"המשבר בנדל"ן - פצצה חברתית מתקתקת"
יו"ר ועדת הכספים גפני, אמר בדיון על המשבר בשוק הדיור, כי "נושא הנדל"ן ירסק את המשק. הממשלה התחייבה לפתור את המצוקה של נזקקי הדיור, אבל לא עשתה כלום". ח"כ רגב קראה לרה"מ "למנוע מצב שבו אלפי צעירים ייאלצו לגור באוהלים"
"נושא הנדל"ן ירסק את המשק הישראלי", כך הזהיר היום (ב') בכנסת יו"ר וועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), בסיכום דיון סוער שהתקיים בוועדת הכספים בנושא מצוקת הדיור. "אנחנו במשבר נוראי, זוהי פצצה חברתית מתקתקת. המציאות כשלה לחלוטין והנושא לא ירד מסדר היום שלנו עד שיימצא פיתרון כי אני לא זוכר מצוקה כזו במדינה".
בפתח הדיון הזהיר גפני, כי "אנחנו הולכים לקראת משבר בנושא מצוקת הדיור". עוד הוא ציין, כי "הממשלה התחייבה בהסכם הקואליציוני לפתור את המצוקה של נזקקי הדיור, אבל לא עשתה כלום בעניין זה".
ח"כ מירי רגב (ליכוד) אמרה בעקבותיו: "ראש מנהל מקרקעי ישראל שיושב כאן, עומד בראש מנהל מספסרי ישראל. הממשלה עוסקת בעניין תמלוגי הגז, במקום לשלם תמלוגים לעם, משלמי המיסים, שזקוק לדיור. אריאל שרון, שהיה ראש הממשלה, לא ספסר בקרקעות אלא בנה דירות לאלפי העולים שהגיעו ארצה בשעתו". הדיון נמשך בעת מסירת הידיעה.
רגב אמרה שהיא פנתה במכתב לראש הממשלה, בהצעה להקים קבינט מיוחד, שיספק פיתרון מידי לבעיית הדיור. היא קראה ליו"ר הועדה לא להיות חותמת גומי במהלך הדיונים על התקציב הקרוב ולעמוד על כך שהממשלה תספק פיתרון אמיתי לבעייה. גפני אמר בתגובה כי הוועדה לא תניח לנושא.
רגב הוסיפה כי אין בכוונתה לעשות חיים קלים לאוצר בדיוני התקציב אם לא יימצא פיתרון יצירתי לבעיה. כך למשל הענקת הטבות במיסוי כמו ביטול או דחיית המע"מ, על פי הצעת החוק הפרטית שהעלתה לא מכבר, או סבסוד משכנתאות. בהמשך רגב קראה לראש הממשלה, "למנוע מצב שבו אלפי צעירים ייאלצו לגור באוהלים. אם המציאות תחזור לתקופת המעברות, הדבר ייאלץ את הממשלה לפעול תחת לחץ".
ח"כ חיים אורון (מר"צ) קרא להעביר אל המשתכנים את הסובסידיה לקרקעות שניתנת היום לקבלנים. אורון הסתמך על מחקר לפיו אין מספיק הפרדה בין רוכשי דירה שנייה להשקעה לבין מי שנזקק לדירה ראשונה - הראשונים נהנים ממחיר דירה נמוך, הודות לסובסידיה או לכך שהקבלן קיבל קרקע בחינם באזורים מסוימים. אחר כך הם משכירים את הדירה לנזקקים ועוד מקבלים עליה פטור ממס.
אורון הוסיף והתריע כי הממשלה ביטלה את הסובסידיה שניתנה בעבר לרוכשי דירות באזורי עדיפות לאומית, בצורה של הלוואות מקום שהפכו למענקים. הוא ציין כי הסבסוד הזה קטן ב-80% לעומת גידול בהיקף האשראי במשכנתאות, מבלי להביא בחשבון שנזקקי הדיור לא יכולים ללכת לבנקים לקבל משכנתא. לבסוף קרא אורון לפתור את הבעיה באמצעות הגדלת סבסוד המשכנתאות פי 6, כפי שהיה בשנת 2000.
ראש המינהל: "אין חוסר היצע בשוק"
ח"כ שי חרמש (קדימה) אמר, כי במקום לסבסד את מחירי הדירות, יש לעודד רכישת דירות זולות יחסית בפריפריה, למשל באשקלון, וכן להאריך את את לוח הזמנים של הרכבת. "אשקלון מנותקת מהעולם בשעה 22:00 בערב. אם קו הרכבת מתל אביב היה פועל על 2:00 - היה כדאי לאנשים לעבור לאשקלון".
ראש מנהל מקרקעי ישראל, ירון ביבי, גילה שמדיניות הממשלה בתוכנית המתאר הארצית למגורים (תמ"א 35) קבעה לפני שנים, כי הבנייה במרכז תופחת כדי שהמחירים יעלו, מה שייצור תמריץ לגור בפריפריה.
לדבריו, מחירי המינימום שמוציא המנהל במכרזים הם מחצית מהערכת השמאי, "אבל לצערי, אנחנו מקבלים מהקבלנים הצעות מחיר כפולות של 100% מהערכת השמאי", אמר. עוד הוא ציין, כי "צריך להפסיק לדבר על חוסר היצע בשוק הנדל"ן, בפריפריה אין עודף ביקוש או חוסר בהיצע".
מנכ"ל משרד השיכון, מרדכי מרדכי, טען כי אין תכנון זמין אמיתי לקרקעות המיועדות למכרזים ,וכי הקשיים בתכנון נובעים בעיקר בגלל חסמים בירוקרטים ולא בגלל מחסור בתקציב לתכנון.
שרון גמבשו מאגף התקציבים של האוצר, אמר: "הממשלה מאוד מוטרדת מהבעיה. צריך לייצר יותר דירות כדי להוריד את המחירים, אבל צריך להשקיע בזה הרבה כסף. בחוק ההסדרים הבא יהיו הצעות להסרת החסמים הבירוקרטים והתכנון".