שתף קטע נבחר
 

האם יבוטלו מחירי המינימום לקרקעות בפריפריה?

מועצת מינהל מקרקעי ישראל תדון בהצעת שר השיכון אטיאס לבטל את מחירי המינימום למכרזי קרקע באזורי עדיפות ולדיור להשכרה. המשמעות: הקבלנים יקנו את הקרקע בזול, ואם חוקי ההיצע והביקוש יכפו זאת - ימכרו דירות קצת יותר זולות

הממשלה נגד מחירי הדירות? מועצת מינהל מקרקעי ישראל תדון בישיבתה הבאה, שתתקיים ביום שני הבא, ביוזמת שר הבינוי והשיכון, אריאל אטיאס, לבטל את מחירי המינימום בחלק מהמכרזים לשיווק קרקעות מינהל לקבלנים. המכרזים שלגביהם יבוטל מחירי המינימום נמצאים באזורי עדיפות לאומית לפי המפה החדשה (מרבית היישובים בגליל, בנגב, בערבה, בגולן ובשומרון) וכן במרכזים במרכז הארץ לשיווק קרקע לבניית דירות להשכרה.

 

נדל"ן בימי בועה:

 

גורמים המעורים בנעשה במינהל מעריכים שההצעה תעבור בדיון במועצה, ולו בגלל שלאף גורם רשמי אין אינטרס מובהק להכשיל אותה - לא הפקידות, לא הארגונים הירוקים ובוודאי לא הקבלנים והמתווכים. למעשה, היחידים שיפסידו מיישום ההצעה הם אולי רק המאכערים, העושים את רווחי מסרבול ביורוקרטי. מדובר בהצעה שאיננה חלק מהרפורמה במינהל והרפורמה בוועדות התכנוניות, אך היא מתאימה להן ברוחה.

 

מינהל מקרקעי ישראל מנהל את המכרזים שבהם נמכרת אדמת הלאום לקבלנים וליזמים, המהווים את המרכיב העיקרי לקרקע במדינה. המינהל מעסיק שמאים, שמכינים לכל מכרז מחיר מינימום. מחיר המינימום מוגש למנהלי המכרז רק עם פתיחת המעטפות, וקבלנים שמציעים הצעות נמוכות ממחיר המינימום - אינם זוכים במכרז. הנוהל הזה אמור להיות מבוטל, כאמור, בכל המכרזים באזורי עדיפות והמכרזים להשכרה. אם ההצעה תעבור, קבלנים יוכלו לזכות במכרזים בכל מחיר - אפילו חינם.

 

הקבלנים טוענים שמחיר הקרקע מהווה 10% עד 50% ממחיר בניית דירה בישראל (10% בפריפריה, 50% במרכז) ושמחירי המינימום כופים עליהם לייקר את המחירים לצרכני הקצה - במרכז, או פשוט לא לבנות - בפריפריה. הקבלנים טוענים שביטול מחירי המינימום יאפשר להם להוזיל את הדירות בבאר-שבע, לדוגמא, בכ-10%. ביטול מחירי המינימום לא ימנע את מהקבלנים שיזכו במכרזים "לדפוק מחיר" על דעת עצמם ולהמשיך למכור ביוקר, אך בממשלה מעריכים שבחלק מהמקרים חוקי ההיצע והביקוש יגרמו למחירים לרדת.

 

החוק יאפשר למשרד השיכון לקדם את היוזמה לבנות דיור זול להשכרה, באמצעות קבלנים פרטיים שיקבלו הטבות. זאת, לאחר שבמשך עשרות שנים כמעט ולא בנו בישראל דיור המיועד מראש להשכרה, בניגוד לחלק מהמדינות במערב, שבהן בנייה כזאת מהווה חלק גדול מהדיור במדינה.  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האם מחירי הדיור בגליל ירדו? (צילום אילוסטרציה)
צילום: ענבר גל
שר השיכון, אריאל אטיאס
צילום: ששון תירם
מומלצים