בעקבות רמדיה וקוקה קולה: רשות מזון מרכזית?
מנורת האזהרה שהדליקה פרשת רמדיה, עוד הצליחו המחוקקים להתעלם. אחרי פרשת קוקה קולה, נפל כנראה האסימון וועדת הבריאות הורתה לארגון "אמון הציבור" להכין תכנית להקמת רשות מרכזית לפיקוח על המזון. איך היא תפעל?
בדרך ל-FDA ישראלי? ועדת העבודה הרווחה והבריאות של הכנסת מבקשת להסדיר את הפיקוח על תחום המזון: בעקבות ליקויים וחוסרים הקיימים במערך הפיקוח על המזון בישראל קראה הוועדה לארגון "אמון הציבור" להגיש לה הצעת חוק להקמת רשות מזון עצמאית שתאחד את כל גורמי הפיקוח תחת קורת גג אחת ותבטיח רמת פיקוח רחבה ועמוקה לטובת בריאות הציבור.
לפי עיקרי התכנית של ארגון "אמון הציבור": "הפיקוח על המזון בישראל לקוי וחסר ומסכן את בריאותנו. מאז 1966 פורסמו עשרות דו"חות של מבקר המדינה וועדות ציבוריות . התקיימו אינסוף דיונים בנוגע לצורך הבהול להקים רשות מזון מרכזית וליצר מערך פיקוח אפקטיבי בישראל בדומה ל-FDA האמריקני". בארגון מציינים כי הדו"חות והמסקנות נבלמו בעיקר על ידי גורמי הפיקוח הקיימים.
עוד טוענים בארגון, כי במדינות רבות בעולם המערבי ובמיוחד באירופה (למשל אירלנד ובלגיה) קמו רשויות לפיקוח על מזון לאחר שאירועים קטסטרופליים המחישו את ההכרח בהסדרה אפקטיבית יותר של התחום, כמו משבר הדיאוקסין, הסלמונלה והפרה המשוגעת בסוף שנות ה-90 ותחילת שנות ה-2000. בישראל, לעומת זאת, הולידה הקטסטרופה הפרטית שלנו - פרשת רמדיה - הרבה מאוד דיבורים, הבטחות וועדות ומעט מאוד מעשים.
ארגון אמון הציבור ישב במהלך שנה וחצי עם צוות מומחים בתחום המזון והבריאות וכתב דו"ח לוועדת הבריאות של הכנסת. הדו"ח המפורט מציע מתווה להקמת רשות מזון מרכזית בישראל – בדומה לרשויות מזון שהונהגו בעולם המערבי. הרשות תעניק רמת ביטחון גבוהה יותר בתחום המזון בארץ, בהתאם לסטנדרטים המחייבים במדינות העולם המערבי.
ההמלצות המרכזיות ברפורמה הן: להקים רשות מרכזית עם אחריות כוללת לתחום המזון שכל הגורמים הפועלים בתחום כפופים לה; לעגן את מעמד הרשות בחוק כגורם עצמאי שתפקידיו המרכזיים הם בטיחות המזון והגנה על זכויות הציבור בתחום; לחייב את הרשות בשקיפות מלאה של פעולות הפיקוח שלה ושל כל החלטות המדיניות שלה ולחייב פרסום קבוע ומיידי של ממצאי בדיקות ופעולות אכיפה לציבור; לחייב את הרשות בגיבוש תוכנית עבודה רב שנתית מפורטת ובמתן דין וחשבון לציבור על העמידה בתוכנית פיקוח ולחייבה לדאוג גם להכוונה והכשרה לתעשיית המזון בענייני בטיחות מזון.
ב"אמון הציבור" קוראים לאמץ את המודל של הרשות האירופית The European Food Safety Authority וקוראים לנהל סיכונים בפיקוח המזון באופן עצמאי ומקצועי תוך קיום דיון עם כל בעלי העניין בתחום המזון, מצד התעשייה והציבור כאחד.