למצוא מתווך נדל"ן מקצועי ואמין - זה אפשרי
רוב הציבור סבור שיש לא מעט מתווכים שרלטנים, אבל יש גם לא מעט אנשי עבודה הגונים, שחוסכים ללקוחותיהם זמן יקר וכסף רב. כך תבחרו מתווך - חלק שני בסדרה
בקרב רוב הציבור הישראלי רווחת הדעה לפיה יש להיזהר ממתווכים, כדאי להימנע מלחתום על התחייבות בכתב כלפיהם ובכלל - שיש לא מעט מתווכים שרלטנים ושקרנים, שלא תמיד אומרים את כל האמת ושכל מלאכתם היא לעשות כסף קל ולהמשיך הלאה, ללקוח הבא.
האמת? קשה שלא להיתקל במתווכים מסוג זה, אבל לצד זאת - יש גם לא מעט מתווכים שהם אנשי עבודה ישרים והגונים, נותני שירות מעולים ובעלי יכולת מעולה לשאת ולתת למען הלקוח.
מתווכים שכאלה ממלאים את תפקידם על הצד הטוב ביותר, יודעים להביא ערך מוסף ללקוחיהם וחוסכים להם זמן יקר, כסף וטרחה מיותרים. אז כיצד להימנע ממתווכים מהסוג הבעייתי והמזיק, ולזהות בקלות מתווכים מקצועיים, יעילים ואמינים?
המלצות ופגישת היכרות
ראשית, אין לפנות למתווכים באופן אקראי, אלא אך ורק בהסתמך על המלצות של חברים ומכרים שרוצים בטובתנו ושיש להם ניסיון מוכח ומוצלח עם מתווך מסוים. בנוסף, חשוב מאוד לוודא כי המתווך בעל ניסיון בתחום.
כאשר מדובר בבעל נכס שמעוניין למכור - יש לוודא שהמתווך בולט באזור התמחותו, שיש לו נכסים בבלעדיות ושהוא דואג לפרסם את הנכסים שבטיפולו באופן אינטנסיבי ולאורך זמן.
לאחר הסינון הראשוני, מומלץ לקבוע פגישה של כשעה עם המתווך בו בחרנו לצורך הכרות הדדית. פגישה זו לא נועדה לצורך מציאת נכס או למכירת נכס, ויש להתייחס אליה כאל ראיון עבודה שבו הלקוח מראיין את המתווך ובודק האם יוכל להתאים לצרכיו.
בפגישת היכרות זו חשוב להקפיד לברר מול המתווך את הפרטים הבאים:
- האם יש בידו רישיון תיווך מטעם משרד המשפטים?
- כמה זמן עהוא וסק בתחום?
- מהו אזור או תחום התמחותו?
- האם הוא מתווך במשרה מלאה?
- האם הוא נוהג לשתף פעולה עם מתווכים אחרים? - חשוב לצורך חשיפה מקסימלית.
- כמה נכסים יש לו בבלעדיות?
- כמה עסקאות נסגרו על ידו בשנה האחרונה?
- לבקש תיאור של מצב הביקוש וההיצע של הנכסים בשוק.
- לבקש פירוט רמת מחירי הנכסים באזור, מחירים מוצעים ומחירי סגירה.
- מה הזמן הממוצע למכירת נכסים שברשותו לעומת הנכסים אחרים באזור.
- לבקש המלצות מלקוחות אחרים של המתווך.
- לבקש דוגמאות של פרסום ואופני השיווק המוצעים על ידו.
לאחר שיחת ההכרות ובמידה שמוצעים נכסים ספציפיים למכירה - יש לעיין היטב בטופס, ולא לקרוא אותו בהרף עין ולחתום באופן מיידי.
אם יש סעיפים שאינם ברורים ללקוח - חשוב לשאול ולהתעכב על מנת לקבל תשובות ברורות ומובנות. אם הלקוח לא מקבל תשובות שמשביעות את רצונו - אין לחתום על המסמך, או לחילופין - לקחת את הטופס הביתה ולהשקיע זמן בקריאתו והבנתו.
בנוסף, בפנייה למתווך לצורכי קניית נכס - יש לשים לב שאין ברשימת הנכסים המוצעת נכסים שכבר הוצעו בעבר ונחתמו על ידי הלקוח, מכיוון שבמקרה של חתימה כפולה עלולה להתעורר תביעה לתשלום עמלות לשני מתווכים או יותר. במידה שמדובר בנכס למכירה בבלעדיות, כדאי מאוד לקחת את הטופס לעו"ד מומחה לנדל"ן, שיבחן אותו ויעיר את הערותיו בטרם החתימה.
הכותב הינו מרצה בבית הספר לנדל"ן של רשת אל הנכס