האוצר שוקל ביטול פטורים ממס ב-35 מיליארד ש'
ביטול עיוותי המס ההיסטוריים, שאושרו לפני שנים ונחיצותם לא נדונה מחדש, הוא אחד מעיקרי התוכנית הכלכלית של האוצר. בין היתר מדובר בהטבות מס למשפחות ולשוק ההון, זיכוי על הכנסות מהימורים וכן העלאת המס על סלולר ממקום העבודה. אם באוצר יצליחו לחסוך 10 מיליארד, זה ייחשב להישג מכובד
במשרד האוצר שוקלים ביטול פטורים ממסים בהיקף של עד 35 מיליארד שקל בשנה, במסגרת התוכנית הכלכלית של ראש הממשלה ושר האוצר. מדובר בהטבות היסטוריות שאושרו לפני שנים וכמעט מעולם נחיצותם לא נדונה מחדש.
- מה צפוי לנו בחוק ההסדרים הקרוב?
- רשות המסים שוקלת להעלות המס על בנזין
- הפצצה החברתית של מיסוי הפירות והירקות
ביטול הפטורים למיניהם יכסה בנקל את רוב הגירעון הענקי אשר מעיק על התקציב הדו-שנתי, שעולה על 40 מיליארד שקל. כך מהזווית החשבונאית הפשוטה. אלא שההחלטה איננה בידי האוצר, וברור ש"מכירה כללית" לא באה בחשבון, מסיבות כלכליות ענייניות, או פוליטיות.
ביטול עיוותי מס הוא אחד מעיקרי התכנית הכלכלית של האוצר שהוצג בסוף השבוע שעבר. השר יובל שטייניץ לא הרחיב בנקודה זו. הוא רק הבהיר שמדובר ב"ביטול פטורים שיצרו עיוותי מס כלכליים. הביטול ירחיב את בסיס המס, יאפשר את הפחתת שיעורי המס הישיר ויחזק את מערכת אכיפת הגביה".
בתשובה לשאלה ציין שטייניץ שהפרטים הנוגעים ל"ביטול עיוותי המס" ייסגרו תוך שבועיים-שלושה בצוותי העבודה המשותפים של הממשלה, ההסתדרות והמעסיקים. בכיר באוצר שהתבקש לפרט את הפטורים שביטולם יוכרע בפורום הזה, הגיב במילים: "להלכה, כל פטור שמופיע כל שנה בנספח לספר התקציב".
ההטבות במסים ישירים: 31 מיליארד שקל
היקפם של הפטורים נאמד, כאמור, באובדן הכנסה שנתית של כ-35 מיליארד שקל. עיקר ההטבות הן במסים הישירים - כ-31 מיליארד שקל.
ספק רב אם האוצר יעז לגעת בהטבות לגורמי ייצור שעלותן כ-3 מיליארד שקל. כסף קטן יחסית לעומת התרומה הכלכלית לתעשייה. רוב הסכום - כ-2.5 מיליארד שקל - כולל הטבות לפי החוק לעידוד השקעות הון, המחייבות אפילו תוספת נכבדה כדי לקדם הקמת מפעלים שבצנרת.
כל יתר המסלולים פתוחים לדיון, כולל בימים אלה. למשל עלות ההטבות לשוק ההון שעלותם כ-19 מיליארד שקל. ביטול הטבה זו או אחרת כבר נמצא בעימות של הורדת ידים עם ההסתדרות, למשל הפטור על קרנות ההשתלמות שביטולו יכניס לאוצר כ-6 מיליארד שקל. גם ההטבות לקופות הגמל – מתוך כ-11 מיליארד שקל - ספק אם יישארו מחוץ לזירה, כמו גם הפטור של כ-3 מיליארד שקל שעדיין קיים על רווחי הון בבורסה, והפטורים על הכנסות מריבית מאפיקי השקעה צמודים ולא צמודים - כ-4 מיליארד שקל.
הפטורים במסלולי הרווחה ופיזור האוכלוסייה - בהיקף של כ-3.5 מיליארד שקל - רגישים מכדי שיעלו לדיון. החיסכון הצפוי לא שווה את הנזק הציבורי. מדובר כאן בפטורים למקבלי קצבאות משרד הביטחון, הביטוח הלאומי (ילדים,זקנה ואחרות), ושלל זיכויים במס לעולים, להחזקת קרוב במוסד, לעיוורים ונכים, לתושבים באזורי עדיפות לאומית ולמעבידים באילת. יש גם זיכוי לתרומות שנדרש אפילו להגדילו כדי לעודד תורמים.
יותר פגיעות צפויות בחלק ממסלול הטבות המס למשפחות - כ-2 מיליארד שקל - כמו ביטול חצי נקודת הזיכוי לנשים (700 מיליון שקל) וזיכויים נוספים בגין ילדים, בלי קשר לקצבאות הילדים שהיקפם נאמד היום בכ-1.8 מיליארד שקל.
מסלול ההטבות במס הכנסה הוא הקטן ביותר - 850 מיליון שקל - אבל נמצא ממש ב"קו האש". על הכוונת כבר יושבים הזיכויים על הכנסות מהימורים (250 מיליון שקל), הפטור על השכרת דירת מגורים (400 מיליון שקל) והטבות מס לספורטאים ולעיתונאים זרים (20 מיליון שקל).
ההטבות במסים עקיפים ומע"מ: 4 מיליארד שקל
מסלולים רגישים במיוחד הם ההטבות במסים עקיפים ומס ערך מוסף - בהיקף של כ-4 מיליארד שקל - שצמצום חלק מהן חוזר ועולה אך נדחה כל שנה. נושא זה מזמין השנה לחץ מיוחד לאישור, בעיקר הפטורים ממכס ומס קניה לתיירים ישראליים (דיוטי פרי וכו') שעלותם כ-300 מיליון שקל.
קרבות גדולים מזמנות ההצעות לבטל את הפטור ממע"מ על פירות וירקות ( הכנסה של 1.6 מיליארד שקל), על שירותים לתיירים (900 מיליון שקל) והפטור לתושבי אזור אילת (למעט נדל"ן ומוצרים בר-קימא) שעלותו 500 מיליון שקל.
מחוץ לתמונת הפטורים מתקיימים במקביל דיונים על שינויים ותוספות במסים קיימים כמו על סיגריות, דלק, ושווי שימוש בטלפונים ניידים שמקבלים עובדים ממעסיקיהם אשר נזקף כחלק מהשכר המחויב במס. כיום התקרה על גביית המס עומדת על 90 שקל לעובד לחודש.
ספק אם האוצר יעלה לדיון גם את שווי השימוש ברכב צמוד אחרי הרפורמה שהושגה בעמל רב לפני כשנה, אבל מי יודע לאן תוביל מצוקת הגירעון.
אם בשורה האחרונה יצליח האוצר לסחוט בפשרות עד כ-10 מיליארד שקל לשנה מהתיקון הסיטונאי של עיוותי המס - בדיונים עם ההסתדרות והמעסיקים, ובדיוני הכנסת - הדבר ייחשב לו להישג חסר תקדים. נראה כי זה גם היעד שלו.