שתף קטע נבחר
 

המדד עלה ב-0.5%; המלפפונים התייקרו ב-16%

מדד המחירים לצרכן המשיך לעלות באוגוסט, זה החודש השישי ברציפות: בין הסעיפים בהם נרשמו עליות: ירקות ופירות, תרבות ובידור, אחזקת דירה ודיור. בין הסעיפים בהם נרשמו ירידות: הלבשה והנעלה ותחבורה. העגבניות התייקרו ב-14.8%, המים לצריכה ביתית ב-7.3%, והמלונות ובתי ההבראה ב-16.2%

מדד המחירים לצרכן עלה באוגוסט ב-0.5% - כך פרסמה אמש (ג') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. מתחילת השנה עלה מדד המחירים ב-3.7% ובמהלך 12 החודשים האחרונים, מאוגוסט עד אוגוסט, עלה המדד ב-3.1%. מדובר בקצת מעל הגבול העליון של תחום יעד האינפלציה שקבעה הממשלה: 1%-3%.

 

בין הסעיפים בהם נרשמו עליות מחירים: ירקות ופירות (4.4%), תרבות ובידור (1.8%), אחזקת דירה (1.2%) ודיור (1.2%).

 

בין הסעיפים בהם נרשמו ירידות: הלבשה והנעלה (7.8%) ותחבורה (0.5%).

 

המוצרים בהם נרשמו עליות מחירים בולטות: המלפפונים (16.3%), העגבניות (14.8%), המים לצריכה ביתית (7.3%), והמלונות ובתי ההבראה (16.2%).

 

על אף סימני ההתאוששות המעודדים במשק - המשבר עדיין כאן והאבטלה עולה. למרות זאת, נראה שהביקושים אינם יורדים וכפועל יוצא - גם המחירים ממשיכים לעלות. ההערכות המוקדמות לפני פרסום המדד צפו עלייה של 0.6%.

 

זהו החודש השישי ברציפות של עליית מחירים ניכרת. כך, בחודש יולי גדלה האינפלציה ב-1.1%, בחודש יוני עלו המחירים ב-0.9%, במאי עלה המדד ב-0.4%, באפריל עלו המחירים ב-1% ובמרס - ב-0.5%. אומנם העלאת המסים (החל במסוי על הדלק וכלה בהיטל הבצורת) תרמה גם היא לעליות המחירים, אך גם העלייה בצריכה, והשחיקה בערכו הריאלי של הכסף בשל הריבית הנמוכה - תרמו רבות למגמה.

 

זו גם הסיבה שבנק ישראל חזר לתפקידו המסורתי כשומר יעד האינפלציה והעלה את הריבית ב-0.25% ל-0.75%, לאחר חודשים רבים בהם היא עמדה על רמת שפל של כל הזמנים. על אף שינוי הכיוון של נגיד בנק ישראל, בצל נתוני האינפלציה, עדיין מדובר על ריבית ריאלית שלילית שכן הריבית הניתנת על הפיקדונות נמוכה מהירידה בערך הכסף (המשתקפת בעליית המחירים).


 

נציין, שעל אף העלאת הריבית צפוי בנק ישראל לשמור על סביבת ריבית נמוכה כל עוד היציאה מהמיתון אינה משתקפת בנתוני האבטלה. כמו כן, העלאה משמעותית של הריבית תגרום לתיסוף בשקל לעומת שאר מטבעות - ולפגיעה נוספת בייצואנים, אשר סובלים גם כך בירידה בהכנסות בשל הצטמצמות הביקושים והסחר העולמיים.

 

בנק ישראל הוא הראשון מבין הבנקים המרכזיים שהעלה את הריבית, ולעת עתה נראה ששאר הבנקים המרכזיים בעולם לא מתכוונים להצטרף אליו. עם זאת, בניגוד למצב בישראל, האינפלציה ברוב המדינות המפותחות היא אפסית והשפעות המיתון על הכלכלה הן חמורות וממושכות יותר - כך שבניגוד לישראל, בחו"ל אין סיבה להעלות את הריבית.

 

נשיא להב: האינפלציה בשליטה

נשיא להב, לשכת ארגוני העצמאים, עו"ד יהודה טלמון, מסר בתגובה: "העלייה המתונה של המדד מעידה כי האינפלציה בשליטה וכי היא איננה מהווה כיום את הבעיה העיקרית של המשק הישראלי. שיעור המדד מוכיח כי אין מקום להעלאה נוספת של הריבית, שתקשה על המשך התאוששות המגזר העסקי בכלל והעסקים הקטנים בפרט.

 

"הירידה הנוספת של ישראל במדד החופש הכלכלי למקום 78 הבלתי מחמיא, כמו גם הירידה במדד ה"דוינג ביזנס" של הבנק העולמי, מעידים יותר מכל כי יש צורך בהרבה יותר ממדיניות מוניטרית. מה שהעסקים הקטנים בישראל זקוקים לו נואשות הוא טיפול שורש להסרת חסמים ופישוט בירוקרטיה, בלעדיהם לא תצלח שום התערבות מוניטרית".

 

יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים ונשיא פרוטרום, אורי יהודאי, מסר בתגובה: "האינפלציה הצפוייה ל-12 החודשים הבאים נמצאת סביב יעד המחירים (3%-1%), זאת בשל ביקושים ממותנים, גורמי ייצור שאינם בניצולת מלאה, והמשך מגמת הפיטורים". לדבריו, תשומת הלב המשקית צריכה להיות לשער החליפין ולרווחיות היצוא.

 

לדברי יהודאי, "יש למקד את המאמצים למציאת פתרון להתחזקותו של השקל, ובפרט לנוכח ההערכות כי השקל צפוי להמשיך ולהתחזק בחודשים הקרובים. ממשלת ישראל בשילוב בנק ישראל צריכים למקד פעילות לשיפור כושר התחרות של היצוא הישראלי". יהודאי קרא לממשלה לפעול מיידית לשיפור כושר התחרות של היצואן הישראלי, באמצעות הכלים הפיסקאליים העומדים לרשותם.


פורסם לראשונה 15/09/2009 18:31

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ממשיכים בחגיגת הצריכה
צילום: index open
יעמוד ביעד האינפלציה? הנגיד, סטנלי פישר.
צילום: גיל יוחנן
מומלצים