שתף קטע נבחר
 

הפרטת הקרקעות מתחילה: חוכרים יקבלו בעלות

למרות שהרפורמה במינהל מקרקעי ישראל נידונה עדיין בבג"ץ - חוכרי קרקעות עליהן בנויות יחידות דיור בבעלות המדינה יקבלו כבר בימים הקרובים הודעות המאשרות את העברת הבעלות על הקרקע לידיהם. מתנגדי הרפורמה: "זהו צעד פופוליסיטי"

למרות שהנושא נידון עדיין בבג"ץ - הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל מתחילה: חוכרי קרקעות עליהן בנויות יחידות דיור בבעלות מדינת ישראל, יקבלו בימים הקרובים הודעות מהמינהל, לפיהן הבעלות על הקרקע תועבר לידיהם.

 

עוד על הרפורמה:

במשרד הבינוי והשיכון מסבירים כי בסך הכל, הרפורמה כוללת כ-800 אלף נכסים שיעברו מחכירה לבעלות. ירון ביבי, מנכ"ל המינהל מסביר, כי הרפורמה מחולקת לשניים - קרקעות שיועברו בחינם וקרקעות שהבעלות עליהן תועבר בתמורה לתשלום.

 

בשלב זה מדובר רק על אדמות שיימסרו ללא תמורה, ובמסגרתו יישלחו 130 אלף הודעות על העברת בעלות לחוכרים הזכאים לקבל אותה בחינם. בתוך זה כלולים בתים צמודי קרקע בשטח של עד 280 מ"ר וכן בתים בפריפריה (אזורי עדיפות לאומית).

 

בכוונת המשרד לשגר לאלתר 65 אלף הודעות, הכוללות רק בתים באזורי עדיפות לאומית. השלב השני יופעל בסוף הרבעון הבא - ב-31 בדצמבר, ובו יוצאו 40 אלף הודעות נוספות. בשלב השלישי יופצו 25 אלף הודעות נוספות והוא יופעל החל מ-1 בפברואר 2011.

 

הקרקעות שנמסרות בחינם כוללות גם 300 אלף חוכרים המתגוררים בבנייה רוויה (מעל 4 יחידות דיור במגרש), מתוכם 60 אלף דירות שהיו בחכירה - הועברו כבר לבעלות. העברת הקרקעות מתייחסת בשלב זה רק לקרקעות שנמצאות בבעלות המדינה ולא לכאלה שבבעלות קק"ל – שהדיון לגביהם נמצא כיום בבית המשפט המחוזי.

 

לדברי ביבי, ביצוע הרפורמה יאפשר למינהל להתמקד בטיפול בקרקע השייכת לאזרחים ובשיווק קרקע לבנייה במקומות שבהם יש תוכניות מאושרות, במקום בטיפול בחוכר הבודד. בנוסף, הרפורמה צפויה לפשט את התהליכים ביורוקרטים ולצמצם את החיכוך של בעלי הבתים עם המינהל: "נניח שיש לאדם בית צמוד קרקע בקריית שמונה והוא רוצה להוסיף לו חדר או קומה נוספת – העברת הבעלות תחסוך לו טרטורים והתוספת תאושר לפי חוק תכנון ובנייה".

 

הסכם מול עובדי המנהל

הרפומה במינהל אושרה בכנסת לפני כשנה, וכוללת העברת בעלות על הקרקעות לצד רה-ארגון בתוך המינהל. על רד השיכון, יישומה התעכב עד כה בשל משא ומתן שהתקיים מול עובדי המינהל. החוק קבע כי הרפורמה לא תצא לדרך עד שייחתם הסכם קיבוצי עם עובדי המינהל, לאחר שוועד העובדים ביקש לקשור בין ההסכם הכולל של השינוי המבני במינהל לבין העברת הבעלות.

 

כעת מתאפשר יישום הרפורמה בעקבות הסכם שנחתם בין הנהלת המינהל ושר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס, לבין נציגי ועד עובדי המינהל בראשות יו"ר הוועד גיל אייזנשטיין-קנה ויו"ר הסתדרות עובדי המדינה אריאל יעקבי. בהסכם האמור סוכמו היחסים בין העובדים לבין הנהלת המינהל.

 

הצדדים הסכימו להפריד בין העברת הבעלות, שתחל בהדרגה, לבין ההסכם הכולל של השינוי המבני-ארגוני במינהל. ביבי מציין כי כעת הם מקווים להגיע להסכמות עם ועד העובדים בנוגע לאדמות שיימסרו לחוכרים בתשלום.

 

ממשרד השיכון נמסר, כי הצדדים ימשיכו לנהל משא ומתן לצורך חתימה על הסכם הפרישה וההסכם הקיבוצי שיחול ברשות מקרקעי ישראל, וכי ייעשו מאמצים לחתום על הסכם הפרישה עד חול המועד סוכות. במקביל, הממונה על השכר הודיע כי עובדי המינהל יקבלו במשכרות אוגוסט 2010 מענק חד פעמי, כפי שייקבע בחוזר.

 

"ישראל תהפוך למגרש מונופול"

הרפורמה מתחילה למרות שהדיון עליה טרם הוכרע בבג"ץ. מדובר בעתירה שהוגשה בינואר האחרון נגד יישום של הרפורמה, על ידי "מטה המאבק בהפרטת קרקעות ישראל", יחד עם חברי הכנסת שלי יחימוביץ', אריה אלדד ונחמן שי.

 

בעתירה נטען כי הרפורמה סותרת את חוק יסוד מקרקעי ישראל, שקובע כי "הבעלות על הקרקע הלאומית לא תועבר, אם במכר ואם בדרך אחרת". לטענת הארגונים החברתיים, למרות שהפרטת הקרקעות היא צעד דרמטי מבחינה כלכלית, חברתית וסביבתית - הרפורמה עברה ללא דיון ציבורי רציני.

 

"זהו צעד פופוליסטי שנועד להכשיר את המשך הרפורמה", טוען שי כהן, יו"ר הוועד המנהל המכללה החברתית-כלכלית, בהתייחסו להחלטה להעביר את הבעלות על הקרקעות לחוכרים. לדבריו, בשלב זה ניתנת אפשרות לאזרח הקטן לרכוש את חלקת האדמה שלו, אך בהמשך יועברו אדמות המדינה בחצי חינם לטייקונים, שירוויחו מרכוש, ששייך למעשה לציבור.

 

"ההחלטה על העברת הבעלות לחוכרים נועד להסתיר את מה שבאמת קורה: גזילת הקרקעות - שהן משאב ציבורי, והפיכתן לסחורה לכל דבר", אומר כהן.

 

"הרפורמה תהפוך את ישראל למגרש מונופול. היכולת לרשום קרקע בבעלות פרטית תהפוך אותה לסחורה שתישלט על ידי מעט גופים גדולים, שיוכלו לעשות רווח על חשבון הציבור, בדיוק כפי שקורה בתחומים אחרים בישראל. רק שכשמדובר על קרקע זה עוד יותר גרוע, מכיוון שאין לה תחליף".

 

"יש פה צעד שגם אם חוקי על פניו, הוא מלוכלך מבחינה ציבורית", מוסיף כהן. "למעשה, פונים כעת לחוכרים ונותנים להם מעיין "שוחד ציבורי" - בואו תהנו מפירות הרפורמה, למרות שיש עליה ביקורת נוקבת והיא שנויה במחלוקת".

 

מינהל מקרקעי ישראל מחזיק כיום כ-93% מכלל קרקעות המדינה. כשחוקק חוק מינהל מקרקעי ישראל לפני כ-50 שנה, מטרתו הייתה למנוע השתלטות גורמים עוינים על קרקעות לאום. המינהל הוא שקבע באופן בלעדי מתי יוקצו קרקעות ובאילו מקומות. אזרחים שרכשו את הדירות ששיחרר המינהל לא היו הבעלים הרשמיים שלה, אלא רק חוכרים מן המינהל לתקופות של 49 ו-99 שנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Index open
הבעלות עוברת לחוכרים
צילום: Index open
מומלצים