למה שיהיו עקבות ביצים בשוקולד שלי?
מה עושה אקציה בחטיף דגנים? מיהו ווקס קרנובה? מה זה חומר הזגה מונע התגיישות? ומה דעתכם על במבה סלק? קבלו את הרכיבים המוזרים ביותר במוצרי המזון הנפוצים ביותר
חיינו מלאים מוזרויות, אבל הם הופכים מוזרים יותר בעת מפגש עם שוקולד שביצה הותירה בו את עקבותיה המזעריים. האם קראתם פעם את רשימות הרכיבים במזונות התעשייתיים המצויים במרקרריכם ובמגירותיכם? לא בטוח שתוכלו לעכל את חלקם.
הרכיבים נתונים בין המזון לצרכן: הם שואפים שהמזון יחיה לנצח, ומבקשים שלא להמית אותנו בעודם מנסים. מהקונפליקט הזה נולדה הממרה הידועה "עשוי להכיל...", שמתייחסת לאלרגנים שונים שעשויים להסתנן אל המוצר, אבל גורמות לו להיראות מגוחך במיוחד. מהקונפליקט הזה אף נוצקו למאכלים צבעי מאכל טבעיים, מה שהוביל פפריקה להסתנן ליוגורטים.
בין הרכיבים הקוּליים, כמו אבקת חלב נוכרי וחומצה פולית, והפחות קוּליים כמו סויה סויה וסויה בכל מזון ואתר, מסתתרים רכיבים משונים, ואנו כאן כדי להניח עליהם זכוכית מגדלת, לתהות על קנקנם, לפזר מעליהם את אובך המיסתורין, ולחשוף אותם, חלקם בהופעת בכורה, לעולם.
ביצת שוקולד פרה
בעלית מקדימים ביצים לשוקולד. כך מסתבר מעטיפת שוקולד פרה במילוי קרם נוגט, המזהירה את ציבור מכרסמיו מפני עקבות מזעריים של גלוטן, בוטנים, שומשום וביצים בשוקולד.
ניתן להסיק שבעת צאתו מבטן אמו, השוקולד הזה הסתובב בקרבת מוצרים משומשמים וביצתיים ויתכן שמי מהם אף הותיר בו עקבות. אבל רוב חברי האנושות (למעט יפנים, אולי) אינם רוצים לחשוב על חביתה בכל פעם שהם אוכלים שוקולד. למרות שאותו רוב באנושות יעדיפו אזהרת עקבות מזעריים של ביצה, על פני אזהרת עקבות מזעריים של עכבר (למעט יפנים, אולי).
בעלית מסבירים: "ראשית נדגיש שרכיבי הביצה והשומשום אינם חלק ממרכיבי מוצרי השוקולד של עלית והם גם אינם מצוינים ככאלה. רכיבים אלה מצוינים על האריזה כאזהרה בלבד לאלרגניים לרכיבים אלה. מדוע? עלית משתמשת בפס יצור המשמש לייצור מוצרי המאפה והשוקולד שלה גם יחד. אי לכך, יכול להיווצר מצב בו רכיבים של מוצרי המאפה ישהו בפס היצור של מוצרי השוקולד, ולהיפך. מסיבה זו, וכמחויבות שירותית כלפי צרכננו הנאמנים, אנו מיידעים אותם על כך שעלולים להימצא רכיבים אלה שציינתם לעיל - במוצרי השוקולד של החברה. נדגיש שוב כי רכיבים אלה באופן חד משמעי אינם מהווים חלק אינטגרלי מרכיבי המוצר".
חומר הזגה מונע התגיישות
מסטיק אורביט פרופשיונל ספרמינט של ריגלי נראה ונטעם ככל גומי לעיסה בטעם מנטה עדינה ללא סוכר. אבל האם ידעתם שהיצרן שלו הוא לא פחות מריגלי פולין? וההשגחה העליונה שלו (הרב ליכטנשטיין בד"ץ) יושבת בלונדון?
אבל כאן לא מתפוגגת עננת התעלומה האופפת מסטיק זה, מאחוריו ומצדדיו. ככל המסטיקים מרובי הממתיקים המלאכותיים שבעולם, גם אורביט פרופשיונל ספרמינט מכיל מפרט של רכיבים שעשויים למלא בקלות את דפיו של ספר לימוד כימיה למתקדמים. הם אולי מונעים ממנו להידבק לנו לשיניים, אבל קצת פחות מתגלגלים על הלשון. למשל - "חומר מעכב חימצון בוטיליטיד הידרוקסיאניזול E-320" הקליט.
אולם, בין שאר רכיביו של המסטיק הלבן הזה (צבע מאכל E-133) נמצא הרכיב הככל הנראה חיוני אבל הלא פחות חשוד: חומר הזגה. מדוב באחד הכימיקלים היחידים שדוברים עברית צחה במסטיק, ובכל זאת אין לנו מושג למה התכוון טכנולוג המזון. חיפוש זריז ברשת העלה שמדובר בחומר "מונע התגיישות". כלומר במחי חומר אחד למדנו שתי מלים נדירות בעברית. נראה שהחומר הנידון מעניק למסטיק ברק חושני, ואף מונע ממנו להתפורר לגושישים דביקים, אבל העדפנו לתשאל את המומחים.
בריגלי ישראל מסבירים: "חומר הזגה הינו חומר ציפוי הנועד לתת ברק ויופי למסטיק. החומר מופק מתמצית צמחים".
אנרג'י מציג: אקציה
זה לא כל כך נעים למצוא אקציה בחטיף דגנים, אבל זה בדיוק מה שמצאנו באקראי בחטיף דגנים תמר ויוגורט אנרג'י, ובאחיו דל הסוכר אנרג'י שייפ מיקס פירות.
מה רבה היתה הבהלה לנוכח התגלית, שבינות לתערובות הפירות המיובשים, מי הגבינה, ומווסתי החומציות, מסתתרת "גם אקציה" קטנה.
למרות שהחטיפים שבהם היא מסתתרת, ראויים לכל חיך, המלה אקציה עשויה לעורר תחושת שובע מיידיות, שלא נאמר חוסר תיאבון.
מתגובת שטראוס עולה, שאמנם קשה לעכל את האקציה, אבל היא בסך הכל סיב תזונתי.
שטראוס: "'גם אקציה' הינו סיב תזונתי המופק מעץ הקרוי אקציה. מטרתו למנוע עצירות ולגרום לתחושה של שובע. זהו רב סוכרים שבאופן כללי אינם מתעכלים, ודווקא בשל כך יש להם חשיבות בריאותית רבה.
הם חיוניים להסדרת פעילות מערכת העיכול ולמניעת עצירות. יש להם גם תפקיד בשמירה על המשקל, כיוון שהם תורמים לתחושת שובע מתמשכת. הסיבים התזונתיים למניעת מחלות כמו מחלות לב וכלי דם וסוכרת".
הגבינה אינה צהובה מספיק
רכיב מסתורי בשם אנאטו מסתתר בפרוסותיו של חריץ הגבינה הצהובה, מכל מין וזן. בירור קצר עם גורמים בכירים ביותר מהחלונות הגבוהים של ענף הגבינות, חושף שהגבינה הצהובה כלל לא כזו צהובה. מי שמעניק לה את הצהבת הסקסית שלה הוא אותו אנאטו, שאם תרצו לנהוג עמו ברשמיות, קראו לו E-160b והוא יבוא.
את האנאטו, שמופק מזרעי עץ הנקרא אנאטו או אורוקו, מוסיפים לגבינות חצי קשות כדי להצהיבן, משום שמה שלא עושה הטבע, עושה הצבע.
בדנונה קפוצ'ינו אין קפה
בדנונה בטעם קפוצ'ינו של שטראוס יש מה שאין בכל שאר המוצרים שהוזכרו פה: מרכיב חיוני חסר.
כשאדם רוכש דנונוה קפוצ'ינו אפס אחוז שומן, הוא מצפה שלא יהיה בו שומן אבל שתהיה בו מן הקפוצ'יניות.כלומר, שבין מרכיביו יימצא קצה קצהו של גרגר קפה. אבל לא בדנונה קפוצ'ינו. לא, הוא חייב להיות מיוחד, חייב להיות יוצא דופן.
לשטראוס ההסברים: "במוצר אין רכיב קפה משום שלא רצינו להכניס קפאין למוצר. דנונה הוא מוצר המיועד לכל בני המשפחה כולל ילדים. הכוונה היתה ליצור יוגורט בטעם קפה. אנו גאים כי הצלחנו לייצר מוצר בטעם כה מקביל ודומה לטעמו האמיתי של הקפה גם בלי להכניס רכיב זה".
ברוטב פרפקטו יש שלושה סוגי שמנים
כל המוסיף שמן הרי זה משובח, אבל בין רכיביו של רוטב פרפקטו של אסם, מצויים לא פחות משלושה סוגי שמנים! שמן זית, שמן סויה ושמן קנולה.
כיוון שנפוליטנים ידועים ככאלה המשמרים נאמנות לשמן אחד בלבד: שמן זית, לא נהירה התערבותם של שני השמנים האחרים בתערובת. החברותא בין שלושת השמנים היא קומבינציה שייתכן שעדיף היה לנסוך לתוך קדרת קסמים מאשר לרוטב עגבניות. עקב כך, אסם נדרשה לחשוף את המתכון הסודי שלה.
מאסם נמסר: "שילוב השמנים מאפשר לנו להגיע לטעם מאוזן.שמן הזית תורם לטעם אופייני של רוטב עגבניות איטלקי לפסטה, ושאר השמנים מאזנים את הטעם האופייני החזק של שמן הזית".
למה להוסיף חלבוני חלב ליוגורט?
אם נשווה בין יוגורט של תנובה, יוגורט של שטראוס ויוגורט של גבינות השומרון נגלה הבדל אחד משמעותי: חלבוני חלב. יוגורט גבינות השומרון חסר את אותו רכיב חלבוני. כלומר, הוא מכיל רק...יוגורט! מקורות מגוונים בענף היוגורטים חושפים כי חלבוני חלב מופקים מהחלב עצמו ונועדו להעשיר את מרקמו של היוגורט. אבל המרקם של יוגורט של גבינות השומרון עשיר כשל אחיו. כנראה ששם משתמשים בשיטות הנלוזות של הגויים - המותירים את היוגורט עירום מתוספות מלאכותיות.
יוגורט ודניאלה עם עמילן תירס
מקדמת דנא חיבבו בני האדם את השילוב רב העוצמה של תפוחים, צימוקים וקינמון. לטרויקה הזאת חברו ברבות המאות מיני מוצרי חלב ומאפה, ושטראוס כינסו אותם ביוגורט.
עכשיו חישבו על תפוחים, צימוקים, קינמון ותירס. לא מעורר תיאבון. למען הגילוי הנאות נודה שלא מדובר בגרגיריו מלאי המיץ של הדגן האמריקאי, אלא בעמילן שלו. ככל ה נראה מדובר בקורנפלור. אבל יוגורט אינו עוגה, או אלפחורס. מה הצורך הבהול הזה להכליל עמילן תירס ביוגורט?
מחקר מעמיק העלה שמדובר בחריש שמישהו אחר חרש - עמילן התירס חדר אף למעדן דניאלה הוותיק, בטעם בננה. כיצד דניאלה שאפילו לא מכילה בננה, כן מכילה תירס?
משטראוס נמסר בתגובה: "עמילן תירס הינו רכיב טבעי ונפוץ בקרב הצרכנים ובו משתמשים האנשים בביתם באופן עצמאי להכנת מזון. בדומה, אנו משתמשים בעמילן תירס בתערובת הפרי שביוגורט על מנת להפוך את מרקמו לסמיך יותר. גם במעדן דניאלה בננה מוספים עמילן תירס".
מה זה גואר גאם וגאם ערביק במטבוחה חריפה?
גאם ערביק וחברו כואר גאם אינם דמויות מ"אלף לילה ולילה". הם גם לא נספחי שגרירות גואם בישראל. הם בסך הכל צמד רכיבים, נזירים ממרגוע, הכמוסים באריזת "מטבוחה חריפה" מסדרת סלטי אחלה.
נכון, מטבוחה היא מאכל שאינו אירופאי, אבל עד כדי כך?
משטראוס מגיבים: "הרכיבים גאם ערביק וגואר גאם הינם רכיבים ממקור טבעי. גאם ערביק, מופק מעץ השיטה וגואר גאם, מופק מצמח הגואר. רכיבים אלו משמשים כמסמיכים ממקור טבעי אשר תורמים למרקם העשיר של המוצר".
ווקס קרנובה
ווקס קרנובה עשוי היה להיות מתאבק בולגרי, לולא נצפה לאחרונה במסטיק מאסט בטעם פטל ולימון. שעווה היא חומר שהאדם הסביר מעדיף להסיר עמו שיעור יתר בעודו מתפתל מכאבי תופת, מאשר ללעוס אותו בהנאה כחלק מהותי ממסטיק נאיבי למראה. כזה הוא טעמו של האדם הסביר - בלתי סביר.
מעלית נמסר בתגובה: "הווקס קרנובה, חומר טבעי לחלוטין, מופק מהעלים של עץ הקרנובה הגדל באיזור קו המשווה- בעיקר בברזיל".
סלט ירקות ביוגורט מתוק
"יוגורט קציפת גזר שחור ותות, עם נגיעות ג'לטין דגים", כך היו קוראים ליוגורט קציפת תות של מולר בעולם עילג יותר. אחרי שערוריית המילקי - מג'לטין דגים כבר לא נופתע לעולם. אבל גזר שחור זה די מפתיע. וביוגורט הזה מסתתר לא סתם גזר שחור, אלא המיצוי שלו.
עד היום חשבנו שגזר הוא שחור או ממוצה כאשר הוא רקוב עד לשד סיביו. לא עוד. והוא לא לבד במיזוג הגלויות הזה בין יוגורט מתוק לירק. במעדן יוגורט לימון של מולר הוכלל ממיצוי פרי וירק. כן, סלט שלם של ירקות ופירות יש במעדן היוגורט הלימוני, ואנשי מולר הוזעקו לספק הסברים דחופים.
מסתבר שהכל באשמת התות החבוט והלימון שצריך להוסיף לו המון. לפירות טבעיים כתות וכלימון אין טעם וריח, מסתבר. לכן את החלל הזה ממלאים ברנשים כמיצוי גזר שחור, שסטיבן הוקינג היה אומר עליו שמטרתו האחת היא לשאוב לתוך היוגורט עוד ועוד טועמים.
ממולר נמסר: "במולר לא עושים שימוש בצבעי מאכל מלאכותיים או בחומרים משמרים, השימוש ברכז ירקות במולר פרופ הוא בכדי להעניק צבע לקציפה ביוגורט".
במבה סלק
במבה אדומה רגילה להסמיק בצילה של אחותה הצהובה, וכעת אף בצילה של אחותה הצעירה: במבה נוגט. אבל בדבר אחד היא מתבלטת: הבמבה האדומה מכילה רכז סלק והבמבה הרגילה לא. אחרי שלמדנו רבות על רכיבים פסיכדליים במזון, ניתן להסיק שהסלק הצטרף לשורותיה כמחליפו של צבע מאכל מלאכותי כלשהו, ובכל זאת במבה היא לא בורשט.
מאסם מגיבים: "רכז הסלק המופיע ברכיבי במבה אדומה הוא הרכיב הטבעי התורם לגוונה האדמדם של הבמבה".
אספרטיים בחטיף מלוח
החטיף המלוח כפלי אינו בכיר כמו מתחריו הבמבה והביסלי, אבל גם בו יש רכיבים תמוהים. כפלי מעושן עשוי משום מה להכיל אגוזים ושקדים, אבל זה עוד מילא. למה בכפלי צ'יפס בטעם קטשופ יש אספרטיים? טיפוס על הררי החטיפים המלוחים שבמדפי הסופר, הוביל למפגש עם חטיף נוסף שמכיל את הממתיק המלאכותי: דוריטוס חמוץ-חריף הממכר כניקוטין לצד קפה.
בשניהם אמור להיות רמז למתוק, אבל מדוע למתוק שאינו כדרך הטבע? האם חובבי גריסת המעדנים המטוגנים הללו באמת שומרים על רמות הסוכר שלהם ומעדיפים לחסוך דווקא בסוכר? אם כך, למה דווקא במפוקפק מבין הממתיקים?
מיוניליוור נמסר בתגובה: "רכיב האספטרטיים נמצא בתבלין הקטשופ המשולב בכפלי ונרכש מספק חיצוני. על כן מצויין ברשימת הרכיבים.
"בנוגע לכיפלי מעושן: כיפלי מעושן נארז במכונת אריזה אשר לעיתים נארזים בה מוצרים המכילים שקדים ואגוזים. החברה מקפידה על נקיון יסודי של המכונה, אולם אנשים הרגישים לשקדים ואגוזים יכולים להגיב גם לכמות זעירה במשקל של מיקורגרמים. ההערה 'עשוי להכיל אגוזים ושקדים' הינה חלק מהערות האלגרנים של המוצר ואינה חלק מרשימת הרכיבים שלו".
תפוח וסיבי אננס נותנים לתפוז את טעמו
את הימצאותו של לציטין סויה בשוקולד שוויצרי מריר בתוספת שקדים ותפוז של לינדט, אנחנו כבר יכולים להבין בשלב זה של המסע. ככל הנראה הוא מעבה את השוקולד, מחזק אותו ומוסיף לו חן וזוהר שמימי.
אבל מהיכן צצו להם תפוח וסיבי אננס ברכיבים?
מקריאה מדוקדקת עולה כי הם תת מרכיבים של תת רכיב: תפוז מיובש. היתכן שהפרי הידוע בשם תפוז אינו חמוץ וסיבי מספיק בשביל השוקולד הזה, ולכן הוא נזקק לסיועם של שחקנים מחזקים?
חיסול טבלת שוקולד בשלמותה לא העביר בחושים רטט של טעם זר שאינו תפוזי, ולכן נאלץ להודות בפליאה ותדהמה, שבלעדי תפוח וסיבי אננס (וחומרי עיבוי, וחומצת לימון וחומרי טעם וריח) לתפוז לא יהיה טעם של תפוז.
מסידס סירבו להגיב לתגלית.