שתף קטע נבחר

"מס הבצורת" נכנס לתוקף: המים בברז יקרים יותר

היטל הצריכה העודפת - "מס הבצורת" - נכנס החל מהיום לתוקף. משפחה בת ארבע נפשות שתצרוך יותר מ-15 קוב בכל חודש תשלם עבור כל קוב נוסף 28 ש"ח - שמתוכם 20 שקל הם קנס. רשות המים: המהלך נועד לגרום לציבור לצרוך מים בצורה נבונה ולהימנע מביזבוז יקר

החל מהיום, 1 ביולי, נכנס לתוקפו "מס בצורת" על כלל צרכני המים בישראל. את ההיטל יזמה רשות המים כדי למנוע ביזבוז מים ולעודד חיסכון.

 

במסגרת ההיטל יגבה "קנס" על צריכת מים עודפת. הצריכה העודפת הוגדרה, נכון להיום, כצריכת המים בתעריף ג' - כלומר מעל 15 קוב בחודש עבור משפחה בת ארבע נפשות. על צריכת מים זו יוטל קנס של 20 שקל בנוסף לתעריף הקבוע - 7.8 ש"ח.

 

כמה זה יעלה: החל מהיום למעשה, קוב של מים מעבר ל-15 הראשונים בחודש יעלה לאותה משפחה 28 שקל. משפחה בת ארבע נפשות שצורכת 20 קוב בחודש שילמה עד כה עבורם כ-114 ש"ח. מהיום היא תשלם 214 ש"ח - ומאחר שחשבון המים הוא דו-חודשי, לפחות 428 ש"ח. משפחות גדולות יותר יקבלו, נכון להיום, תוספת של 3 קוב מים בתעריף הבסיסי (הנמוך - 4.2 ש"ח לקוב) עבור כל בן בית נוסף, וגם תושבים באזורים חמים ישלמו בעבור הצריכה העודפת קנס מופחת של 16 ש"ח במקום 20.

 

אבל זה לא סופי

ועם זאת, ההיטל טרם אושר באופן סופי על ידי הכנסת במסגרת חוק ההסדרים, ובימים האחרונים מתנהלים מגעים קדחתניים בין חברי הכנסת לאנשי רשות המים בניסיון להגמיש את התנאים. בין היתר רוצים הח"כים להגדיל את סף הצריכה הבסיסית, כך שצריכה עודפת תחשב רק מעל 16 קוב (4 קוב לנפש) ואפילו ל-20 קוב - ולא 15 כפי שנהוג כיום. 

 

בנוסף רוצים הח"כים לקבוע כי עבור כל נפש נוספת בבית (מעל לארבע נפשות) יוקצו 4 קוב לחודש, ואולי אפילו 5 קוב - ולא 3 כפי שנקבע עד כה. הח"כים מבקשים גם שההיטל לא ייכנס לתוקף כעת אלא יידחה לאוגוסט או ספטמבר, אך ברשות המים אמרו כי הדבר ירוקן את המהלך מתוכן משום שהמטרה היא לעודד חיסכון במים בחודשי הקיץ, ולא בחורף כשממילא צריכת המים יורדת ואסור להשקות גינות.

 

ברשות המים הדגישו כי ההחלטה הסופית בנושא תתקבל בימים הקרובים והכנסת תצביע עליה במסגרת חוק ההסדרים. ברשות לא שבעי רצון מהתוכנית להכניס שינויים בכמויות ובשיטת התעריפים, אך ציינו כי אם זה יקרה לפחות גרמו לציבור להיות מודע לצריכת המים שלו, למחיר שהוא משלם עבורם ולמספר הנפשות הצורכות מים בכל בית.

 

הכל על "מס הבצורת":

 

ברשות המים נתקלו, כאמור, בביקורת חריפה בבואם לקדם את התוכנית. בכנסת טענו הח"כים כי מדובר בקנס דרקוני שיטיל עול כספי כבד על רוב צרכני המים בישראל משום ש-15 קוב בחודש אינם מספיקים למשפחה בת ארבע נפשות, ולבטח לא למשפחות גדולות יותר.

 

ברשות המים השיבו שמטרת המהלך אינה הכנסת כסף לקופת המדינה אלא חיסכון במים, ושעל פי הנתונים שבידיהם הקנס יושת רק על כשליש מהציבור שצורכים הרבה מים, ומשלמים בדרך קבע עבור צריכת מים בתעריף ג'. לדבריהם, המכסה הבסיסית מספיקה לצריכה מושכלת של מים, ומשפחות גדולות יותר צורכות בממוצע פחות מים לנפש, ולפיכך ההקלה שניתנת להם סבירה.

 

איך לחסוך במים - ולהימנע מקנס:

 

מומחים רבים אכן רואים בסף הצריכה העודפת - 15 קוב בחודש עבור ארבע נפשות - כגבולי. הם מעריכים שמשפחות רבות נמצאות קרוב מאוד לסף הצריכה הזה מבלי לדעת זאת, והמשמעות היא שבתקופות של צריכת מים גבוהה - בקיץ למשל - הם יחצו אותו וישלמו יותר. סקר שערכה רשות ההסתדרות לצרכנות מחזק את ההערכות הללו. הסקר גילה כי 71 אחוז מהציבור אכן אינו יודע כמה קוב מים צורכת משפחתם בכל חודש, ו-82 אחוז אינם יודעים מה התעריף שהם משלמים בעבורם.

 

ברשות המים אומרים כי זוהי בדיוק מטרת המהלך: לגרום לציבור להיות מודעים לצריכת המים שלהם, ולצרוך אותם באופן מושכל וחסכוני, כדי להתרחק מתשלום ההיטל. בין היתר הם ממליצים להתקין אביזרים חוסכי מים בברזים, להתקין מתקן הדחה דו-כמותי באסלה, להתקלח בזריזות ולהימנע מביזבוז במטבח, לשנות את הצמחייה בגינות ולהשקות אותן רק על פי הצורך ובכל מקרה על פי התקנות.

 

ביקורת נוספת שנשמעה נגד המהלך קשורה למספר הנפשות בבית. נטען כי תאגידי המים - המספקים בפועל את המים לציבור - אינם מעודכנים באשר למספר הנפשות בכל בית אב, ולפיכך לא ידעו כיצד לחשב מהי הצריכה העודפת שלהם. נטען כי מהלך העדכון יהיה כרוך בביורוקרטיה מורכבת והדבר יקשה עליהם להתמודד עם הגבייה, מצב שיחשוף אותם לאחריות פלילית.

 

ברשות המים השיבו כי הצעת החוק קובעת מנגנון לפיו הצריכה תיגבה על פי ברירת מחדל של ארבע נפשות בבית. מי שבביתו פחות אנשים ממילא לא אמור לשיטתם להגיע לסף הצריכה העודפת - ואם כן, הרי שהוא צורך מים באופן בזבזני; מי שבביתו יותר נפשות צריך לעדכן את תאגיד המים המקומי אם ברצונו לקבל תוספת מים לצריכה הבסיסית (כרגע - 3 קוב לחודש לנפש), ולהימנע מחיוב גבוה שלא לצורך, בגין צריכה עודפת.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים