שתף קטע נבחר

משרד התקשורת מונע הכנסת אייפד לארץ

מעתה, מי שינסה לעבור במכס עם אייפד לא יוכל לעשות זאת - וגם ישלם 50 שקל על כל יום אחסון במכס. הסיבה: משרד התקשורת עדיין לא אישר את השימוש במכשיר. נוסע שאייפד שלו הוחרם: "לא הודיעו על כך לפני". משרד התקשורת: "האחריות לבדוק את ההתאמה לארץ מוטלת על הקונה"

רוצים לרכוש אייפד בחו"ל? מוטב שתשקלו את הרכישה בשנית משום שמעתה לא תוכלו להכניסו לארץ. משרד התקשורת הוציא הוראה למכס שלא לשחרר אייפדים בארץ, עד שהמכשיר יותאם להספק השידור בישראל.

 

עד אתמול, ישראלים נכנסו לגבולות הארץ באופן חופשי כשבידם אייפדים. המדיניות במכס היתה לדרוש מהשבים מחו"ל כשאייפד באמתחתם לשלם עליו מע"מ. אולם מהבוקר, נכנס האיסור על הכנסת אייפד לארץ לתוקף. המכשיר של אפל לא מתאים לכאורה להספק השידור (Wi-Fi) הנהוג בארץ. החשש הוא, כך טוענים במשרד התקשורת, שהמכשיר בעל הספק השידור האמריקני, הדורש משאבים רבים, יכביד על האינטרנט האלחוטי בתקן הנהוג פה. ולמרות שישנו דגם אחד של אייפד שכן מתאים לשימוש בארץ, במשרד הוציאו הודעה גורפת שלא להכניס אף מכשיר מסוג זה ארצה. 

 

אבל ההוראה הזאת של משרד התקשורת ניתנה תוך זמן קצר וללא הודעה רשמית לציבור, כנהוג במכשירים נוספים. והנוסעים שתקועים כעת במכס קנו את המכשיר ב-700-500 דולר, משום שלטענתם לא ידעו ולא יכלו לדעת שהוא יאסר לשימוש בארץ.

 

שרון, איש צוות אוויר, נמצא בבית המכס מהבוקר. "אני מחכה פה עם מישהי שהגיעה איתי מניו יורק", הוא מספר, "שנינו הגענו עם אייפדים, עברנו במסלול האדום ולקחו לנו את האייפד. במכס אומרים שלא יוכלו לשחרר אותו עד הוראה מפורשת ממשרד התקשורת.

 

עוד יותר מכך, אחרי 48 שעות נאלץ לשלם 50 שקל ליום על אחסון. העניין הוא שכרגע אין לאייפד אישור של משרד התקשורת ואולי גם לא יהיה, והאייפד יהיה תקוע שם. אבל אף אחד לא הודיע על זה קודם".

 

"המכס יביא לך אותו עד המטוס - תמורת 200 שקל"

עוד אמרו להם במכס שיוכלו למכור אותו בארה"ב באמצעות מכר הטס לחו"ל. לשם כך יאלצו לאתר אחד כזה, הוא יצטרך להראות למכס כרטיסי טיסה ובנוסף, לפי שרון: "תמורת תשלום של 200 שקל, המכס ישלח את המכשיר עם שליח עד דלת המטוס, כי אסור לו לשחרר אותו בארץ. אם אני לא מוצא מישהו כזה, ולא רוצה לאחסן אותו במכס - הפסדתי 700 דולר".

 

שרון, אגב, ערך מקצה בירורים טרם הרכישה, מכאן אכזבתו הרבה. "לפני שטסתי לניו יורק התקשרתי למכס, וביררתי בשני אתרי האינטרנט של המכס ושל משרד התקשורת ולא נאמר שם כלום. אז איך יכולתי לדעת? קניתי את המכשיר לפני שההוראה ניתנה וזה לא תקין מה שקרה פה, אף אחד מהבירוקרטים כאן לא מוכן לפעול".

 

ראובן, חזר הבוקר מארה"ב ב-5:00. "בתור יהודי ישר עברתי במסלול האדום", הוא מספר. "הבאתי 2 מכשירים אחד לי ואחד לבני ואומרים לי: 'המכשירים מעוכבים, כי אין אישור של משרד התקשורת'. אני לא מבין, הרי שחררו מכשירים כאלה.  אני לא מבין מה הבעיה, בסה"כ מכשיר שעולה אלפיים שקל, לא ראיתי חלמאות כזאת מימי, זה נותן לי להרגיש שאנו חיים בקזחסטן. אני יודע שיש הרבה אנשים שמביאים את המכשיר ארצה והולכים להידפק. הרי אין כל פרסום מטעם המכס ומשרד התקשורת וזה מריח מאוד לא טוב. במכס אמרו לי: תחזיר אותם לחו"ל, אבל אני לא סוחר".

  

בלשכת המוכס הראשי אישרו ל-ynet שאכן ישנה הוראה של משרד התקשורת שלא להכניס אייפדים ארצה החל מהבוקר. "ברגע שנותנים לנו הוראה אנו אוכפים אותה", אמרו לנו שם.

 

נראה שכרגע, מי שמייבא אייפד ארצה עובר על החוק, משום שהיבואנים הרשמיים צריכים לחכות עד שאפל תוציא אייפד שיעמוד בתקן השידור הישראלי. לאפל יש מכשירים נוספים שאינם מתאימים עדיין לשימוש בארץ, לדוגמא, הסטרימר טיים משין. למי שכבר רכש את המכשיר והכניסו לגבולות ישראל מצפה בעיה נוספת: לאייפד אין אחריות גלובלית ואי אפשר לתקנו במעבדות אפל בארץ.

 

משרד התקשורת: האחריות לבדוק את ההתאמה לארץ: על הלקוח

מרשות המסים מסרו בתגובה: "לאור הנחיית משרד התקשורת מהיום, לפיה לא ניתן לאפשר יבוא לישראל של מכשיר האייפד הנמכר בארה"ב, מאחר ואינו מותאם לדרישות התקשורת המאושרות על ידי משרד התקשורת, שלטונות המכס אינם מאפשרים הכנסת המכשירים לישראל".

 

ממשרד התקשורת נמסר בתגובה: "מכשיר האייפד הנמכר היום בארה"ב בלבד, פועל בהספקי שידור (של מודם ה- Wi-Fi ) המתאימים לתקינה האמריקנית.

 

"מאחר שהתקינה בישראל בתחום ה-Wi-Fi דומה לתקינה האירופאית, השונה מהתקינה האמריקנית, והמתירה שידור בהספק נמוך יותר, הרי שהספק השידור של המכשיר מונע את אישור הפעלתו בישראל.

 

"בישראל ובאירופה עדיין לא הוחל בשיווק מכשיר האייפד. משרד התקשורת פנה לחברת איי דיגיטל נציגת אפל בישראל, בבקשה לקבל את כל המידע הנוגע למכשיר, לצורך אישור הכנסתו לארץ.

 

"משרד התקשורת מבקש להדגיש שוב כי בעולם מיוצרים אלפי דגמים של מכשירים, ולכן על לקוח אשר רוכש מכשיר בחו"ל לבדוק האם מכשיר זה מתאים לפעולה גם בישראל. משרד התקשורת אינו מכיר את תכונות המכשירים, אלא, כאשר פונים אליו, ופניה קונקרטית כזו בוצעה, לראשונה, רק לאחר חג הפסח.

 

"לשם ההמחשה: לקוח המייבא מכונית בריטית המותאמת לנהיגה בנתיב השמאלי, מודע לכך כי בישראל נוהגים בנתיב הימני והרכב אינו מתאים לשימוש בישראל. האחריות לבדיקת התאמתו של מכשיר לפעולה במדינות אחרות מוטלת על הלקוח."האחריות להתאמת המכשיר כאשר יהיה ביבוא מסחרי לתקינה הישראלית, היא בידי חברת אפל, שהיא הכתובת לפניות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
לא מתאים ל-Wi-Fi הישראלי. אייפד
צילום: AP
מומלצים