גיליתם אנטנה סלולרית על הגג: מה ניתן לעשות?
עליתם לגג הבניין המשותף לשאוף אוויר והופתעתם למצוא במקום אנטנה סלולרית. בירור קצר העלה שהחברה שהציבה אותה משלמת דמי שכירות לאחד הדיירים. מה המשמעות החוקית של מהלך כזה ומה אתם יכולים לעשות בנדון?
יום בהיר אחד החלטתם לבקר בגג הבניין של ביתכם המשותף ולתדהמתכם גיליתם כי במקום ניצבת לה במלוא הדרה אנטנה סלולרית.
בירור שערכתם העלה כי חברת הסלולר בעלת האנטנה אף משלמת דמי שכירות לאחד מדיירי הבניין המתגורר בקומה העליונה. מה המשמעות החוקית של מהלך כזה ומה ניתן לעשות בנדון?
כדי להציב אנטנה סלולרית יש לקבל היתר כדין תוך עמידה בתנאים קפדניים, שמטרתם לשמור על שלום הציבור כפי שהוא מופיע ב"חוק הקרינה הבלתי מייננת, תשס"ו-2006".
לכן, הצעד הראשון בו מומלץ לנקוט לאחר שגילתם את האנטנה הוא לבדוק האם ניתן לה ההיתר במשרד לאיכות הסביבה או בוועדה המקומית לתכנון ובנייה בעיר מגוריכם. אם לא ניתן לה היתר כזה - יש להגיש תלונה.
רכוש פרטי לעומת רכוש משותף
צריך לעשות הבחנה אם הגג עליו מוצבת האנטנה הוא רכוש פרטי, או רכוש משותף של כלל הדיירים. במרבית הבתים המשותפים הגג מהווה חלק אינטגרלי מהרכוש המשותף.
על מנת להצמיד את הגג או חלק ממנו לאחת מהדירות, החוק קובע שיש לרשום את ההצמדה בתקנון הבניין ובכל מקרה להודיע על כך לכל רוכשי הדירות, בהסכם המכר ובתשריט המצורף אליו.
גם לצורך הצבת אנטנה סלולרית על גג פרטי יש לקבל היתר על פי חוק, וגם מקרה זה טעון את אישור הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה.
מעבר להיתרים, אין למעשה כל מניעה להצבתה של האנטנה על הגג, למעט שיקולים שעל בעל המקרקעין לקחת בחשבון, כמו ירידת ערך הנכס, איכות הסביבה ועוד.
שימוש רגיל או חורג
אם הגג הינו רכוש משותף לכל הדיירים, הצעד הבא הוא לבחון האם הצבתה של האנטנה במקום מהווה שימוש רגיל או או חורג במקרקעין.
כפי שהסברתי בכתבות הקודמות, אם אין ייעוד מוגדר לרכוש המשותף, בתקנון או בהחלטה מפורשת של אסיפת דיירים, בעל דירה אינו חוטא כשהוא עושה שימוש סביר ורגיל ברכוש, בתנאי שאינו מונע שימוש דומה מבעלי הדירות האחרים.
לדעתי, הצבתה של אנטנה סלולרית על גג בניין מהווה שימוש חורג ברכוש המשותף ולא שימוש רגיל עקב אופי השימוש המסחרי ובהיותו עניין קבוע ולא זמני כמו למשל בניית סוכה.
לפיכך, העניין טעון הסכמת כל בעלי הדירות. עם זאת, הנושא נתון לפרשנותו של בית המשפט ושאלה בנדון אכן עלתה לדיון בבית משפט השלום בתל-אביב לאחרונה.
בגלגולה הראשון של הפרשה, הציבו הנתבעים אנטנה בגג הבית המשותף לאחר שקבלו את ההיתר הנדרש. לאחר ששאר שהדיירים בבניין הביעו את התנגדותם בפני הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה, בית המשפט ביטל את ההיתר משום שלא התקבלה הסכמתם המלאה של הדיירים כנדרש על פי חוק.
הנתבעים לא אמרו נואש, והצליחו לקבל היתר להתקין אנטנות בגג הפרטי שלהם. אולם, חלק קטן של האנטנה נותר מחובר למעקה, שנחשב לרכוש משותף.
בית המשפט קבע כי הצבת החיבורים במעקה מהווה שימוש רגיל וסביר אשר אינו פוגע בזכויותיהם של השכנים, והאנטנה נותרה במקומה.
מהפסיקה בתיק הזה ניתן להסיק כי כאשר מדובר בהצבת אנטנות בשטח הרכוש המשותף אין מנוס מלקבל הסכמה מלאה של כל הדיירים.
אולם, אם מדובר בסיטואציה בה רק חלק מהאנטנה (כבלים למשל) ממוקם בשטח הרכוש המשותף, הרי שזהו שימוש סביר במקרקעין ולכן אין הכרח לקבל את הסכמת כל הדיירים.
לסיום, חשוב לציין כי באתר המשרד לאיכות הסביבה ניתן למצוא מידע עדכני רב אודות אנטנות ברחבי הארץ ורצוי ואך מומלץ לעשות בו שימוש.
עורך דין אופיר מילר הינו שותף בכיר במשרד עורכי דין מילר ושות' . הכתבה אינה תחליף לייעוץ משפטי אלא כללית בלבד. בכל הליך משפטי או אחר מומלץ לפנות לעו"ד להתייעצות ולהמשך הטיפול