שר הפנים שוקל הפחתת האגרה על אובדן דרכון
האגרה, שעלתה השנה ל-1,000 שקל, תופחת ל-750 שקל אם היוזמה תצא לפועל. בכך מיישם השר את המלצת בג"ץ שניתנה בדיון בעתירת האגודה לזכויות האזרח נגד גובה האגרה הנוכחי
שר הפנים, אלי ישי, הודיע כי ישקול להפחית את האגרה על תשלום עבור הנפקת דרכון בגין אובדן, השחתה או גניבה מ-1,000 שקל ל-750 שקל. השר הודיע כי יפעל להתקנת תקנות לשינוי עלות האגרה, ועם זאת, עדיין מדובר בסכום גבוה בהרבה מזה שהיה נהוג לשלם בעבר עבור חידוש דרכון אבוד, מושחת או גנוב: 400 שקל.
לא מן הנמנע כי החשיבה מחדש על גובה האגרה באה בעקבות פניית האגודה לזכויות האזרח לבג"ץ בעניין זה. בדיון בעתירה, בג"ץ המליץ למשרד הפנים שמן הראוי שהאגרה לא תהיה עונשית. בהפחתת האגרה השר יישם את המלצת בג"ץ.
המטרת בהעלאת האגרות היא לגרום לישראלים להיות זהירים יותר בשמירה על דרכוניהם, פן יפלו אלה לידיים זרות. ואולם באגודה לזכויות האזרח סבורים שיש בכך פגם מהותי, משום שמטרת האגרה אינה ענישה, וטענו שמדובר בגבייה אסורה.
משרד הפנים: מאבדים פחות
עם זאת, במשרד הפנים טוענים כי העלאת האגרה במהלך החודשים האחרונים הוכיחה עצמה, ונרשמה ירידה של 30% במספר הדיווחים על אובדן וגניבה של דרכון ישראלי. הסיבה בגינה השר שוקל הורדת הסכום היא, לפי המשרד, היות שהסכום הנוכחי הכביד על הציבור הישראלי יתר על המידה.
לפי משרד הפנים, בכוונתו של השר ישי להפעיל את ההקלה לתקופת ניסיון בת שנה בלבד ולאחריה יבחן את תועלתה.
השר ישי הסביר את היוזמה: "לאובדן של דרכון או לגניבתו יש השלכות מרחיקות לכת, בכל הרבדים. עם זאת, אני סבור שאגרה של 1,000 שקל היא מעבר לסביר ומקשה מאד על האזרח הישראלי".
באגודה לזכויות האזרח הביעו סיפוק מההודעה. "אנו מרוצים מהעובדה שמשרד הפנים מתכוון כנראה ליישם את המלצות בג"ץ בעקבות העתירה שלנו", אומרים שם ומוסיפים: "אם אכן משרד הפנים מתכוון להפחית את גובה האגרה כפי שבג"ץ המליץ לו לעשות בעקבות העתירה, אז כמובן שאנו מברכים על כך. אנחנו מקווים שהסכום החדש של האגרה החדשה יהיה תואם לעלות האמיתית של השירותים הנוספים, ולא ישמש כקנס או הענשת מאבדי הדרכונים וחבל שמשרד הפנים פועל כחוק רק אחרי שמוגשת נגדו עתירה לבג"ץ".