שתף קטע נבחר
 

המע"מ בחו"ל: פטורים שלא חלמתם עליהם

מע"מ אינו המצאה ישראלית. שיעורו בארץ גבוה יחסית למרבית העולם, אך אינו חריג ודומה למקובל באירופה. ההבדל: בעוד שישראל פוטרת ממע"מ יהלומים וכרטיסי טיסה, מעניקות מדינות רבות פטורים גורפים על תרופות, מוצרי יסוד ומזון (כולל ירקות); מדור חדש: תמונת מצב עולמית השוואתית, כולל מע"מ

ישראל: פטורים יוצאי דופן ארה"ב: מס קנייה נמוך אירופה: מע"מ גבוה, פטורים רבים המע"מ קיים גם בשאר העולם 
המדינות השכנות: התיירים משלמים "מנטליות גלותית" 

מס ערך מוסף (מע"מ) היה בשבועות האחרונים לסוג של סלב. הצרכן, והסוחר הישראליים רגילים לשלם את המס הזה בשקט ובפנים חמוצות, כחלק ממרשם המסים שהם נאלצים לבלוע, אבל "גזירות האוצר" האחרונות הוציאו אותו מאפרוריותו. זה החל בהחלטה להעלות את המע"מ ל-16.5% ולבטל את הפטור ממע"מ על שירותי תיירות, פירות וירקות, והמשיך למופע הדרמטי, שבו ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ביטל את הגזירה האחרונה. בחודשיים האחרונים, השתמשו בו פוליטיקאים כדי לגזור קופונים ולהשפיל זה את זה, ואילו מוכרי עגבניות בשוק הופיעו בכל מהדורה והפכו לסמל חברתי.

 

הטענה המרכזית, שנשמעה שוב ושוב במהלך "פסטיבל המע"מ", הייתה, כי מדובר במס ש"נולד בחטא": מע"מ הוא מטבעו מס רגרסיבי - כזה שמיטיב עם העשיר ומקשה על העני. זאת, גם בגלל שכולם משלמים מס בשיעור שווה, בשעה שמס הכנסה ומסים אחרים משולמים באופן מדורג, כך שהעשירים משלמים מס בשיעור גבוה יותר, וגם בגלל שהוא מס על צריכה: ככל שאנשים עניים יותר, כך הם צורכים אחוז גבוה יותר מהכנסתם, כך שהמע"מ חל עליהם בשיעור גבוה יותר. לפיכך, מע"מ בשיעור נמוך הוא ביטוי למדיניות חברתית יותר, ולהיפך. על רקע זה, מעניין להשוות בין המע"מ הכחול-לבן לבין מקביליו שמעבר לים. 

 

המע"מ, שהוטל בארץ לראשונה ב-1976, אינו המצאה ישראלית. הוא קיים בקרוב למחצית ממדינות העולם, בצורות שונות, אם כי רוב המדינות שאינן מטילות אותו הן מדינות מתפתחות כמו אינדונזיה, איראן וערב הסעודית, או מדינות נחשלות כמו בורונדי ואתיופיה.

 

 
מעמ עולמי

מע"מ עולמי
מדינה שיעור המע"מ המקסימלי פטורים מלאים פטורים חלקיים (מע"מ מופחת)
ישראל 16.5% פירות וירקות, שירותי תיירות (כולל טיסות), יהלומים ומוצרים לייצוא. -
ירדן 16% מזון בסיסי (כולל פירות וירקות), מזון לתינוקות -
יפן 5% עסקאות נדל"ן ומוצרים לייצוא -
רוסיה 18% תרופות ומוצרים רפואיים, שירותים פיננסיים מזון (מכל הסוגים) וצעצועים
שבדיה 25% תרופות ומוצרי בריאות, ספרי לימוד ומכשירי כתיבה, אירועי תרבות ועוד מזון (מכל סוג), תחבורה, דברי דפוס, מופעים (6%), מוצרי צריכה ושירותי תיירות (12%)
קליפורניה (מס קניה) 8%-10% מזון במכולת, מזון לבעלי חיים, דלק, תרופות, מוצרים המשמרים לחינוך ולצדקה -
טקסס (מס קניה) 6%-8% ביצים, בשר, מוצרי מאפה, תרופות -
פלורידה (מס קניה) 6% מוצרים הנמכרים במכולות ובבתי מרקחת, קניות מעל 5,000 דולר, קניות בימי פטור  


פורסם לראשונה 10/07/2009 10:00

 

ישראל: פטורים יוצאי דופן

בישראל המע"מ חל בשיעור אחיד על מרבית מוצרי היסוד, כולל תרופות, ציוד רפואי, ספרי לימוד, דלק ומזון בסיסי - למעט ירקות ופירות. במקום פטור ממע"מ על מוצרים חיוניים, מעניקה ישראל פטורים על מוצרים ייחודיים, כמו: שירותי תיירות, טיסות, השכרת דירות ויהלומים. כמובן, ישנו גם הפטור הוותיק ממע"מ באילת, בהיותה אזור סחר חופשי.  

 

 

חזור למעלה
ארה"ב: מס קנייה נמוך
באופן מפתיע, יוצאת הדופן העיקרית בעולם היא ארצות הברית, שבה אין מע"מ כהגדרתו הקלאסית, אלא מסי קנייה בלבד. מס הקנייה האמריקני (Single Business Tax, ובקיצור: SBT) חל על צרכני הקצה, והעסק משמש רק כצינור להעברתו לממשלה. כאשר עסק אמריקני אחד מוכר לעסק אחר, העסקה פטורה ממס. עם זאת, גם אם מתייחסים ל-SBT כאל מע"מ לכל דבר, היקף הגבייה הוא מגוחך ביחס למע"מ הישראלי.

 

שיעורי מס הקנייה בארצות הברית משתנים ממדינה למדינה. הם נעים בין פטור מלא וגורף, בשש מדינות (אלסקה, דלאוור, מונטנה, ניו-המפשייר ואורגון), לבין 10.25%, במחוזות מסוימים בקליפורניה. מס הקנייה הקליפורני (שעלה לאחרונה ב-1% בגלל הקריסה הפיננסית שם), מורכב ממס בגובה 8.25%, שמטילה המדינה באופן אחיד על כולם, וממסי קנייה מקומיים, בשיעור שבין 0 ל-2%, שמטילות עיריות ומחוזות. ה- SBT בקליפורניה חל רק על חלק מהמוצרים וישנה שורה ארוכה של מוצרים פטורים ממנו, כולל מזון (מכל סוג) הנמכר במכולות פרטיות, מזון לבעלי חיים, תרופות, דלק וכל מוצר המשמש לחינוך או לצדקה.

 

פטורים רחבים ממס קנייה קיימים גם במדינות אחרות בארה"ב. בפלורידה, לדוגמה, מס הקנייה עומד על 6%, אך כל מוצר הנמכר במכולות ובבתי המרקחת וכל קנייה שהיקפה יותר מ-5,000 דולר, זוכים לפטור גורף. פלורידה גם מעניקה לצרכניה "ימים ללא מס", כמו הימים שלפני תחילת הלימודים בבית הספר, ולהבדיל: התקופה שאחרי כל הוריקן.

 

בטקסס יש מס קנייה ארצי של 6.25% ומסי קנייה מקומיים של עד 2%, עם פטור על ביצים, בשר, מוצרי מאפה, תרופות ומוצרי יסוד רבים נוספים. נראה כי האמריקנים, הידועים באהבתם לשופינג, משקיעים יצירתיות רבה בהמצאת פטורים ממס קנייה: בעיר ניו-יורק, למשל, קניית בגדים שעולים פחות מ-110 דולר פטורה מהמס - ואפילו בתפוח הגדול אפשר למצוא בגדים במחירים כאלה.

 

חזור למעלה
אירופה: מע"מ גבוה, פטורים רבים

גם ביפן ובקנדה המע"מ נמוך מאוד: 5%. ביפן הוא גורף למדי, אף שאינו חל על עסקאות נדל"ן. באירופה, לעומת זאת, המע"מ הוא גבוה למדי - 15% בבריטניה, 19% בצרפת ובגרמניה, ואפילו 25% בשבדיה ובדנמרק, שהן שיאניות המע"מ העולמיות. מע"מ נגבה בכל מדינות אירופה, אף כי ערים ומחוזות מסויימים פטורים ממנו. אלא שהצצה מעמיקה יותר מראה, כי הצרכן האירופי משלם את השיעור המלא של המע"מ על מוצרים מעטים בלבד; מרבית המוצרים מחויבים במע"מ מופחת, או פטורים ממנו כליל.

 

 

 

בשבדיה, לדוגמה, יש רמות שונות של מע"מ: פטור מלא למגוון מוצרים, הכולל את כל התרופות ומוצרי הבריאות, כל הוצאה לצורך לימודים במסגרת חינוך חובה וחלק מאירועי התרבות; 6% על מזון (מכל הסוגים), תחבורה, מוצרי דפוס, מופעים, ועוד; 12% על מוצרי צריכה ושירותי תיירות, ו-25% על נדל"ן ועל "כל השאר" – כלומר, כל מוצר שאינו נמצא ברשימה הארוכה של המוצרים הפטורים והמופחתים.

 

חזור למעלה
המע"מ קיים גם בשאר העולם
אנחנו אוהבים להשוות את ישראל למדינות המערב, אבל במונחים רבים אנחנו נמצאים איפשהו באמצע בינן לבין שאר העולם. מדינות מזרח אירופה ואמריקה הלטינית, למשל, גובות מע"מ גבוה. למעשה, המע"מ בישראל נמוך מאשר בכל מזרח אירופה, אם כי גם שם, המוצרים הפטורים הם רבים ומגוונים.

 

ברוסיה, לדוגמה, יש מע"מ של 18%, אבל תרופות ומוצרים רפואיים פטורים ממנו, וכך גם מוצרים פיננסיים. על מזון (מכל סוג) וצעצועים משלמים הרוסים מע"מ מופחת בשיעור של 10%.

 

המצב בברזיל מסובך יותר: שיטת חישוב המע"מ משתנה ממוצר למוצר וממחוז למחוז, ומגיעה, במקרים מסוימים, עד 38%. עם זאת, גם שם מרבית המוצרים פטורים ממע"מ או מחויבים במס בשיעור סמלי בלבד.

 

חזור למעלה
המדינות השכנות: התיירים משלמים

ומה קורה במדינות השכנות? בסוריה, כמו במרבית "העולם השלישי", אין מע"מ, במצרים ובלבנון הוא עומד על 10% ובירדן על 16%. מוצרי המזון הבסיסיים בממלכה ההאשמית, הכוללים את מרבית התפריט של הירדני הממוצע, כולל מזון לתינוקות ופירות וירקות, פטורים ממע"מ.

 

 

 

ירדן היא המתחרה הישירה של ישראל על כיסם של התיירים, ולכן ראוי לציין שגם בעקבה, כמו באילת ובלא מעט ערי-קיט בעולם, יש פטור מלא ממע"מ. אבל הפטור הייחודי והגורף על מע"מ לשירותי תיירות בכל ישראל אינו קיים בירדן, כשם שאינו קיים גם בשאר מדינות האזור: מצרים, לבנון, טורקיה, יוון וקפריסין - שמעדיפות לפטור ממע"מ מוצרים חיוניים לתושבים המקומיים.

 

(הנתונים נאספו בסיוע חברת המחקר אינפו-פרוד).

 

 

 

חזור למעלה
"מנטליות גלותית"

משלל הנתונים המבלבל הזה עולה תמונה ברורה: שיעור המע"מ המקסימלי בישראל אינו חריג, ובוודאי שאינו הגבוה בעולם. עם זאת, הוא מעיק כאן יותר מאשר במדינות אחרות, שבניגוד לישראל, מקלות בתשלום המע"מ על מוצרים בסיסיים. מהבחינה הזאת, הפטור המפורסם שנתניהו ביטל את ביטולו הוא יוצא מן הכלל, המצביע על הכלל.

 

"ישראל היא יוצאת דופן בנושא המע"מ, כמו בהרבה נושאים אחרים", אומר מנכ"ל האוצר לשעבר, שמואל סלבין, "במרבית המדינות המפותחות, מע"מ צמוד למסים אחרים. במדינות סוציאליסטיות כמו שבדיה וצרפת, שבהן ההוצאות החברתיות של הממשלה גבוהות, מס הכנסה גבוה והמיסוי גבוה באופן כללי, גם המע"מ גבוה. כך מפזרים את הלחץ ומממנים את ההוצאות העצומות של הממשלה. במדינות קפיטליסטיות שרוב המסים בהן נמוכים, גם המע"מ נמוך. בישראל יש מס הכנסה נמוך יחסית, המדיניות היא קפיטליסטית, אבל המע"מ גבוה".

 

מדוע?

 

"המע"מ בארץ נולד מאוחר, באמצע שנות השבעים. הוא נוצר בגלל שהייתה הרבה כלכלה שחורה והעלמות מס. היהודים הגיעו לארץ עם מנטליות גלותית, של 'לסדר את המלכות', והייתה כאן תרבות של תחמנות, של לא לדווח ולא לשלם. מע"מ הוא מס שאחוזי הגבייה שלו גבוהים יותר מאלה של מס הכנסה. הוא עובר כמה ידיים בדרך, ולכן קל יותר לפקח עליו. זאת הסיבה, שהמע"מ גבוה יחסית במדינות מזרח אירופה. אבל בישראל של היום זה כבר פחות אקטואלי".

 

למה? בישראל לא מעלימים מס?

 

"מעלימים מס בכל מקום, אבל היקף הכלכלה השחורה כאן נמוך יחסית למה שחושבים. מדובר, לפי הערכות, ב-4%-3% מהכלכלה הישראלית. אנחנו יותר גרועים בזה מהממוצע המערבי, אבל לא חריגים. בשנות השבעים, הכלכלה השחורה הייתה 20% מהמשק. במזרח אירופה יש משקים ש-40% או 50% מהם זאת כלכלה שחורה".

 

אז למה המע"מ כאן גבוה?

 

"אני חושב שזה בגלל האופי הכוחני של הפוליטיקה שלנו ובגלל שהבירוקרטיה כאן כל-כך מסורבלת. מס הכנסה בישראל עדיין פחות אפקטיבי מאשר במדינות מפותחות, כמו ארה"ב או שבדיה, שיש בהן חובת דיווח כללית. במקום כל הבירוקרטיה, אתה ממלא שם טופס עם כל הפרטים, וגובים ממך את כל המסים ביחד. כאן אין את זה, ומע"מ זה תחליף נוח לגבייה יעילה.

 

"בישראל צריך לפעמים למלא את הקופה מהר ובבת אחת, ולממן אירועים כמו מלחמות ואינתיפאדות. בשביל זה צריך להעלות מסים, אבל יש כאן גם המון קבוצות לחץ שעושות בעיות ומקשות על מהלכים כאלה. קח לדוגמה את מה שקרה בשנת 2002, כשסילבן שלום, שהיה שר האוצר, רצה לבטל את תקרת התשלום של ביטוח לאומי ומס בריאות. מיד קמה צעקה של כל מיני אינטרסנטים, ואחר כך התחילו לקום כל מיני חברות פיקטיביות של מעלימי מס. מע"מ זה מס שקל להעלות, כי הצרכנים הם לא ממש קבוצת לחץ".

 

למרות שמה שקרה השבוע הוכיח, שגם את הצרכנים אפשר לסחוט רק עד גבול מסוים.

 

"אולי. ואולי התברר, שהפוליטיקה יכולה להשיג כאן הכול, בלי שום גבולות".

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תרופות: פטור ממע"מ בחו"ל
צילום: jupiter
יהלומים: פטור ממע"מ בישראל
צילום: רותם פלדנר
צילום: רויטרס
מכולות באירופה: מע"מ מופחת על המזון
צילום: רויטרס
מנכ"ל האוצר לשעבר, שמואל סלבין: מע"מ גבוה הוא מנטליות גלותית
צילום: יוסי זליגר
מומלצים