יש כפרה על שי עלוב לחג מהמעסיק?
בפרטנר קיבלו רק 120 שקל למרות שיא בהכנסה ודיבידנד שמן מאוד שהבעלים, בן דב, שלשל לכיסו. בפלאפון מיחזרו מתנה - ספר מלפני 6 שנים, באמדוקס מחו נגד הזלזול בעובדים - שקיבלו 75 שקלים, ב"NICE הקמצנית" קיבלו צנצנת ריבה, וב-ECI - מחצלת לחוף
"השי העלוב שלי" - עובדים מתלוננים. סקר שנערך לפני ראש השנה בקרב עובדים מצא כי כ-1.4 מיליון עובדים שכירים, מתוך יותר מ-2.4 מיליון העובדים השכירים במשק, קיבלו שי לראש השנה, שערכו הגיע בממוצע ל-650-850 שקל לעובד (4,000-5,000 שקל למנהל בכיר). רבים מהעובדים בני המזל שנמנים עם מקבלי השי הופתעו מהנתונים, לנוכח המתנות העלובות להן זכו ממקום עבודתם. מבחינתם, ביום הכיפורים הזה המעסיקים צריכים לכפר גם על "עליבות השי".
- מה מתרחש בשוק העבודה? קרא בקריירה
- שי עלוב בהיי טק? לפחות באוכל אפשר להתקנא
יש שיאמרו כי אין סיבה להיכנס לכיסי המעסיקים; בכוונה בחרנו להתעלם ממעסיקים קטנים ובינוניים, שייתכן כי מצבם הפיננסי אינו לאפשר להם לתגמל את העובדים כפי שהיו רוצים - והתרכזנו בחברות הגדולות במשק.
הן מנפיקות דו"חות רבעוניים חיוביים פעם אחר פעם ומפרסמות מודעות דרושים, שבהן הן מצטיירות כמקום אידיאלי בו מוקירים ומתגמלים עובדים. ובכן, אין כמו מידע מעובדי החברה שמדגיש את הפער הקיים לעיתים בין התדמית של החברה לבין המציאות שבה חיים העובדים שלה.
אמדוקס נותנת כסף כיס
עובד באמדוקס רעננה, המתהדרת במנכ"ל חדש, כתב לנו ש"השי לחג לעובדים הוא 75 שקל בתלושים למספר מצומצם של רשתות. אני חושב שזה לא יפה ולא יאה ומתנה זו מסמלת את הזלזול בעובדים".
מהחברה נמסר ל-ynet: "עובדי אמדוקס ישראל מקבלים מתנות לאורך השנה כולה, לא רק בחגים, אלא גם בשמחות, תחילת שנת הלימודים, ימי הולדת, בר או בת מצווה לילדים, וכדומה. מדי שנה, מתנת ראש השנה היא סמלית, ואילו המתנה המשמעותית יותר מבחינת ההיקף הכספי מוענקת בחג הפסח, ושווייה כמה מאות שקלים".
מארז שמן זית בנייס
גם עובדי חברת היי-טק נייס מרגישים לא מוערכים. "אני עובד בחברת ההיי-טק NICE Systems הקמצנית וחייב לספר לכם על השי העלוב שלי לחג", כתב לנו עובד בחברה. "קיבלנו מתנה עלובה ביותר - מארז קטנטן של שמן זית קטן וריבת שמן זית. שווי המתנה בערך 50 שקל. פשוט ביזיון בשביל אחת החברות החזקות והעשירות בהיי-טק הישראלי. יש לציין שלחברה מדיניות קמצנית במתנות, כך שזה לא ממש הפתיע אף אחד. אבל השנה הם שברו שיאים", כתב עובד של החברה.
מסתבר ש-NICE מקמצת גם בתגובות: בחברה בחרו שלא להתייחס לדברים.
מחצלת מ-ECI
עובד בחברת ECI שלח לנו דוא"ל כועס: "לא כל עובדי ההיי-טק מקבלים מתנות שוות. חברת ECI נתנה לעובדיה לבחור מתנות מתוך רשימה מוגבלת: בלנדר מיצים, מחצלת לחוף, זוג מחבתות, ערכה של תבניות סיליקון, ערסל ישיבה או ערכת קפה לטיולים. על פי החישוב שלי העלות הממוצעת של מתנה לחברה היא 120 שקל בלבד".
העובד הביע את כעסו על כך שסגירת חוזה בשווי 800 מליוני דולרים מול דוייטשה טלקום לא השתקפה בשי לחג: "כנראה שהם לא מתכוונים לשתף את עובדיהם ברווחים". בחברה העדיפו שלא להגיב.
פרטנר: מיליונים לבעלים - 120 שקל לעובדים
בחברת הסלולר פרטנר התלוננו עובדים על כך שקיבלו "רק שובר של 120 שקל". כנראה שהעובדה שהכנסות פרטנר עלו ב-10% לשיא של 1.7 מיליארד שקל ברבעון השני לא ממש פועלת לטובת העובדים. אבל ייתכן שהם יכולים להתנחם בדברי המנכ"ל היוצא, דוד אבנר, על "הדגש ששמה פרטנר על רווחת עובדיה". אבנר אגב, יקבל מענק פרישה שמן מאוד.
בנוסף, חייבים להבין את הבעלים של החברה, אילן בן-דב, שצריך להחזיר את החובות שלקח על עצמו בעת הרכישה. איך? בעזרת 290 מיליון שקל מקופת החברה שיחולקו כדיבידנד לבעלי המניות. זאת, נוסף על 1.4 מיליארד שקל דיבינד שהוחלט לחלק לאחר הרכישה.
מהחברה נמסר שעובדי פרטנר קיבלו: gift card בשווי 120 שקל, ערסל ולוח שנה מעוצב. בשנה שעברה קיבלו כל עובדי החברה מפת שולחן וספר מתכונים".
בפלאפון ממחזרים מתנות שניתנו ללקוחות
גם בחברות המתחרות יש עובדים לא מרוצים, בלשון המעטה. עובד פלאפון מתוסכל כתב לנו שקיבל ערכת קמפינג "מושקעת" הכוללת - מארז לברביקיו חסר סכינים, שכלל רק מלקחיים ומזלג לבשר, וכן ספר טיולים שחולק ללקוחות לפני 6 שנים. "אני בספק אם הטיולים בו עדיין רלוונטיים", הוא הוסיף בכעס.
במלם השי מגולם
2 עובדים בחברת מלם-תים והחברות בנות מסרו ל-ynet שהם מאוכזבים מהשי שניתן להם, אך ציינו קבלת שי שונה: "העובדים מקבלים נדנדה", כתב אחד מהם בדוא"ל שכולו עלבון. השני דווקא קיבל 180 שקל מהחברה "אבל בכרטיס טעון לשימוש ב-GOLF & CO - בלבד". ייתכן שבכך רומזת החברה לעובדיה שעליהם לרענן את המלתחה שלהם, גם אם היו להם רעיונות אחרים על הדרך הנכונה לניצול התלושים.
מהחברה נמסר ש"עובדי מלם מערכות קיבלו את הכרטיס של גולף בסכום של 180 שקל אבל מגולם (משמע המס על ההטבה הוא על חשבון המעסיק. ג"ק), מלם תים קיבלו תלושי שי 400 שקל לא מגולם, בחברות האחרות, נטקום, אומניטק, מלם שכר, מקיט, קומטק קיבלו דברים שונים. מאחר שמדובר בקבוצה שהיא בעצם אשכול של חברות, אין מדיניות אחידה לגבי מתנות לחג, ולכל חברה בקבוצה שיקול דעת עצמאי בעניין זה. ניתן להגיד ששווי השי הממוצע של החברות בקבוצה הוא בסביבות 300 שקל.
מבין כמיליון העובדים שלא מקבלים שי לחג יש הרבה עובדי קבלן. קיבלנו כמה אי מיילים מעובדי קבלן במספר תחומים וענפים שמחו על כך שלא קיבלו דבר, או קיבלו שי סמלי מאוד, אם מהמעסיק או מהחברה עצמה. "כמו בכל שנה, גם הפעם השאירו אותנו עם כלום. מהחברה לפחות קיבלנו צנצנת ריבה עם ברכה", כתב מאבטח אחד. הם נמנעו מלספק פרטים מזהים, כך שלא יכולנו לפנות לחברות. נציין שלפי צו ההרחבה בנושא, דווקא חברות כ"א חייבות במתן שי.
עובדי הקבלן באינטל קיבלו יותר מעובדי החברה
אך יש עובדי קבלן שכן זוכים ליהנות מהחוק: בין העובדים המתלוננים על השי שקיבלו נמצא גם עובד קבלן של "מנפאואר" במפעל אינטל בקרית גת: "קיבלנו שי עלוב – MP3. אמנם קטן ועם קליפס, נפח זכרון 2 ג'יגה, אבל של חברה לא ידועה. לפי זאפ עלותו בין 100-149 שקל".
אותו עובד יכול להתנחם בכך שדווקא עובדי אינטל עצמם קיבלו פחות ממנו. החברה מנמקת: "שאינטל באופן מסורתי נותנת לעובדיה שי סמלי לחג. השנה למשל, קיבלו עובדי אינטל קרית גת ספר מתכונים שנכתב על ידי עובדי המפעל". כך, שהשי ניתן למעשה על ידי חברת מנפאואר, שלא הייתה מעוניינת להגיב.
אחד מעובדי חברת השירותים להיי-טק, קווליטסט, לה כ-650 עובדים בארץ, ציין כי העובדים קיבלו שי עלוב. "קיבלנו מתנה מעליבה מאוד. כסא מבד שנתלה מהתקרה", הוא כתב. מהחברה נמסר כי כל העובדם קיבלו סוג של ערסל וקופסת משחקים של פעם. בפסח אנו נותנים כ-500 שקל".
באיסתא חילקו ריבה להמתקת העלבון
עובד איסתא התלונן בפני ynet על כך שעובדים בעלי ותק של פחות משנה קיבלו מחצלת צהובה ושתי צנצנות קטנות של ריבה. מהחברה נמסר: "איסתא חילקה ל-800 מעובדיה תלושי חג בשווי 400 שקל של רב תו לשימוש במגה/מגה בעיר ועוד רשתות רבות. עובדים שהחלו עבודתם לפני חצי שנה ומטה, כולל אלה שהתקבלו רק בשבוע שעבר לעבודה, קיבלו מתנה סמלית של מחצלת עם שתי צנצנות ריבה".
הפערים בשווי השי בין החגים - מצטמצמים
מנכ"ל חברת ועדים, יעקב אלוש, אמר ל-ynet כי אין בחוק ערך מינימלי של שי אותו מחויבות החברות לתת. עם זאת, במקרה שערך השי הניתן נמוך מ-180 שקל הוא אינו חייב במס". ומה לגבי טענותיהן של חלק מהחברות על כך שהשי הגדול ניתן בפסח, בעוד השי לראש השנה הוא קטן יותר או סמלי? אלוש משיב: "אמנם השי הגדול עדיין ניתן בפסח ולא בראש השנה, אך בסקרים שעורכת החברה בקרב הוועדים נמצא שקיימת מגמה של צמצום ההבדלים בשווי השי בין פסח לראש השנה".
מה הכוונה במצטמצמים, מה המספרים?
"תקציבי השי הגיעו בפסח ליותר מ-2.5 מיליארד שקל. בראש השנה מדובר ב-2 מיליארד שקל - אך משנה לשנה רואים שיותר ויותר חברות מעניקות שי בעל ערך גבוה בשני החגים".
אבל אין חובה לתת שי בעל ערך גבוה בשני המועדים.
"המשמעות היא שזהו נוהג שמתפתח, לפיכך הוא מחייב את המעסיקים, ועלול להיחשב להרעת תנאים אם לא עומדים בו".
תמתינו לפסח
מחברת ועדים נמסר שערך השי השנה עלה בכ-20% בממוצע - אך כפי שקראתם לעיל, לא כל העובדים זוכים ליהנות משי ראוי. כמו כן, שכר גבוה ותנאים טובים, כפי שניתן למצוא ברבות מחברות ההיי-טק, לא מבטיחים שי גבוה בהתאם. חלק גדול מהעובדים הממורמרים מועסקים דווקא בחברות התקשורת - סקטור שהרווחיות שלו המשיכה לעלות. בכל מקרה נקווה שכפי שאמרו חלק מהחברות, העובדים יהיו מרוצים יותר מהשי בפסח.