שתף קטע נבחר

"אפשר להירגע, מחירי הירקות ירדו באוקטובר"

המחירים של הירקות הטריים עלו, איכותם ירדה וחיי המדף שלהם התקצרו, בגלל הקיץ הקשה. אבל מנהל ענף ירקות במועצת הצמחים מרגיע: תוך שבועיים שלושה מחירי הירקות ירדו, ועד סוף אוקטובר המחירים יחזרו לרמתם הרגילה

בגלל גלי החום באוגוסט, איכות הירקות ירדה ומחיריהם קפצו, כשקילו עגבניות נמכר במחירים של בין 8 ל-13 שקל, לעומת 2-4 שקלים לפני חודש, ובתקופה המקבילה בשנה שעברה, אבל אברהם ארליך, מנהל ענף ירקות במועצת הצמחים מרגיע: "תוך שבועיים שלושה המחירים של הירקות יחזרו לרמה סבירה".

 

  

ארליך מדבר על ירקות שנשתלו בעת האחרונה וצפויים להגיע לשוק באוקטובר. "אפשר להירגע", הוא אומר. "ההתייקרות לא תימשך זמן רב. בתחילת אוקטובר נראה חזרה לנורמה ועד סוף אוקטובר, מזג האוויר יתמתן כל המחירים יחזרו לרמתם הרגילה".

 

אתמול פורסם מדד המחירים לצרכן, שעלה ב-0.5%. בין היתר, ירקות טריים התייקרו ב-5.2%. אבל שימו לב, המדד של החודש לא משקף עדיין את ההתייקרויות האלה, שכן הן חלו בשבוע וחצי האחרונים.

 

"אף חקלאי לא רוצה למכור עגבניה ב-10 שקל"

לפי החקלאים, בין 30 ל-70% מיבול הירקות הושמד בגלל הקיץ הקשה. בשווקים, בחנויות הירקות, וברשתות השיווק אפשר למצוא כרגע חסה ב-9-10 ש', כרובית ב-14-11 ש', וקישואים ב-10-12 ש'."יש מחסור בידיים עובדות משולב, במחסור במים וכל זה יחד מביא לעליית מחירים בממוצע של 20-15% בחודש הזה, לעומת החודש הקודם", מסביר ארליך.

 

"הירקות עברו טראומה די רצינית, החום הכבד ששרר כל הקיץ פגע קשה מאוד כמעט בכל הגידולים. עגבניות תעשיה שגודלו מאמצע יוני עד אמצע ספטמבר, וכל העגבניות המאוחרות של סוף הקיץ שמגיעות מהגליל העליון, נפגעו מאוד, ויש בעיות איכות קשות. איכות העגבניות הטריות ירודה וזמן המדף שלהן קצר מאוד.

 

"בשל הפגיעה ביבולים, עלו מחירי המלפפונים בשווקים עלו ל-9-8 שקלים לקילו לעומת 5-4 שקלים לקילו בתקופה זו לפני שנה, ו-6-4 שקלים בחודש שעבר. כרוב שנמכר כעת סביב 4 שקלים, נמכר בשנה שעברה ב-2 שקלים.

 

"הפלפלים בתקופה הזאת תמיד יקרים, כי הם מגיעים מקירור, אבל הם התייקרו השנה ב-10% לעומת שנה קודמת. התירס התחמק מגלי החום. ברוקולי ואפונה לא נפגעו, כי אלה ירקות תעשיה שמגדלים אותם במועד האופטימלי, בחורף, ואז מכניסים בדרך כלל להקפאה או לשימורים. תפו"א, גזר ובצל מגיעים מאחסון - אז אין פגיעה במחירים".

 

גם הפירות נפגעו מאוד. במהלך כל הקיץ, פירות כמו נקטרינות, אפרסקים ומשמשים נסקו לגבהי מחירים של -16-19 שקל, לעומת שנים קודמות אז המחירים היו בסביבות 11 שקל. "כרגע הפגיעה הכי קשה היא בתפוחים שממש התבשלו על העצים", מסביר ארליך. "אבטיח נפגע מאוד קשה, מאמצע אוגוסט קשה להשיג אבטיחים וכרגע משווקים אבטיחים מהדרום". 

 

לפי ארליך, החקלאים לא עושים עלינו קופה: הרווח שלהם קטן מאוד. "נכון שאומרים שהמגדלים מעלים מחירים לקראת החגים, אבל זה לא כך", הוא טוען. "אף חקלאי לא רוצה למכור עגבניה ב-10 שקל, אלה מחירים שלא טובים לענף זה גורם לתנודתיות בייצור וזה לא בריא. הרווח שלנו על עגבניה הוא כ-2 שקלים. על כרוב, מגדל מרוויח 60 אגורות וגזר אנחנו מוכרים במחירים הפסד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
עליה של מאות אחוזים. עגבניה
צילום: ירון ברנר
מומלצים