שתף קטע נבחר

תושבי רעננה וכפ"ס לא מקבלים עוף

מיום ראשון לא נכנסה תוצרת עוף לרעננה וכפר סבא, בגלל סכסוך בין השירות הווטרינרי המקומי לבין ספקי העוף. בשתי הערים מונעים כניסתן של משאיות להובלת מוצרי עוף לתחומן, לכן בימים הקרובים צפוי מחסור בעופות ובמוצרים מהחי בכל נקודות המכירה

מחסור בעוף טרי ברעננה ובכפ"ס. בגלל סכסוך בין וטרינר עירוני למועצת הלול וספקיות עוף - נאסרה כניסת מוצרי עוף לרעננה וכפר סבא מתחילת השבוע. לכן בימים הקרובים צפוי מחסור בעופות, במוצרי עופות ובמוצרים מהחי בערים הללו, בכל נקודות המכירה ומי שמעוניין במוצרים מהחי יאלץ לרכוש אותו מחוץ לערים.

 

תנובה, עוף טוב, הוד חפר וספקים אחרים, לא מוכנים לשלם אגרה, שלטענתם הם כבר משלמים למרכז השלטון המקומי. בתגובה - השירותים הווטרינריים של עיריות רעננה וכפר סבא מונעים כניסתן של משאיות להובלת מוצרי עוף לתחומן המוניציפלי, ועל כן בשתי הערים לא יקבלו מוצרים טריים מהחי עד להודעה חדשה.

 

הסכסוך הסלים אחרי שביום חמישי האחרון (19 באוגוסט) ד"ר יוסי שמחון, מנהל המחלקה הווטרינרית של עיריות כפר סבא-רעננה פנה לכל המשווקים, בעלי המשחטות, שאינם מוכנים לשלם, והתרה בהם כי אם לא ישלמו את האגרה ישירות לעיריות הללו - לא תותר הספקת המזון מן החי לשטח השיפוט של העיריות החל מיום ראשון. לכן כבר אתמול, משאיות של משווקים שלא מוכנים לשלם אגרה כפולה, והגיעו לפתח הערים, חזרו על עקבותיהן והיום כבר לא טרחו להגיע.

  

ספק אמר ל-ynet: "הרשות הווטרינרית גבתה את האגרה הזאת מהקמעונאים וכעת החליטה לגבות אותה מהספקים. אבל הספקים מחזיקים וטרינר משלהן במשחטות עצמן, והם לא רוצים לשלם פעמיים ולא רואים את הצורך לשלם לווטרינר העירוני. בקרוב, גם ברשתות השיווק צפוי מחסור, אלא אם יקנו בשר ממשחטות פרטיות".

 

התשלום שבמוקד הסכסוך הוא על בדיקות משנה הן בדיקות וטרינריות, שעורכים השירותים הווטרינריים העירוניים למוצרי מזון מן החי, דוגמת בשר בקר, דגים ועופות, בכניסה לכל רשות מקומית. זה עשרים שנה, שבדיקות המשנה הווטרינריות בעופות מתבצעות מכוח הסכם משולש בין המרכז לשלטון מקומי (המייצג את כל העיריות בישראל), השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות והמועצה לענף הלול. עיריות כפר סבא ורעננה לא שותפות להסכם.

 

ד"ר יוסי שמחון: הספקים חייבים מאות אלפי שקלים

במועצת הלול טוענים שעיריית רעננה החליטה, באופן חד צדדי, לחייב את הספקים על הוצאות אגרה על בדיקת משנה וטרינרית. במועצת הלול מסרו כי השירותים הווטרינריים של העיריות נוהגים בניגוד להסכמים ארציים לגבי בדיקות משנה וטרינריות. ההחלטה על החיוב הזה נפלה לפני חצי שנה, אולם רק כעת החליטו לממש את הגבייה, כולל גבייה רטרואקטיבית.

 

ד"ר יוסי שמחון, מנהל המחלקה הווטרינרית של עיריות כפר סבא-רעננה מסביר: "החוק קובע שספקים ישלמו 22 אגורות על קילו עוף לרשות הווטרינרית, והם מסרבים לעשות זאת. עיריית רעננה וכפר סבא לא שותפות להסכם המשולש, לכן אנו גובים לבדנו.לא כל הסכם שחותם עליו השלטון המקומי מחייב את כל הרשויות.

 

"במהלך השנים, גבינו את האגורות ישירות מהקמעונאים, והם היו פונים למועצת הלול ומקבלים בחזרה את כספם. לפני שנתיים, מועצת הלול החליטה להפסיק את החזר האגרה העודפת. מאז, לא ברור לנו מה קורה עם הכסף הזה.

 

"ב-1 בינואר החלטנו שבמקום לגבות את האגרה מ-450 חנויות שלא מקבלות החזר ממועצת הלול, יהיה לנו הרבה יותר נוח לגבות את זה מהספקים, כי מדובר בלקוחות חזקים ועמידים יותר כלכלית בניגוד לקמעונאי הקטן שהיום הוא קיים ומחר פשט את הרגל. אבל רובם סירבו לשלם את מה שקובע בחוק. מאז, עברה חצי שנה, והספקים צברו חובות של מאות אלפי שקלים ולכן הודענו להם שלא יכנסו לערים מאתמול ואכן מי שלא משלם - לא נכנס לערים. מצד אחד עומד חוק, מצד שני עומד הסכם. החוק גובר על ההסכם".  

 

מועצת הלול: זו החלטה חד צדדית

במועצת הלול לא מסכימים. על משווקי העופות בעלי המשחטות התעשייתיות בישראל, המספקים את מירב צריכת העופות בישראל והמיוצגים בהסכם המשולש על-ידי המועצה לענף הלול, חלים שני מנגנוני פיקוח ובקרה וטרינריים על איכותו של בשר העוף: האחד - במפעל עצמו, בבדיקה וטרינרית בעת הייצור והאריזה של העוף, והשני - כמה שעות לאחר מכן, כאשר המוצר הארוז והמקורר מגיע לשערי הרשות המקומית, בה הוא נמכר ועובר בדיקת משנה.

 

על-פי ההסכם המשולש, תשלום האגרה עבור בדיקות המשנה בעופות מבוצע בגבייה מרוכזת על-ידי המועצה לענף הלול. האגרה שנגבית מועברת למרכז לשלטון מקומי, ושם מחולקת לרשויות המקומיות השונות, על-פי מספר התושבים באותה רשות.

  

עוד מסרו במועצה כי: "השירותים הווטרינריים של עיריות כפר-סבא ורעננה החליטו להפסיק לקיים את ההסכם המשולש, ובצעד חד-צדדי הפעילו חוקי עזר מקומיים, היוצרים מציאות חדשה, לפיה האגרה עבור בדיקות המשנה תשולם על-ידי המשחטות פעמיים: פעם אחת באמצעות המועצה לענף הלול, על-פי ההסכם המשולש וההסדר הנהוג זה שנים בתעריף מסוים, ופעם נוספת ישירות לשירותים הווטרינריים של כפר סבא-רעננה, בתעריף גבוה הרבה יותר.

  

"במועצה לענף הלול סבורים, שהחלטות עיריות כפר סבא ורעננה, שלא לכבד את ההסכם המשולש ולגבות אגרה כפולה עבור בדיקות המשנה באופן חד צדדי, פוגעות בהסדרים הארציים של שמירת איכות העוף ועלולות להטיל מעמסה כבדה על כיסו של הצרכן. מכל מקום, המצב שנוצר יחייב את תושבי הערים הללו לרכוש תוצרת עופות בערים השכנות".

  

ד"ר משה חיימוביץ, מנהל השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות: "כל מזון מהחי שנכנס לתוך העיר, חייב להיבדק על ידי וטרינר רשותי. זה נקרא בדיקות משנה.

 

"כל עיר במדינת ישראל מעוגנת בהסדר המשולש, חוץ מרעננה כפ"ס, שלא נכנסו להסדר הזה ושם מסתמכים על חוק עזר שלהם, זה למרות שהוקמה ועדה בעקבות הוראה של בית משפט ,שהגיעה למסקנה שכולם אמורים לנהוג לפי הגבייה המרוכזת. הווטרינר הרשותי של הערים הללו לא כיבד את זה, ואני אני הולך להורות לו לכבד את ההסדר". 

 

המידע הראשוני לידיעה הגיע בדואר האדום

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
עצור, אתה עוף
צילום: ירון ברנר
מומלצים