שתף קטע נבחר

משמר החופים של ישראל בסכנה

ועדה קטנה עם שם מפוצץ היא שומר הסף של חופי ישראל: כל תוכנית בנייה בתחום 300 מטר מקו המים צריכה לקבל את אישורה. היא בולמת את יזמי הנדל"ן, ומונעת מבעלי הון להפקיע שטחי ציבור. ארגוני הסביבה חולקים לה שבחים וגם המדינה נותנת בה אמון. אז למה רוצים לבטל את הוועדה לשמירת הסביבה החופית?

על רצועת החוף היפה בזיקים, אמור היה לקום כפר נופש. התוכנית להקימו ביקשה לדחוק את החוף הציבורי דרומה, לכיוון הבסיס הצבאי הסמוך. המבנים ואזורי הבילוי היו מתוכננים לקום על השטחים הבתוליים, וקרוב לוודאי שהיו גורמים נזק לנחל שקמה הסמוך. זה לא קרה. החוף בזיקים נותר בידי הציבור.

 

הייתה גם תוכנית להקים מיזם תיירות גדול על קו המים בחוף עכו. המיזם תוכנן במסגרת תוכנית מתאר חדשה לעיר, ואיים להרוס את האתר ההיסטורי הייחודי. גם זה לא קרה. האתר ההיסטורי ממשיך להיות אחד ממוקדי המשיכה הבולטים של העיר.

 

היו גם תוכניות למיזמים שונים ברצועת החוף באשדוד, בחיפה ובאילת, שכולן היו מונעות מאיתנו את הגישה לחוף הציבורי, מפקיעות חלקים ממנו לטובת פרוייקטים פרטיים של בעלי הון, ופוגעות במעט הטבע שעוד נשאר. מי שעמדה בפרץ והגנה על האינטרס הציבורי הייתה ועדה אפרורית עם שם מפוצץ - הוועדה לשמירת הסביבה החופית; משמר החופים שלכם.

 

כעת, הוועדה הזו, שהודפת את הלחצים העצומים שמופעלים על החופים הצרים של ישראל ואין מי שחולק על המקצועיות והיעילות שלה, עלולה להתבטל במסגרת הרפורמה במוסדות התיכנון - "רפורמת המרפסות" של ראש הממשלה. 


שלכם. חוף פלמחים. (צילום ארכיון: אורן חג'ג') 

 

לא רק יזמי תיירות לוטשים עיניים לעבר רצועות החוף הצרות של ישראל. גם יזמי נדל"ן חושקים למקם את הפרוייקטים שלהם קרוב ככל הניתן לחוף. חוץ מהם ישנם גם מתקני תשתית שחייבים להימצא שם: תחנות כוח, מתקני התפלה, נמלים ועוד; גם הם מבקשים לעיתים להתרחב או להקים מבנים חדשים.

 

כשמצרפים את כולם יחד, מקבלים עשרות בקשות ותוכניות בנייה שמוגשות מדי שנה בנוגע לשטחים הנמצאים 300 מטר מקו המים. מזה חמש שנים, כל תוכנית שכזו חייבת לקבל את אישורה של הוועדה לשמירת הסביבה החופית. היא בוחנת את התוכנית, מטרותיה והשלכותיה, שוקלת אותן מול האינטרס הציבורי ומחליטה האם לקבלה או לדחותה. 

 

לוחצים על החוף

תוכניות בנייה שהוגשו לוועדה לשמירת הסביבה החופית


(נתונים: משרד הפנים) 

 

בימים אלה מציינת הוועדה חמש שנים להיווסדה. בתקופה זו היא דנה במאות תוכניות. היא עצרה את ההשתוללות הנדל"נית ברצועות רגישות, אך גם שמרה בהצלחה על האיזון העדין שבין האינטרס הציבורי ומנועי הפיתוח. עכשיו, במסגרת הרצון לאחד ערכאות תיכנון ולהחיש את הטיפול בבקשות השונות, ייתכן מאוד שיוחלט כאמור על ביטולה.

 

ארדן: ביטול הוועדה "אסון" 

בימים האחרונים מסתמן שדווקא על הפרק הזה ברפורמה המתוכננת יתחולל מאבק חריף. קואליציה של 13 ארגוני סביבה הכריזו שיילחמו על מעמדה של הוועדה. הם זכו לתמיכה מצידו של השר להגנת הסביבה גלעד ארדן, שמתח באופן גלוי ביקורת חריפה על המהלך של ראש הממשלה, אותו כינה "אסון". מעל בימת הכנסת, הודיע ארדן שהוא אינו יודע בדיוק האם אכן ישנה כוונה לבטל את הוועדה, אך אם יש כוונה כזו הוא יילחם נגדה בכל דרך.

 

מדוע זוכה הוועדה לתמיכה כה גורפת? הסיבה פשוטה: הוולחו"ף נחשבת לגוף מקצועי מאוד - לא חותמת גומי של המדינה, לא מתרפסת בפני בעלי ההון וגם לא מכשיר בידי ארגוני הסביבה. "הרפורמה מבקשת לייעל את הליכי התכנון בישראל ולזרז אותם, אבל בעניין הזה אין כל סתירה עם עבודת הוולחו"ף, להיפך. הוועדה הזו נחשבת מאוד יעילה ומקצועית, ולגוף ששיפר מאוד את איכות התכנון מבלי לעכב תוכניות", אמר ל-ynet ניר פפאי, ראש אגף סביבה וטבע בחברה להגנת הטבע ונציג ארגוני הסביבה בוועדה.

 


ניצל בזכות הוועדה. חוף זיקים (צילום: צפריר אביוב)

 

לא רק פפאי וחבריו בארגוני הסביבה חושבים כך. גם אנשי המקצוע במנהל התכנון במשרד הפנים - המשרד שמקדם את הרפורמה - מחזיקים בדעה זו. דו"ח מיוחד שנכתב לסיכום חמש שנות פעילותה של הוועדה, ואשר הגיע לידי ynet, מתאר את עבודת הוועדה כמקצועית ויעילה מאוד.

 

עוד על החופים שלכם:

 

אחד ההישגים שמונה הדו"ח הוא לוחות הזמנים המהירים שבמסגרתם היא פועלת. מהנתונים עולה כי הנושאים שהובאו בפני הוועדה טופלו בפחות ממחצית הזמן שהוקצב להם. כך למשל, על אף שהחוק הקציב לוועדה הממיינת פרק זמן של 30 יום לדון בתוכניות, בממוצע נדרשו לה 18 ימים בלבד. הדיונים במליאת הוועדה, להם הוקצבו 90 יום, התקיימו בממוצע תוך 39 ימים בלבד.

 

מותר לעבור באנדרומדה; אסור לקיים אירוע בחוף

הוועדה לא רק מרסנת את לחצי הבנייה על החופים אלא גם מבטיחה את זכות המעבר הציבורי החופשי לאורכם, ומונעת שימוש בהם לצרכים פרטיים. כל אחד מאיתנו יכול כיום לצעוד בפרוייקט אנדרומדה ביפו, או לאורך החוף בין געש להרצליה דרך ארסוף. זכות המעבר בחופים הללו נשמרה הודות להתערבותה של הוועדה. היא גם קיבלה החלטה בנושא אירועים המתקיימים בחופים, ושמה קץ למנהג שהשתרש בשנים האחרונות שבו חברות וגופים מסחריים מפקיעים חלקי חוף לטובת אירועים פרטיים סגורים.

  

גם המדינה עצמה - הממשלה והכנסת - סבורים כנראה שמדובר בגוף חשוב ומקצועי. בשנתיים האחרונות אישרה הכנסת להרחיב את תחום פעילותה של הוועדה גם לחופי הכנרת ולחופי אילת. באמצעות צעד זה, קיוותה המדינה להעניק שומר סף גם לחופים הללו, שבסמוך להם מתקיימת פעילות לא מבוטלת של תיירות ונדל"ן. 

 

תפקידה המיוחד של הוועדה כ"שומר הסף" של החופים לא נעלם גם מעיניו של מבקר המדינה, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס, שחיבר לאחרונה דו"ח מיוחד בנושא כפר הנופש בפלמחים. בדו"ח קבע המבקר כי התוכנית קודמה במהירות על ידי מנהל מקרקעי ישראל במטרה להקדים את החוק לשמירה על הסביבה החופית - שהוועדה היא המגנון המרכזי בו. במילים אחרות, היזמים ומנהל מקרקעי ישראל העריכו שאם המכרז לכפר הנופש בחוף פלמחים יובא בפני הוועדה, סביר להניח שהתוכנית לא היתה תזכה לאישור.

 

השבוע ארגנה החברה להגנת הטבע כנס בתל אביב, שעסק בהשלכות הרפורמה על איכות חיינו. בכנס נכחו כמה עשרות משתתפים. רק מיעוטם היו תושבים מודאגים, רובם היו גורמים מקצועיים - בהם אנשי תכנון, חברי מועצת העיר בתל אביב, נציגי ארגונים סביבתיים וחברתיים ומספר עיתונאים.  

 

האינדקס הירוק

ילדים ירוקים

ילדים ירוקים

מתנה ירוקה

מתנה ירוקה

טיפוח אורגני

טיפוח אורגני

משלוחים אורגניים

משלוחים אורגניים

תיירות אקולוגית

תיירות אקולוגית

גינה אורגנית

גינה אורגנית

כל דובר הציג את משנתו מעל הבמה, אך קשה היה להתעלם מהעובדה שכולם התייחסו לפעילות הוועדה ולהשלכות החמורות שיהיו לביטולה. נציגי החברה להגנת הטבע, המובילה את המאבק הציבורי נגד הרפורמה, ציינו כי "ביטולה יהיה פגיעה קשה ביכולת לשמור על האינטרסים הציבוריים והסביבתיים, השואפים לנוף פתוח ולחוף פתוח. אם התוכנית תצא אל הפועל, זה יחזיר אותנו שנים אחורה, למצב של בנייה ופיתוח ללא בלמים".

 

נילי יוגב, מתכננת במחוז מרכז של המשרד להגנת הסביבה, סיכמה זאת בפשטות: "זו ועדה מקצועית שלא עיכבה אף פעם תהליכי תכנון. ביטולה הוא 'נקודה שחורה' להליך התכנוני במדינת ישראל ולערכים שאני מנסה לייצג בעבודתי". 

 

ממשרד הפנים נמסר בתגובה לכתבה: "במסגרת הדיונים לגיבוש הרפורמה עולים רעיונות רבים ושונים. יש לציין כי הוולחו"ף הוכיחה את עצמה, בחמש שנות קיומה, כוועדה טובה ויעילה, המקבלת החלטות מקצועיות מבלי לעכב את הליכי התכנון, ועושה עבודה חשובה בשמירה על השטח הרגיש והחשוב שבאחריותה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות החברה להגנת הטבע
גדרות בחוף זיקים. תוכנית הבנייה נדחתה
באדיבות החברה להגנת הטבע
לחצים ותוכניות. חוף ראשון לציון
צילום: אבי מועלם
מומלצים