פגישת עיני-שטייניץ נכשלה, השביתה מתקרבת
שר האוצר ויו"ר ההסתדרות נפגשו במטרה להגיע להסכמה בנוגע לתוספת השכר במגזר הציבורי, אך לא הצליחו אפילו לצמצם את הפער. המשמעות: הסיכוי לשביתה כללית מיום שלישי גדל, אבל המו"מ יימשך. בין הגופים שישבתו: נתב"ג, הרשויות המקומיות, הרכבת, הנמלים, בזק, אגד, דן ובתי החולים. ייתכן שגם בתי הספר ייסגרו
יו"ר ההסתדרות עופר עיני ושר האוצר, יובל שטייניץ, נפגשו אתמול (ו') בניסיון להגיע להסכמות בנושא תוספת השכר במגזר הציבורי. הפגישה הסתיימה לפני שעה קלה, אך היא הסתיימה בלא תוצאות: עיני עדיין דורש תוספת שכר של 10.5% לכל עובדי המגזר הציבורי ואילו שטייניץ מתעקש על תוספת של 1.5% בלבד.
שני צדדים למטבע של עובדי הציבור:
אבסורד במגזר הציבורי: מנהל זוטר מרוויח כפליים מהמנכ"ל
כמה מרוויחה עובדת סוציאלית בישראל?
העובדים ברשויות נערכים לשביתה: "השכר שלנו משפיל"
אבל כמה ירוויח הנתב בנמל אחרי התוספת?
המשמעות של כישלון הפגישה היא: הסיכוי להשבתת המגזר הציבורי במשק ביום שלישי בבוקר - גדל. עם זאת, המשא ומתן בין הצדדים יימשיך גם בשבוע הבא, ועדיין יש סיכוי גדול שתהיה פריצת דרך של הרגע האחרון שתמנע את השביתה. בפגישות ישתתפו גם הדרג המקצועי - הפקידים הבכירים באוצר ווהפעילים הבכירים בהסתדרות, אבל גם עיני ושטייניץ עצמם.
גורמים בכירים במשק מעריכים כי העמדות הרשמיות שעיני ושטייניץ השמיעו בפגישה אתמול הן עמדות פתיחה בלבד ושהתוספת שתשולם לעובדי המגזר הציבורי בסופו של דבר - במסגרת הסכם שייחתם לפני השביתה או במהלכה - יהיו היכנשהו באמצע.
אתמול בערב ההסתדרות הודיעה ש"החל מיום שלישי הקרוב (2 בנובמבר) תחל שביתה כללית במגזר הציבורי שתימשך עד להודעה חדשה - אלא אם כן יגיעו בהסתדרות להסכמה עם האוצר. הסיבה לאיום בשביתה הוא הפער הגדול בין עמדות הצדדים בנוגע לתוספת השכר לעובדי המגזר הציבורי: בעוד ההסתדרות דורשת תוספת של 10.5% באוצר מוכן לתוספת שכר של 1.5% בלבד.
לעת עתה לא שונות ההצעות שעל השולחן מעמדות הפתיחה. עם זאת, כישלון להגיע להסכמה בפגישת שר האוצר ויו"ר ההסתדרות, לא מחייב שהשביתה אכן תצא לפועל. הניסיון משביתות קודמות מראה שהמו"מ בין הצדדים יימשך עד הרגע האחרון; משמע עד יום שני בלילה ואף לפנות בוקר ביום שלישי.
שטייניץ רוצה צמצום פערים בין העובדים
שר האוצר הצהיר אתמול ש"המדינה צריכה לתת יותר לעובדים החלשים", ובכך אותת שיהיה מוכן לתת יותר מההצעה על השולחן, אם את תוספת השכר היחסית הגבוהה יותר, יקבלו מאות אלפי עובדי המדינה והרשויות שמועסקים בשכר מינימום. האוצר מעוניין למעשה שהתוספת תהיה דיפרנציאלית ותפסח, לגמרי או באופן חלקי, על עובדים בחברות הממשלתיות שמקבלים גם כך שכר גבוה.
סוגרים את התחבורה הציבורית במדינה
אם אכן תפרוץ שביתה במשק, ואם עיני לא יודיע על מגזרים שלא ישתתפו בה כ"מחווה" לציבור, היא אמורה לכלול את כל התחבורה הציבורית במדינת ישראל - כולל רכבת ישראל, אגד ודן. המדינה תהיה בסגר מלא, כיוון שנמלי הים והאוויר ואפילו מעברי הגבול היבשתיים עם ירדן ומצרים יהיו סגורים.
ברשויות הציבוריות לא תהיה כל קבלת קהל. באלה נכללים כל משרדי הממשלה, הרשויות המקומיות, דואר ישראל ובנק הדואר, משרד הרישוי, מס הכנסה, מכס ומע"מ, הביטוח הלאומי ולשכות התעסוקה, איגודי הערים לביוב ולמים, הוועדות לתכנון ולבנייה, האפוטרופוס הכללי, עמידר ועמיגור, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, קק"ל, הסוכנות היהודית, המועצות הדתיות, בנק ישראל והרשות לניירות ערך.
חברת החשמל ומקורות, מגן דוד אדום, מכבי האש וכן חברת התקשורת בזק יעבדו במתכונת שבת ויטפלו במקרי חירום בלבד. כך גם, כנראה, בתי החולים הממשלתיים, וכן קופת חולים כללית ובתי החולים שלה.
ייתכן שגם בתי הספר ייסגרו
עדיין לא ברור מה יקרה במערכת החינוך: ייתכן שגם בתי הספר ייסגרו בשל הסכם שיתוף הפעולה שנחתם לאחרונה בין הסתדרות המורים וההסתדרות הכללית. מעונות היום של נעמ"ת, ויצו ואמונה ייסגרו. האוניברסיטאות יהיו פתוחות אך משרדי ההנהלה שלהם יהיו סגורים. ספק אם גני הילדים העירוניים ייפתחו, וגם אם כן, לא יהיו לילדים הסעות.
בנוסף, ישבתו גם כל מפעלי התעשיות הביטחוניות - כולל התעשייה האווירית, רפא"ל, תע"ש ועשות אשקלון. גם חברת אגרסקו לייצוא חקלאי תושבת - אף שלשביתה כזאת אין שום משמעות מעשית, כיוון שנמלי הים והאוויר יהיו ממילא סגורים והייצוא ישותק כולו.
ואם חשבתם לנצל את השביתה כדי לרשות תרבות - הרי שתעשו זאת במקום פרטי, כיוון שגם כל המוזיאונים ישבתו. השביתה לא תכלול את רשות השידור - רשת ב' ברדיו וערוץ 1 בטלוויזיה - אך הטלוויזיה החינוכית תשבות.
השביתה לא תכלול עסקים פרטיים שעובדיהם מאוגדים בהסתדרות, כולל הבנקים, מפעלי תעשייה, רשתות שיווק וחברות אבטחה.