רוב העובדים רוצים חופשה ללא תשלום בחגים
ניצלתם את כל ימי החופשה בקיץ ואין מי שישגיח על הילדים בחול המועד? זו צרת רבים. כ-75% מהעובדים מעוניינים בימי חופשה נוספים על חשבונם. מיכל, אמא ל-3: "כשמערכת החינוך תדאג להעסיק את הילדים בחול המועד, דברים ייראו אחרת"
החופש הגדול של ילדיכם הסתיים ונותרתם ללא ימי חופש לקראת חול המועד? אתם לא לבד. כ-75% מהעובדים היו שמחים לקבל מהמעסיק שלהם ימי חופשה נוספים על חשבונם, ורק 25% היו נמנעים מלקחת ימי חופשה ללא תשלום (חל"ת) בחגים", כך לפי סקר שערכה חברת "עתיד השמה". בקרב מדגם מייצג של 500 איש.
- מה מתרחש בשוק העבודה? קרא בקריירה
- אמא עובדת
, קשה מאוד, בגלל חופשות המורות
"ייתכן שתופעה זו נובעת מתחושה של הורים רבים שלמעשה אין להם ממש פתרון, וכי הפתרונות של סבא-סבתא או לבוא עם הילד לעבודה כבר לא באים בחשבון לאחר חופשת הקיץ הארוכה", מסביר משה ויצמן מנכ"ל עתיד השמה. הוא מוסיף כי "הורים בישראל לא מצפים מהמעסיקים שלהם לשאת בעלויות החופשות שנכפות עליהם".
מי יותר מוכן לקחת ימי חופשה על חשבונו, ומי פחות? על פי הסקר, נשים, חרדים, תושבי ירושלים ותושבי הצפון נוטים יותר לבקש מהמעסיק חל"ת מאשר תושבי ת"א והמרכז, חילונים, ובעלי השכלה תיכונית ומטה - שיחפשו פתרונות אחרים לבעית ההשגחה על הילדים.
מיכל, אם ל-3 ילדים קטנים ומנהלת בכירה בחברה פרטית מסבירה שאין ברירה. "הורים לילדים קטנים חייבים להיות איתם במהלך החגים, כי אחרת אין מי שישגיח", היא אומרת. "למזלי המנכ"ל והבעלים הגיע להחלטה להוציא את העובדים לחופשה מרוכזת באוגוסט (בתקופת החופש הגדול), כי הפעילות יורדת וזה לא כלכלי. אבל כשייגמרו לי ימי החופשה בתשלום - פשוט אקח חל"ת; רבים מהעובדים האחרים אצלנו נאלצים לעשות".
ואם המעסיק לא היה מסכים לכך?
"כבר קרה שאי אפשר היה לקחת חופשה ללא תשלום, אז הכרחתי את אמא שלי לקחת חופשה ולהשגיח על הילדים. אבל אם אין ברירה הוא (הבוס - ג.ק) היה נאלץ להסכים לכך, הרי גם לו ברור שאין ברירה. כשמערכת החינוך תדאג להעסיק את הילדים בחול המועד, דברים ייראו אחרת. בינתיים, אם את לא מורה, את נאלצת לבזבז סכומים מטורפים על קייטנות, שמרטפות, ולתזז את עצמך ואת בן הזוג לקחת אותם מפה לשם, כיוון שהפעילויות האלו אף פעם לא מסתיימות מתי שיום העבודה מסתיים. חוץ מזה, ברור שמשלמים גם לקייטנות, אך בעיקר בימי החופש הגדול, כשגם שם הקייטנות לא מכסות את כל תקופת החופש".
ולא חבל על הכסף של אובדן יום עבודה?
"כן ולא. רק לארגן מי ידאג לקחת ולהחזיר ולצאת מוקדם מהעבודה, ואז לחזור ולעבוד מהבית, ולארגן את כל הלו"ז סביב הלו"ז של הילד בחול המועד הופכים את יום העבודה עצמו לבלתי נסבל, וממילא רוב המשכורת תלך לקייטנה או מה שזה לא יהיה".
גליה, מנהלנית בהיי טק מאזור המרכז, דווקא נמנית על אותם 25% שלא יעדיפו לצאת לחל"ת."חשוב לי השורה התחתונה בתלוש המשכורת שלי", היא מסבריה. "אני חוסכת כל שנה לקייטנות וכך לא נאלצת לצאת לימי חופשה על חשבוני בתקופת החגים".
אבל קייטנות עולות הרבה כסף.
"בוחרים קייטנות שעולות פחות", היא אומרת. "וחוץ מזה כשאני יוצאת לחופש עם הילד, אני גם משלמת על כניסה לאתרי טבע, לדוגמא, מוזיאונים, וכך הלאה. למעשה, מעבר להפסד של משכורת יומית, יש את כל העלויות המתווספות הללו - כך שקייטנה היא בכל זאת האופציה הזולה יותר בהשוואה לחל"ת".
גליה מוסיפה כי היא לא יודעת אם היו מאשרים לה את ה"חופשה". נציין שגם גליה, כמו מיכל לפניה, מציינת שהבעיה היא החופשות הרבות שנקבעות על ידי משרד החינוך. "צריך היה לקצר מזמן את החופש הגדול", היא טוענת.
אז מה אם העובדים רוצים?
אז נכון שרוב ההורים ישמחו לחופשה ללא תשלום - אבל זה תלוי ברצונו הטוב של המעסיק. "הרצון, או הצורך של הורים, ולמעשה כל עובד, לקחת חופשה ללא תשלום ביום זה או אחר על מנת לבלות עם הילדים בתקופת החגים הוא מובן", אומר עו"ד אוהד גלעדי מהמחלקה המשפטית של האגף לאגוד מקצועי בהסתדרות. לדבריו, "במקרה זה המעסיק אינו חייב לאשר יציאה לחופשה ללא תשלום, מעבר לימי החופשה של העובד. זה נתון לשיקול דעתו". ככלל חופשה ללא תשלום אפשרית רק בהסכמת שני הצדדים.
מה אם חוסר ימי החופשה נובע מחופשה שכפה המעסיק על העובדים במהלך השנה?
"בדרך כלל מוציאים לחופשה מרוכזת בסוכות או בפסח. במקרה זה הדבר דווקא משתלב עם רצונם של ההורים להשגיח ולבלות עם ילדיהם", אומר גלעדי.
מי כן זכאי לחל"ת אם יש לו צורך בכך?
"יש הסכמים קיבוציים שמסדירים את זכותו של עובד לקבל חופשה ללא תשלום לצרכים שונים. בחוק עצמו ישנם מקרים המאפשרים יציאה לחל"ת שאינה מחייבת את הסכמת המעסיק, כגון בחופשת לידה לאחר תום שלושת החודשים הראשונים של החופשה, או למשל כאשר רופא מאשר שהעבודה מסכנת את המשך הריונה של העובדת או כאשר נבצר מעובדת בהריון להמשיך ולעבוד(באישור רופא). בכל מקרה לא מדובר בחופשה לצורכי נופש".
מי היה שמח לצאת לחופש על חשבונו על מנת לבלות עם הילדים:
- נשים (76.7%) יותר מגברים (73.2%).
- בני 21-30 (81%) יותר מבני 18-20 (72.4%), בני 31-40 (74.4%) ובני 41-50 (76.2%).
- תושבי ירושלים והצפון (80% תמיכה בירושלים ו-81% בצפון) יותר מבמרכז (73.6% בת"א ו-73.2% בכל האזור)
- חרדים (88.9%) יותר מחילונים ומדתיים (73.3%) ומסורתיים (78.4%).
- אקדמאים (80.7%), יותר מבעלי השכלה תיכונית ומטה (69.5%) ומבעלי השכלה תיכונית (74.1%).
תוצאות הסקר, שנערך על ידי חברת המחקר "אושיק רושינק" באוגוסט 2010 מצביעות על כך שיש אוכלוסיות שיותר מעוניינות בחופשה ללא תשלום מאחרות. עם זאת, כפי שניתן לראות, אצל כולן ללא יוצא מהכלל קיים רוב מכריע שהיה מעוניין לצאת לחופשה ללא תשלום על חשבונו.
כפי שציינו הן וייצמן והן מיכל וגליה - הבעיה נעוצה בחופשות הילדים. עד שיקוצר החופש הגדול או שפעילויות לילדים ייערכו על ידי מוסדות החינוך גם בחול המועד, ייאלצו ההורים להסתמך על טוב ליבו של המעסיק בבקשם חל"ת.
אמא עובדת? אבא עובד? כיתבו טור על הקשיים, עד 600 מילה, שילחו אותו לדוא"ל של הערוץ ונפרסם אותו.