מדוע המנכ"ל שנעצר התנגד להרחבת אופקים?
גבריאל מימון, שנעצר בחשד לשחיתות נדל"ן ביד בנימין, המליץ למשרד הפנים לא לאפשר לאופקים לספח שטח של 160 דונם בניגוד להמלצה הפוכה של ועדה מקצועית. בג"ץ יכריע
מנכ"ל משרד הפנים, גבריאל מימון, נעצר שלשום בחשד לשחיתות נדל"נית ביד-בנימין. בלי קשר, בעניין אחר מתנהלת בימים אלה בבג"ץ עתירה שהוגשה על ידי עיריית אופקים נגדו ונגד שרי הפנים והאוצר, מינהל מקרקעי ישראל והמועצה האזורית מרחבים.
העתירה הוגשה בחודש שעבר, לאחר שמימון המליץ לשר הפנים אלי ישי לבטל את החלטתו לספח לאופקים שטח של 160 דונם, למרות שוועדה מקצועית המליצה לאפשר לאופקים לספח אליה את השטח.
לטענת העירייה, ההחלטה התקבלה "בהיעדר סמכות, באופן שרירותי, באופן המעלה חשש למשוא פנים וניגוד עניינים".
אופקים, אחת הערים היהודיות העניות בישראל, סובלת מנחיתות בפיתוח העסקי של העיר. זאת, בין היתר, בגלל מאבקים בינה לבין המועצה האזורית מרחבים על אלפי דונמים של אדמות חקלאיות בהם מחזיקה מרחבים.
יוכל להניב 3 מיליון שקל בשנה
אחד השטחים שבמחלוקת הוא אזור התעשייה הישן, 160 דונם בכניסה לאופקים. למרות שתושבי אופקים הם רוב הלקוחות והעובדים במקום, כספי הארנונה של העסקים בשטח עוברים למרחבים. לפי נתוני העירייה, תקבולי הארנונה של אופקים מסתכמים בכ-20 מיליון שקל בשנה.
אם האזור יפותח כראוי, אופקים מעריכה כי השטח יוכל להניב כ-3 מיליון שקל בשנה. "יש שם פוטנציאל גדול, גם כלכלית וגם תעסוקתית", אומר ראש הוועדה הקרואה באופקים, צביקה גרינגולד, "השטח הזה חיוני להתפתחות העיר".
נוכח המחלוקת החליט ב-2007 מנכ"ל משרד הפנים, רם בלינקוב, להקים ועדה שתבחן את גבולותיה של אופקים. הוועדה דנה בנושא כשנתיים, וב-2009 הגישה את מסקנותיה: אזור התעשייה הישן יועבר מיידית לידי אופקים, ובמקביל ייקבע מנגנון חלוקת ארנונה לעשר השנים הקרובות.
שר הפנים הפך את החלטתו
ההמלצות היו מקובלות על שני הצדדים, אלא שמנכ"ל משרד הפנים אז, אריה בר, התנגד לחלוקת הארנונה. לפי המלצתו, כספי הארנונה צריכים לעבור לאופקים במלואם, בגלל מצבה הכלכלי העגום.
הנושא נעצר עד לבחירות הבאות, ושר הפנים החדש, אלי ישי, החליט לאמץ את המלצת בר וחתם על צו המספח מיידית את השטח לאופקים. בעקבות זאת פנתה מרחבים לבג"ץ, בבקשה שיבוטל הצו.
לאחר הגשת העתירה החלו אופקים ומרחבים לנהל משא ומתן על עתיד השטח, והצליחו לגבש הסכם סופי ברוח המלצות הוועדה, עליו חתמו גרינגולד מאופקים וראש המועצה האזורית מרחבים. ההסכם הוגש לאישור שר הפנים.
אלא שאז, לתדהמתה של אופקים, הפך שר הפנים את החלטתו, ביטל את הצו והותיר את השטח בידי מרחבים.
זאת, בעקבות המלצה חדשה של מנכ"ל משרד הפנים, גבריאל מימון, שטען כי מנכ"ל המשרד הקודם סטה מהמלצות הוועדה ללא נימוק, הוועדה חרגה מכתב המינוי שלה, ומצבה הכלכלי של המועצה האזורית מרחבים רע.
העירייה פנתה לבג"ץ
לאחר שפניותיה למשרד הפנים בדרישה שיחזור בו לא נשאו פרי, החליטה עיריית אופקים לפנות לבג"ץ, בדרישה שהצו הישן יחזור לתוקף או שהמשרד יקדם החלטה חדשה בהתאם למתווה שקבעה הוועדה המקצועית."15 שנה מתנהלת עבודת מטה, ופתאום באים ברגע האחרון ועושים פליק-פלאק לאחור באופן בלתי מוסבר", כועס גרינגולד.
ממשרד הפנים נמסר בתגובה: "ועדת החקירה שהמליצה על העברת אזור התעשייה הישן ממרחבים לאופקים התייחסה גם לנושא ההכנסות. בפברואר 2009 המליץ המנכ"ל דאז, אריה בר, לאשר את המלצות הוועדה למעט נושא חלוקת ההכנסות, והשר חתם על הצו לשינוי אזור שיפוט".
"מרחבים עתרה לבג"ץ בטענה שהחלטת המנכ"ל לא הייתה מנומקת, ולאור זאת הוציא בית המשפט צו שעצר את פרסום הצו ברשומות. ביוני 2010 התקיים על ידי מנכ"ל המשרד שימוע למרחבים ואופקים. לאחר שמיעת הצדדים ולאור מצבה הכלכלי של מרחבים והעובדה כי לעיריית אופקים יש שטחים לפיתוח שטרם מומשו, המליץ המנכ"ל שלא להעביר את שטח השיפוט. השר קיבל את ההמלצה".
ראש המועצה האזורית מרחבים, אבנר מור, אמר בתגובה לדברים: "מצבנו הכלכלי לא פחות קשה מאופקים. למרות זאת, הסכמנו להעביר שטחים נרחבים ללא מאבקים, עם מנגנון חלוקת הכנסות".
"אלא שאופקים כנראה רצו לגזול מאיתנו עוד ועוד, ולחץ שהפעילו הצליח לגרום לביטול החלטות הוועדה ומנגנון חלוקת הכספים. ביקשנו מבג"ץ לנמק את ההחלטה. נערך בירור מקצועי וזו ההחלטה שהתקבלה, משיקולים ענייניים".
הכתבה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"