אטלנטיס שוגרה אל טלסקופ החלל "האבל"
המעבורת אטלנטיס שוגרה אל עבר טלסקופ החלל "האבל". צוות של שבעה אסטרונאוטים ישהה 11 יום על הטלסקופ ויבצע חמש הליכות חלל מסוכנות, כדי לאפשר ל"האבל" להמשיך ולשגר תמונות מרהיבות של היקום עד 2014
המעבורת אטלנטיס המריאה הערב (ב') למשימתה ממרכז השיגורים של נאס"א בכף קנוורל, פלורידה. משימתם של שבעת אנשי הצוות, אשר ישהו בחלל 11 יום, היא לבצע תיקונים ושיפורים בטלסקופ החלל "האבל". השיגור עבר בהצלחה, למעט תקלות קשר זניחות, וכל שלושת המנועים של המעבורת מתפקדים.
- מה יצלם "האבל"? אתם בוחרים
במהלך המשימה יבצע הצוות חמש הליכות חלל, במהלכן יתקין שני מרכיבים חדשים בטלסקופ, יתקן את יחידת בקרת המכשירים וטיפול במידע (SIC&DH) שהפסיקה לפעול בספטמבר האחרון ויבצע עבודות תחזוקה שיאפשרו ל"האבל" לפעול עד שנת 2014.
בשל מצבן הרעוע של מעבורות נאס"א, אשר יצאו משירות פעיל בשנת 2010, הועמדה המעבורת אנדוור בכוננות על כן השיגור החלופי בכף קנוורל. אם יתגלה לאחר ההמראה שהמעטפת של אטלנטיס נפגעה כתוצאה מהשיגור, כפי שקרה למעבורת קולומביה שהתרסקה ב-2002, אז תשוגר אנדוור כדי לחלץ את האסטרונאוטים השוהים על "האבל".
אטלנטיס ואנדוור, זו לצד זו לפני השיגור (צילום: נאס"א)
העין הגדולה
טלסקופ החלל "האבל" שוגר ב-1990 ומאז הפך לכלי המרכזי באמצעותו חוקרים אסטרופיסיקאים את מרחבי היקום. ב-19 שנים שהוא מרחף בחלל, היה הטלסקופ הזה עד ללידתם ומותם של כוכבים, להתנגשויות אלימות בין גלקסיות ולכמה מהמחזות המרהיבים ביותר שקיימים ביקום.
תחילת דרכו של הטלסקופ המהולל, לא הייתה מבטיחה. התמונות הראשונות ששיגר "האבל" היו מעורפלות ומטושטשות, והפרויקט השאפתני והיקר הפך למטרה לחיצי השנינות של קומיקאים בתכניות הטלוויזיה האמריקניות. הכל השתנה ב-1995, כשפורסמה התמונה הבאה, שזכתה לכינוי "עמודי הבריאה".
ערפילית הנשר (צילום: טלסקופ האבל, נאס"א)
העולם עצר את נשימתו, אל מול היופי המוחלט והעל זמני של כוכבים הנבראים בתחומה של ערפילית הנשר, שהוצג באדיבותו של טלסקופ "האבל". מאז הספיק הטלסקופ הזה לספק חומר לאלפי מאמרים מדעיים ולייצר כ-570 אלף תמונות של גרמי שמיים מרוחקים.
הביקור שמתחיל הערב, הוא הביקור החמישי והאחרון לו יזכה "האבל" מצד בני האדם. מדובר במשימה קשה במיוחד, הכוללת חמש הליכות חלל ב-11 ימים, אך אם הכל ילך כשורה, משימה זו תאפשר לנו ליהנות מהתמונות של "האבל" לחמש שנים נוספות. במהלך שנת 2014, יפסיק הטלסקופ לתפקד אך הוא ימשיך לנוע במסלול סביב כדור הארץ - כסמל להישגיו של המין האנושי ולתאווה הבלתי נלאית שלו, לחקור את סביבותיו.