תערוכה עם מעוף: יורם שפירר מצלם נשרים
האמנות של יורם שפירר, מבכירי צלמי הטבע בישראל, מצילה חיים. בעזרת צילומי הנשרים שלו עוקבים אנשי רשות הטבע והגנים אחר אוכלוסיית הנשרים בארץ. גם הכסף מכל תמונה שתימכר בתערוכה שהוא חונך החל ממחר יוקדש לשימורו של מלך העופות בישראל. הצצה
יש מקרים מעטים שאמנות אינה רק יצירה בפני עצמה, אלא משנה את המציאות; נדירים יותר המקרים בהם אמנות מצילה חיים. אך זה בדיוק מה שעושה הצלם יורם שפירר: צילומי הנשרים שלו מסייעים לרשות הטבע והגנים לשמר את אוכלוסיית הנשרים בישראל, והתערוכה החדשה שלו תסייע להציל את חייהם של נשרים שנפגעו.
"רציתי מזמן לעשות תערוכה סביב עניין שימור הנשרים, בגלל מצבם החמור בארץ, ההרעלות וההתחשמלויות", סיפר שפירר ל-ynet. "הענין המרכזי בתערוכה הוא סכנת ההכחדה האמיתית שלהם. הם נכחדים לנו מול העיניים. אנשי רשות הטבע והגנים עושים עבודת שימור, ודרך התערוכה רציתי להראות את היופי של העוף המדהים הזה, ואת האנשים שפועלים כדי שהוא לא ייעלם לנו".
שפירר מצלם בטבע כבר שנים רבות, אך החל לצלם נשרים לפני ארבע שנים על רקע הדיווחים על מצבם המידרדר. "הגעתי לצילום הנשרים בגלל שרציתי לעזור בתיעוד ובניטור. זה לא רק צילום לשם אמנות הצילום, אלא רציתי להיות שותף במעשים למען הצלת המין הזה בישראל".
את הצילומים מעביר שפירר לאנשי רשות הטבע והגנים, שמנסים באמצעותם לזהות את הנשרים על פי תגי הכנף וטבעות הרגל שלהם, ולעקוב אחר תפוצתם בארץ.
"רוב העיסוק שלי הוא לחפש טבעות של הנשרים כדי לתעד אותם. אחר כך נעשית העבודה בבית: סופרים כמה נשרים היו, האם ראינו נשר מסויים קודם לכן. אנשי הרשות מחברים את הנתונים וכך אפשר לעקוב אחרי נשרים בודדים וללמוד על שינויים במצבם לאורך זמן".
".
עוד על נשרים בישראל:
- ספירת כנף: הנשרים בישראל בסימן ירידה
- שלושה נשרים שוחררו לטבע בחי-בר בכרמל
- סוף טוב לגוזל הנשר שהותקף על ידי צרעות
- פגיעה קשה באוכלוסיית הנשרים בגמלא
- ביצי הנשרים יוצאו מהקן כדי להילחם בהרעלות
שפירר צילם מינים רבים של עופות ודורסים בישראל, אך יש לו פינה חמה בלב דווקא לנשרים. "זה עוף יוצא דופן. לא סתם קוראים לו מלך העופות. פעם הייתי מצלם בסביבה הקרובה בלי לנסוע ולהשקיע. אבל כדי לצלם נשרים כמו שצריך, צריך להשקיע הרבה מאוד זמן. אתה יכול לשבת יומיים במסתור ולא יבואו נשרים".
"אם מגיעים לגמלא, אפשר לצלם אותם בקלות יחסית כשהם באוויר בעזרת ציוד צילום פשוט. אך דווקא הצילום שלהם על הקרקע קשה יותר, מאחר שהם מסתירים אחד את השני כל הזמן. לכן ,אני נעזר במסתור מיוחד אליו אני מגיע בשעות החשיכה ומתכנן את כיוון הצילום שלי, כך שהנשרים יגיעו לקראתי בזווית ובתאורה מסויימת", הוא מסביר. "אבל בשטח, הם אלו שקובעים כיצד הדברים יראו בסופו של דבר. הם באים מכיוון אחר לגמרי ובתאורה לא אידיאלית, אבל דווקא התנאים החדשים שהם מכתיבים, יוצרים לעיתים תמונות מרהיבות ביותר".
בתערוכה "הנשרים בישראל", שתיפתח מחר (ה') במרכז המבקרים של גן החיות התנ"כי בירושלים, יוצגו 27 תמונות וקולאז אחד גדול שמספר על מבצע מיוחד של הוצאת ביצים מקיני הנשרים בגולן, כדי לעודד את הזוגות המקננים להטיל ביצים נוספות ולסייע לחיזוק הדור הבא.
ההכנסות מכל תמונה שתימכר בתערוכה יוקדשו לבית חולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי בר"ג, ולשימור אוכלוסיית הנשרים בישראל. "המצלמה משמשת ככלי עזר. פה כלי עזר. יש לי את הכישורים והציוד המתאים לצלם, התחברתי לאנשים הנפלאים שמתעסקים בפרויקט של שימור טבע, כי זה מה שאני; אני צלם, אבל קודם אוהב טבע", אומר שפירר. "יש לנו טבע נהדר בישראל, ביחד נשמור עליו".
- תערוכת "הנשרים בישראל"
של יורם שפירר תוצג בגן החיות התנ"כי בירושלים בין ה-1.10 עד ל-19.12.