מדינת ישראל רוצה את הפסולת שלכם
החזון של המשרד להגנת הסביבה: תוך שלוש שנים, כחצי מיליון ישראלים יפרידו את הפסולת בבית לרטובה ויבשה; תוך עשור - 40 אחוז מהאוכלוסיה ימחזרו. עבור כל משפחה "ירוקה" כזו תקבל הרשות המקומית מימון לפחים נפרדים ומערך איסוף, ובמקביל המחיר של הטמנת פסולת באדמה יתייקר. מהפכת המיחזור בפתח
תוכנית המשרד מבקשת לחולל מהפכה בתחום הפסולת בישראל. היא תעודד את את הרשויות המקומיות לגרום לנו להפריד את הפסולת בבית, על ידי שורה של תמריצים והטבות כלכליות, ובמקביל תהפוך את הטמנת הפסולת באדמה ללא כדאית.
את הפסולת שנפריד בבית תאסוף הרשות המקומית במערכים נפרדים: הפסולת היבשה תעבור מיון וחומרי הגלם השונים (פלסטיק, זכוכית, נייר וכ"ד) יועברו למיחזור. הפסולת הרטובה תהפוך לקומפוסט או חשמל; רק את השאריות יטמינו באדמה. במשרד צופים כי תוך שלוש שנים, כחצי מיליון תושבים בישראל יתחילו להפריד את הפסולת בביתם; בעוד עשור כ-40 אחוז מאוכלוסיית המדינה תפריד אשפה כדבר שבשגרה.
הפסולת ששווה מיליונים
כל אזרח בישראל מייצר בממוצע 590 ק"ג פסולת בשנה, ורובה המכריע הולך ישירות להטמנה בקרקע. זה רע לסביבה וגם יקר למדינה: כל טון אשפה שמוטמן באדמה עולה כ-115 ש"ח – מהם 90 ש"ח עלות פליטת גזי החממה וזיהום האוויר שיוצרת הפסולת.
בחישוב כולל מדובר בכחצי מיליארד ש"ח בשנה עבור העלויות החיצוניות של ההטמנה. אם מצרפים את העלויות הישירות (שינוע, היטל הטמנה ועוד) – מדובר במיליארד ורבע ש"ח לשנה.
המחיר עולה עוד יותר כשבוחנים את חומרי הגלם שמוצאים את דרכם לאדמה: פלסטיק, נייר, זכוכית, שאריות אורגניות שניתן היה להפוך לקומפוסט או ביו-גז – כל אלו שווים למשק כ-875 מיליון ש"ח בשנה. הרבה מאוד כסף.
רווח נקי
את זה בדיוק רוצה המשרד לשנות: התוכנית החדשה שהוא משיק תעודד את הרשויות המקומיות לקדם יוזמות של הפרדת פסולת. כל רשות שבה יפרידו התושבים את הפסולת הביתית תוכל לקבל מימון נדיב לקידום המהלך: בין 70 ל–90 אחוז מהעלות של החלפת פחי האשפה בבתים, תוספת של רכבי איסוף וסיוע בקמפיין הסברה.
עבור כל משק בית שיצטרף לתוכנית הפרדת הפסולת יעביר המשרד לרשות המקומית 120 ש"ח. רשות שתמהר להתחייב על קידום מהלך שכזה תזכה בהטבות הללו; רשות שתתמהמה תיאלץ להילחם על שאריות המימון. המשרד מתכנן להשקיע במהלך הדרמטי כ-2 מיליארד ש"ח בעשור הקרוב.
עוד על הפרדת פסולת:
- רעננה מתחילים להפריד את הפסולת בבתים
- האסימון ירד: המדינה תסייע להפריד פסולת ביתית
- מפרידים פסולת: כך הפכנו למשפחה ירוקה
- תנו כבוד לפח האשפה / עדי וולפסון
"זהו מהלך דרמטי, אפילו היסטורי. אבל אי אפשר להתחיל בבת אחת בכל 286 הרשויות המקומיות בישראל. מי שיעמוד בקריטריונים של התוכנית ויגיש הצעות בסטנדרטים שאנו דורשים – יתקבל ויוכל להוביל את המהפכה", אמר השר ארדן בהתייחסו למהלך.
אחד הקריטריונים המרכזיים שהמשרד דורש הוא התחייבות מצד הרשות המקומית לבצע מעבר מלא של הפרדת פסולת בשטחה תוך שלוש שנים - והתחייבות לעשר שנים. זאת, מאחר שעד היום חששו רשויות ממהלכים רחבים ויקרים של הפרדת פסולת. הן הסתפקו בתוכניות חלקיות של כמה מאות משקי בית בלבד, בין היתר כי חששו שלא יהיו מתקנים לקליטת הפסולת המופרדת בקרבתם.
היום ביקשו במשרד להגנת הסביבה להרגיע את הרשויות בסוגייה זו. "אנו נפעל במקביל כדי להקים את מתקני הטיפול בפסולת ולמנוע את אי הוודאות והחששות של הרשויות", אמר מנכ"ל המשרד, ד"ר יוסי ענבר.
לצד המהלך הנוכחי מקדם המשרד עוד שתי יוזמות להפחתת הפסולת המציפה את ישראל. האחת היא חוק האריזות החדש שגיבושו יושלם כנראה במושב החורף של הכנסת. המהלך השני הוא המשך ייקור תעריפי היטל ההטמנה (שהרשויות משלמות עבור הטמנה של כל טון - י.ד). בקרוב צפוי ההיטל להתייקר דרמטית: מ-50 ש"ח לטון כיום ל-125 ש"ח לטון פסולת בשנת 2012.