הוריד לעובדים את השכר "בגלל הסכם קיבוצי"
משרד התמ"ת חייב את כל רשתות השיווק להצטרף להסכם עבודה קיבוצי, ורשת ויקטורי "הגדילה ראש": ההסכם מחייב לשלם שכר של עד 21 שקלים לשעה, ובוויקטורי הפכו את המינימום למקסימום והורידו שכר לעובדים שמרוויחים יותר. המנכ"ל: "השכר שירד מתקזז עם התנאים שנוספו להם"
רשת השיווק ויקטורי ביטלה את חוזי העבודה האישיים של עובדיה והחליפה אותם בהסכם עבודה קיבוצי כפוי. כך נודע ל-ynet. עובדים ברשת טוענים כי ההסכם החדש יגרום לירידה בשכרם.
- מה מתרחש בשוק העבודה? קרא בקריירה
"המשכורת ירדה בשני שקלים לשעה"
"בוקר אחד הגיע לסניף ויקטורי בקריית גת המנכ"ל, אייל רביד, ואמר: יש לי בשבילכם משהו מיוחד. הוא הודיע לנו שהוא מציע לנו לחתום על הסכם עבודה קיבוצי", מספרת אחת מהעובדות בסניף, "ברגע הראשון, שמחתי. רק שאז הוא התחיל להגיד לנו פרטים על ההסכם, והתברר שהתנאים הולכים להיות יותר גרועים. נכון, אנחנו נקבל זכויות חדשות כמו משכורת 13 ועוד תנאים סוציאליים, אבל המשכורת שלי, כמו של רוב העובדים, יורדת מ-23 ל-21 שקלים לשעה. יש מנהלות קווים שמרוויחות 24-25 והורידו גם להן ל-21".
"ביררתי מה יקרה אם אני לא אחתום על ההסכם, ואמרו לי, אם לא תחתמי לא תהיי כאן. מה שהיה מוזר בכל הסיפור זה שהוא לא הציג ועד עובדים, לא אמר שיש לו תיאום עם ההסתדרות, וזה נראה כאילו הוא עשה הסכם עם עצמו. בדקתי בהסתדרות, ומזכיר האיגוד המקצועי אמר לי, אל תחתמי בשום פנים ואופן". בהסתדרות אישרו את דברי העובדת, ומסרו שהם נמצאים במהלך יצירת ועד עובדים ברשת ויקטורי "עקב פניות ובקשות העובדים".
מינימום 21 שקלים? אצלנו זה המקסימום
מנכ"ל הרשת ואחד מבעליה, אייל רביד, מסביר שמדובר בהסכם קיבוצי לכל עובדי ענף רשתות השיוווק, שנחתם לאחרונה בין ההסתדרות ואיגוד לשכות המסחר. ההסדר נועד במקור רק לרשתות השיווק הגדולות - שופרסל ורבוע כחול, המאוגדות באיגוד, אך משרד התמ"ת כפה אותו על כל הרשתות באמצעות צו הרחבה. זאת, למרות שחלק מהרשתות הקטנות והבינוניות, כמו ויקטורי, התנגדו להסכם בחריפות. מדובר, איפה, בהסכם שגם הנהלת הרשת ורביד לא חתמו עליו, אלא בהסכם שהמדינה כפתה גם על ההנהלה וגם על העובדים.
אלא שההסכם הקיבוצי אינו מחייב את ויקטורי לפגוע בשכר העובדים. ההסכם אכן מחייב את ויקטורי לשלם לעובדים 21 שקלים לשעה לפחות - אבל מותר לרשת להמשיך לשלם להם יותר.
"שכר הברוטו של העובדים לא נפגע"
"מדובר בהסכם שאף אחד עדיין לא חתם עליו וגם עדיין לא הצגנו אותו לעובדים במלואו", אומר רביד ל-ynet, "אנחנו לא ביקשנו את ההסכם הזה, המדינה כפתה אותו עלינו, ואנחנו עדיין זקוקים לחתימה של העובדים על ההסכם".
למה הורדתם את השכר של העובדים? זה לא חלק מההסכם.
"זה חלק מהחוזים האישיים שהיו לנו עם העובדים עד עכשיו, וההסכם מבטל את החוזים האישיים. ההסכם החדש מחייב אותי לשלם לעובדים זכויות שלא היו להם כמו משכורת 13, וזה מתקזז עם השכר. השכר מממן את הזכויות. זה בדיוק כמו שכשעובד מקבל פנסיה, מתחילים להפריש לו ושכר הנטו שלו יורד. לא הורדתי לאף אחד את השכר לשעה. השארתי להם את הברוטו כמו שהוא, אבל הורדתי מהשכר את עלות ההטבות".
עובדים שזה לא ימצא חן בעיניהם יוכלו להתפטר ולקבל פיצויים בשל הרעת תנאים?
רביד: "עובד יכול להתפטר ולקבל פיצויים אם נעשתה לו הרעת תנאים. זה לא המקרה, כי לא הרענו לאף אחד את התנאים אלא שינינו אותם. הזהרנו מראש שההסכם הזה יפגע בעובדים, וצדקנו".
נציין, שעל אף דברי רביד, עו"ד עמית גורביץ', המתמחה ביחסי עבודה אמר ל-ynet ש"לגבי אותם עובדים שנהנו משכר גבוה יותר במשך שנים - מדובר בהרעת תנאים". לדבריו, קיצוץ בשכרו של עובד נחשב להרעת תנאים, גם אם הוא מתקזז עם הטבות שקיבל העובד; "אם הפחתת השכר הייתה מחוייבת בהסכם הקיבוצי - ייתכן שלא היה מדובר בהרעת תנאים. אך בהסכם שקובע רף מינימום לשכר ואינו מחייב את הפחתתו - הרי שמדובר בהרעת תנאים והעובדים זכאים לכאורה להתפטר - ולקבל פיצויים כדין מפוטר".
המידע הראשוני הגיע באמצעות האי-מייל האדום .