ועדת הכספים אישרה את "היטל הבצורת"
לאחר ויכוחים ארוכים ומחלוקות עמוקות, הגיעו הצדדים להסכמה וחברי ועדת הכספים אישרו להטיל קנס על צריכת מים גבוהה במתכונת מדורגת: עד נובמבר תוכל משפחה בת ארבע נפשות לצרוך 16 קוב לחודש בלי להיקנס; מנובמבר עד ינואר - 18 קוב ואחר כך פחות
בתום דיונים ארוכים ומחלוקות עמוקות, אישרו אחר הצהריים (ד') חברי ועדת הכספים בכנסת את היטל הבצורת שבחוק ההסדרים לקריאה שנייה ושלישית. לאחר שיקבל את אישור המליאה יחושב חשבון המים של כל צרכן במדינה בהתאם למנגנון תעריפים חדש שיכלול תשלום קנס עבור צריכת מים גבוהה.
לב המחלוקת שעיכבה את אישור המהלך נגע במכסות המים "הרגילות", שעליהן לא מוטל הקנס בגין צריכה גבוהה. רשות המים רצתה לתת לכל משפחה בת ארבע נפשות 15 קוב בחודש, ו-3 קוב לכל נפש נוספת. חברי הכנסת התנגדו נמרצות וטענו שהמכסה נמוכה מדי, ותגרור חלקים גדולים בציבור - בעיקר משפחות גדולות מהשכבות החלשות - לתשלומי מים בסכומים גבוהים. לפיכך הוסכם על מתכונת חדשה:
- עד חודש נובמבר תוכל כל משפחה בת ארבע נפשות לצרוך מים בכמות של 16 קוב בחודש מבלי לשלם את הקנס. עבור כל נפש נוספת בבית יוקצו 4.2 קוב בחודש.
- מחודש נובמבר כל ארבע נפשות יקבלו 18 קוב בחודש מבלי לשלם קנס, ולכל נפש נוספת במשפחה תוקצה כמות של 5 קוב בחודש.
- החל מחודש ינואר יחול שינוי נוסף, במסגרתו תעודכן הכמות המינימלית לשימוש ביתי. עבור בית ובו גרים אדם אחד או שניים תוקצה כמות של 12 קוב בלבד. עבור 3 נפשות - 15 קוב ולכל נפש נוספת יוקצו 5 קוב, כך שמשפחה בת ארבע נפשות תקבל 20 קוב בחודש בתעריפי המים הרגילים.
כל חריגה מכמויות מים אלה תחשב צריכה עודפת, ועל פי הצעת החוק שאושרה, עבורם יידרש הצרכן לשלם תעריף גבוה (תעריף ג' שעומד על כ-8 ש"ח לקוב) וכן קנס של 20 שקל לקוב - כלומר 28 ש"ח לקוב מעבר למכסות המפורטות).
עוד על היטל הבצורת:
- 1 ביולי: "מס הבצורת" נכנס לתוקף; המים בברז יקרים יותר
- ביזבזתם? שילמתם: כל הפרטים על מס הבצורת
- מס לזכר נעמי שמר: כשהרגש משמש לסחיטה / יהודה מודעי
סלע מחלוקת בולט שהתגלע בין הצדדים היה מועד כניסת המהלך לתוקף. רשות המים הכריזה כבר בשלהי יוני כי ההיטל ייכנס לתוקף ב-1 ביולי ויוחל רטרואקטיבית. הדבר עורר את זעמם של הח"כים שטענו שטרם אישרו את המהלך. הם דרשו
לתת לציבור זמן להסתגל ולהחיל את הקנס בספטמבר. בדיונים בין הצדדים גובשה פשרה ולפיה ההיטל ייכנס לתוקף החל ב-15 ביולי. ברשות המים הסבירו שהמטרה היא להבטיח שהציבור יחל לחסוך כבר עתה, בחודשי הקיץ בהם צריכת המים גבוהה מאשר בחורף.
שר התשתיות הלאומיות, עוזי לנדאו, שפעל בימים האחרונים על מנת להעביר את המהלך בכנסת, אמר בתגובה: "אני שמח שחברי הכנסת גילו אחריות לאומית, הבינו את עומק משבר המים והצביעו בעד ההיטל. זהו צעד משמעותי לשמירה על משאב יקר לכולנו ושכולנו צריכים לחלוק בו באופן שוויוני".