"רוצה לעבור חברת גז? נשווה למחיר של עכשיו"
תושב מבשרת ציון רצה להחליף ספק גז וגילה שהמשימה בלתי אפשרית: "חברות הגז לא הסכימו להציע מחיר יותר נמוך מהספק הקיים. העיקר שאנחנו מעצמת גז". עורכת דין: "הקרטל כל הנראה נמשך". פזגז: "אנו מחוייבים להציע ללקוח חדש מחיר זהה לזה שאנו מציעים ללקוחותנו באותו איזור"
האם הרפורמה במשק הגז, שפורסמה בשנת 2007, הצליחה לקדם את התחרות? הסיפור ה"קטן" הבא מראה שבמציאות בשטח, זה ממש ממש לא כך.
עופר מזרחי (37) שמאי מקרקעין ופעיל חברתי, עבר עם משפחתו לפני כשנתיים מירושלים לבית דירות במבשרת ציון, שבו הוא משמש כוועד הבית. "יש לנו דירה נחמדה עם נוף יפה, שכנים נחמדים ומערכת יונקרס משוכללת המשמשת גם לחימום מים וגם להסקה, והכל מופעל בגז", הוא מספר, "אבל כשהתחילו להגיע חשבונות הגז של דור גז, התברר שאנחנו משלמים אלפי שקלים".
"במשק חופשי, אם המחיר יקר מדי בעיניך, אתה יכול להחליף ספק", אומר מזרחי, "אבל כשניסיתי לעשות את זה בפועל - גיליתי שהחסמים הופכים את זה לבלתי אפשרי. בחברות הגז אומרים שצריך הסכמה של 51% מדיירי הבניין, צריך שיחפרו לך בחצר וצריך להחליף תשתיות. מעבר לכך: צריך שהחברות המתחרות יסכימו להחליף את החברה הקיימת, ומסתבר שהן לא מוכנות".
"דיברתי עם פזגז, אמישרגז, וגז יגל, ואף אחת מהן לא הייתה מוכנה לתת הצעת מחיר בכתב. כשדיברנו בעל פה, קיבלנו הצעות לא רעות, אבל ברגע שזה הגיע לכתב, הם התעקשו שנמסור להם את המחיר של דור גז ושהם ישוו למחיר שלה ולא נשלם שקל אחד מתחת למחיר הזה".
"ככל הנראה הקרטל ממשיך להתקיים בשטח"
מטענותיו של מזרחי עולה שאלה קשה: האם חברות הגז - שכזכור, חלקן הורשעו בעבר בקיום קרטל ביניהן - שינו את דרכן?
"ככל הנראה, על פי ההתנהלות שמתאר הלקוח, בשטח הקרטל ממשיך להתנהל בלא הפרעה", אומרת עורכת הדין יעל אונגר, בעלת טור ב-ynet בנושא צרכנות. "יתרה מזאת: הרפורמה במשק הגז כוללת סעיפים שאמורים להיטיב עם הצרכנים, כמו הסעיף המחייב את הספק הקיים לפנות את מקומו לטובת ספקים אחרים, במידה ואלה מציעים ללקוח מחיר נמוך יותר", מציינת אונגר, "אם בפועל כל מה שמקבלים הצרכנים זה ספק חדש באותו מחיר - הרי שהחברות עוקפות את הרפורמה בגדול.
"הרפורמה גם פוטרת את הצרכנים בפירוש מלהמתין עד שחברות הגז יחליפו את התשתית, ומחייבת אותן למכור זו לזו את התשתית הקיימת, במקרה שהלקוח רוצה להחליף ספק. לפי מה שהלקוח טוען, החברות מצפצפות גם על הסעיף הזה".
בכתב האישום בפרשת הקרטל, שהוגש בשנת 2004 ושמרבית הנאשמים בו הגיעו בסופו של דבר להסדרי טיעון, נטען כי ארבע חברות הגז הגדולות במשק, דורגז, פז גז, אמישראגז וסופרגז, תיאמו מחירים, חילקו ביניהן לקוחות ומנעו בכך תחרות בשוק הגז הביתי.
מעצמת גז שכזאת
"בשורה התחתונה, כולנו שבויים של חברת הגז", אומר מזרחי, "דור גז לא מוכנה להוריד את המחיר, ואני לא יכול להתמודד איתה כי אין לי חברה אחרת. אני לא יכול לקום ולהקים חברה משלי. זה הזוי ומטורף. החברות דופקות את כולנו, ואנחנו לא יכולים לעשות שום דבר".
"אז יופי לנו", הוא אומר באירוניה, "ישראל היא מעצמת גז... זאת באמת בשורה גדולה למדינת ישראל שיכולה להפחית את התלות שלה במקורות אנרגיה חיצוניים, לבעלי המניות של דלק ונובל אנרג'י וכמובן ליצחק תשובה. אבל אני, מה איכפת לי מקידוח "תמר" ו"לוויתן", אם יש לי שתי ילדות קטנות בשם מאיה ונעמה שצריך לחמם להן את הבית ולבשל להן אוכל. ככה זה בישראל, מגלים גז במיליארדי דולרים והצרכן הקטן משלם ללא יכולת לבצע בחירה צרכנית".
מחברת פזגז נמסר בתגובה
: "לפי חוק משק הגז נדרשת הסכמה של 51% מהדיירים לצורך מעבר לספק גז אחר.על פי התיקון לחוק משנת 2007 חלה על החברה חובה להציע, ללקוח חדש, בעל מאפייני שירות וצריכה זהים, מחיר זהה למחיר הנהוג באותו איזור (אצל אותה חברה עצמה, ת.ג). חברת פזגז שומרת חוק ופועלת על פיו".
יש לציין, כי חוק הרפורמה אינו אוסר על הורדת מחיר מתחת למחיר שמספקת החברה המתחרה - ואף מעודד את החברות לעשות זאת.
מנכ"ל גז יגל, אהרון אביטן, מסר בתגובה: "לא הייתה אף פנייה מצד מר מזרחי אל חברת גז יגל. חברתנו ידועה כחברה אשר מתחרה על כל לקוח ובמהלך שנת 2009 ומתחילת שנת 2010 הצטרפו לחברתנו למעלה מ-5,000 בתי אב בכל רחבי הארץ, אשר צרכו גז מכל החברות המוזכרות בכתבה.
"באזור ירושלים מנויים בחברתנו כ-10,000 לקוחות, בניהם כמה מאות באזור מבשרת ציון. כל הלקוחות האלה היו בעבר לקוחות של חברות הגז פזגז, אמישראגז, סופרגז, ודור גז, ועברו אלינו כתוצאה מתחרות עזה שניהלנו מולן ובה אנו ממשיכים עד היום. כל אדם מוזמן לפנות אלי באופן אישי למייל aharon@gazyagel.co.il וליהנות מרמת שרות אחרת".
ממשרד התשתיות נמסר בתגובה: "הרפורמה נועדה לעודד את התחרות ולהגביר את יכולתו של הצרכן לבחור את ספק הגז המתאים עבורו, תוך הקטנה חסמי המעבר שהיו עד אז. הרפורמה מאפשרת לדיירי הבניין להחליף ספק ללא שינוי כלשהו בתשתית ואת הספק היוצא למכור לספק הנכנס את התשתית הקיימת".
"חברות הגז יכולות בכל רגע נתון להציע לצרכנים כל מחיר, ללא קשר למחיר אותו מציע הספק הקיים. בכל מקרה של חשש לתיאום מחירים, מוזמן הצרכן לפנות לרשות להגבלים עסקיים על מנת שתבדוק את הנושא".
בחברת אמישראגז מכחישים את הטענות: "פנייתו של מזרחי מוכרת לחברה ואנו בודקים אותה ושוקלים אפשרות הפוך לספק של הבניין. אמישראגז אינה בודקת את המחירים של מתחריה ולא נאמרו ללקוח אותם דברים".