארגוני הסביבה מרכיב חשוב בתמונה הכוללת, והארגונים ראו בה בת-ברית לתפישותיהם בתוך הממשלה...".
- במגזר העסקי זכתה בגלובוס הירוק חברת "מג'יק קרמיק" יצרנית ה"חסכמים" - אביזרים המווסתים את ספיקת המים בברז. התקנת המוצר על הברז או ראש המקלחת מביאה לחסכון של כ-30 עד 70 אחוז בצריכת המים.
- גלובוס ירוק על ההישג הסביבתי של השנה הוענק לפורום לקידום חוק אוויר נקי לישראל, בו חברים שורה של ארגוני סביבה שהצליחו לקדם את אחד החוקים המורכבים והחשובים בהיסטוריה הסביבתית של מדינת ישראל הליך חקיקה מפרך.
- אות עבור קיימות עירונית הוענק לעיריית דימונה, שהשיקה בשנת 2005 פרויקט במסגרתו הוקמה שכונה חדשה המשתלבת בסביבה, והושקה תוכנית חינוכית מקיפה. בהמשך מתוכננת לקום יחידה סביבתית, תאגיד מים אזורי ומערך מיחזור שישלב מוגבלים ונגמלים.
- אות בתחום החינוך הסביבתי הוענק לבית הספר האקולוגי ניסויי "אפק" בראש העין, שבו נלמד הנושא הסביבתי כנושא בפני עצמו (כמו תנ"ך וחשבון), והמפעיל תוכניות אקולוגיות וקהילתיות מגוונות כמו ניקוי נחלים, אימוץ אתר עתיקות, חיסכון במים וחשמל וקידום המיחזור בעיר.
- אות הוקרה מיוחד העניקה ועדת הפרס לדיים שירלי פורטר, הרוח החיה מאחורי "קרן פורטר" לקידום נושאי הסביבה והמחקר האקדמי בישראל, שבזכות תרומתה הוקם בית הספר ללימודי הסביבה ע"ש פורטר באוניברסיטת תל-אביב.
ציון גנאי על כישלון חוק הפיקדון
במקביל לשבחים חולקו גם ציונים לגנאי: "הגלובוס השחור". ועדת הפרס בחרה להעניקו לחברה המרכזית לייצור משקאות קלים, זכיינית קוקה-קולה בישראל. החברה מחזיקה, יחד עם יצרני משקאות אחרים, במניות תאגיד איסוף מיכלי משקה ("תאגיד הפיקדון" - אל"ה), שתפקידו ליישם את חוק הפיקדון.
ועדת הפרס סבורה שתאגיד המיחזור לא עמד ביעדי איסוף הבקבוקים מאז שנת 2004, ופעל להשגת הקלות כך שהקנס הקבוע בחוק בגין אי-עמידה ביעדים לא יוטל עליו. בשנים אלה לא נאספו למעלה מ-600 מיליון מכלי משקה, שהושלכו ברשות הרבים או למטמנות, אך התאגיד לא נדרש לשלם קנסות בסך מצטבר של 300 מיליון ש"ח. בנוסף טוענים הארגונים כי החברה הובילה, יחד עם תאגיד הפיקדון, מהלך לסיכול הרחבת חוק הפיקדון, כדי שלא יכלול גם מכלי משקה גדולים (ליטר וחצי ומעלה), ולא יטיל את אחריות היצרן לפסולת שהוא מייצר.
גלובוס שחור נוסף הוענק לממשלת ישראל על החלטתה שלא לתקצב את תכנית האב לחיסכון במים שנערכה בשנת 2005 על ידי נציבות המים (היום רשות המים). מחישוב שערכה החברה להגנת הטבע עולה כי אילו התוכנית הייתה יוצאת לפועל ומשיגה – כמתוכנן – חסכון של 20 אחוז מהצריכה הביתית, היה מתקבל חיסכון של כ-140 מיליון מ"ק בשנה. כמות זו שווה להיקף ההתפלה הנוכחי, וחסכון כולל של למעלה מ-400 מיליון מ"ק, השווים לתוספת של 2.4 מטר לגובה הכינרת ממצבה כיום.
אותות "הגלובוס הירוק" יוענקו מחר (ה') בטקס חגיגי בתל-אביב במסגרת אירועי "יום כדור הארץ", במעמד השר להגנת הסביבה גלעד ארדן וראש עיריית תל-אביב-יפו רון חולדאי.
דובר החברה המרכזית לייצור משקאות קלים אמר בתגובה: "אנו מצרים על החלטה שגויה של וועדת הפרס. החברה המרכזית ליצור משקאות קלים, באמצעות תאגיד המחזור, תרמה תרומה מכרעת לאיסוף מיכלי משקה קטנים בהיקף של 2.5 מליארדי מיכלים מאז הקמתו. כמו כן מקדמת החברה, יחד עם התאחדות התעשיינים, חוק אריזות בהתאם למודל המקובל במדינות המערב. חוק האריזות הנו פתרון המתאים לאיסוף כלל האריזות הנצרכות בצריכה ביתית; חוק הפקדון בכל הנוגע לאריזה ביתית הינו חוק שננטש ברוב מדינות המערב, ומוגדר על ידי גורמים סביבתיים בשוק האירופי המשותף כחוק אנטי סביבתי".