שתף קטע נבחר
 

עיני תקף את שטייניץ: "אין בעל בית באוצר"

יו"ר ההסתדרות הזהיר כי "אם הקרן לסיוע לעסקים במצוקה לא תשמש למטרה שלשמה הוקמה, לא תהיה עסקת חבילה במשק". עיני מעוניין כי הקרן, שבה נמצאים דמי ההבראה של עובדי המגזר הציבורי, תעבור לשליטתה של הסתדרות העובדים

יו"ר ההסתדרות עופר עיני, תקף את שר האוצר, יובל שטייניץ, בכנס של המועצה הכלכלית-חברתית שהתקיים באילת בסוף השבוע. "לטעמי, ואני אומר זאת בצורה עדינה, אין בעל בית במשרד האוצר", אמר עיני.

 

עיני הוסיף כי "אני מנצל את הכנס להודיע לראש הממשלה ולשר האוצר כי אם הקרן לסיוע לעסקים במצוקה לא תשמש למטרה שלשמה הוקמה, גם לא תהיה עסקת חבילה במשק". במקרה כזה עשוי עיני להחליט על "שבירת כלים" מול האוצר, אולי גם כדי לחזק את מעמדו לקראת הדיונים על הסכם השכר החדש במגזר הציבורי.

 

עיני הסביר כי טענותיו כלפי שר האוצר נוגעות לכך שהוא נמנע מלקדם ולפתור סוגיות הנמצאות על שולחנו. עם אלה נמנות הרפורמה במשק החשמל שמתעכבת בשל המשא ומתן המתארך עם העובדים על הפנסיה והשכר בחברת החשמל, והליך ההפרטה של תעש הנמצא כרגע במעין מבוי סתום עם הכרזת העובדים על סכסוך עבודה בשל תוכנית ההבראה של ההנהלה, בהוראת רשות החברות הממשלתיות באוצר, שבמסגרתה יפוטרו 500 עובדים.

 

 "זה נחמד שיש אווירה טובה ושולחן עגול עם המדינה והמעסיקים, אבל השולחן לא קיים ולא מתפקד. בכל מקום דברים לא מתקדמים מול פקידי האוצר, ובמקרים כאלה נהוג לעלות דרג אל בעל הבית, אבל אם אין כזה, אז אתה לא מגיע והנושאים על הפרק לא נסגרים", אמר עיני.

 

"ניתן להציל הרבה מפעלים שקורסים"

עיני אמר עוד כי "אם פעם אמרו שההסתדרות לא אחראית, היום עומד שר האוצר ומספר כמה המצב טוב ושהגויים באים ללמוד על ההצלחה הכלכלית של ישראל - אבל עוד לא יצאנו מהמשבר".

 

"יש עדיין הרבה מפעלים שקורסים וניתן להציל אותם, בין השאר באמצעות הקרן לסיוע למפעלים במצוקה שבה נמצאים דמי ההבראה של עובדי המגזר הציבורי, כחצי מיליארד שקל. אנחנו רק רוצים שהמדינה תיתן לנו להפעיל את הקרן ולהציל מפעלים. בשיא חוצפתם, אנשי האוצר מספרים לעיתונים שאני לא רוצה את הקרן", הוסיף.

 

הקרן לסיוע למפעלים במצוקה קמה כחלק מעסקת החבילה ביוני 2009, שעליה חתמו האוצר, ההסתדרות ולשכת התיאום של הארגונים הכלכליים.

 

הצדדים הסכימו כי תקום קרן שאליה ייכנסו דמי ההבראה של עובדי המגזר הציבורי, שווי של רבע יום חופשה מהעובדים במגזר הפרטי וסכום דומה מהמעסיקים. 

 

עם זאת, גם לאחר שדמי ההבראה נכנסו לקרן, היא עוד לא קמה רמשית עקב חילוקי דעות בין ההסתדרות, המעסיקים והאוצר על אופן השימוש בכסף.

 

התעשיינים נגד הממשלה

לאחר שהמו"מ לפני כשלושה חודשים, אמרו נציגי המדינה כי הם נסוגים מתפעול הקרן ועתה הנושא נמצא בידיו של עיני, שאמור להחליט מה הוא רוצה לעשות בכסף. עיני מעוניין שהקרן תעבור לשליטת ההסתדרות, ושזו תמנה שופט בדימוס לתפעולה ולקביעת הקריטריונים לחלוקת הכסף. עיני הוסיף: "אם שטייניץ חושב שנמשיך להתברבר עם התקנונים והדברים הקטנים - הוא טועה".

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "המשרד תומך בהקמת הקרן אולם דרש שבמפעלים שיקבלו את הסיוע יוגבל שכר המנהלים וכי בעלי אותו מפעל לא יוכלו למשוך את הסיוע כהלוואת בעלים. לצערנו, התעשיינים וההסתדרות סירבו לדרישות וביקשו לבטל את הקרן".

 

גם לתעשיינים יש טענות כלפי הממשלה. נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש האשים את שר הביטחון אהוד ברק בכך שהעברת פרויקט הנמ"ר לארה"ב תביא לסגירת 120 מפעלים בפריפריה ולפיטורי כ-4,000 עובדים.

 

לדברי ברוש, בגלל 600 מיליון שקל ברק מוכן להוציא את פיתוח הנגמ"ש החדש של צה"ל מישראל כדי לייעל, כביכול, את השימוש בכספי הסיוע שישראל מקבלת מארה"ב לצרכים צבאיים.

 

"600 מיליון שקל זו טעות סטטיסטית של רפרנט בן 25 באגף התקציבים של האוצר", אמר ברוש, והוסיף כי על ברק היה להורות על מציאת הסכום הנדרש.


פורסם לראשונה 13/02/2010 22:25

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עיני. עשוי לשבור את הכלים
צילום: גיל יוחנן
שטייניץ. תומך בהקמת הקרן?
צילום: דודי ועקנין
מומלצים