שתף קטע נבחר
 

הפקידה עובדת 8 שעות, המלון משלם על 7

עובדת במלון בירושלים יוצאת מדי 3.5 שעות להפסקה של חצי שעה, בלא תשלום, וטוענת: "אנחנו עובדות ב'הפסקה' המדומה. בפועל, הם פשוט משלמים בכל משמרת שעה פחות". המלון: זה בהתאם להסכם הקיבוצי. ההסתדרות: נשנה את ההסכם

כמה זמן אורכת משמרת של 8 שעות עבודה? אם בודקים בתלוש השכר של פקידת קבלה בבית מלון, הרי שמשמרת כזאת אורכת 7 שעות. קטיה (שם בדוי), סטודנטית למשפטים, עובדת זה כחודש כפקידת קבלה בספא של מלון דן (לשעבר "האייט ריג'נסי") בגבעה הצרפתית בירושלים. "נסיבות חיי לא אפשרו לי להיעזר בהוריי למימון הלימודים, המגורים וההוצאות השוטפות, ולכן אני עובדת בשתי עבודות", היא מספרת, "הייתי מצפה לקבל את השכר המגיע לי - לא יותר מכך אך גם לא פחות. אין סיבה שאקבל פחות". 

 

 

"העבודה מזכה את פקידות הקבלה ב-22 שקלים לשעה", אומרת קטיה, "אבל מסתבר שבפועל, הם משלמים פחות משכר המינימום: על עבודה במשמרת במשך שמונה שעות, מקבלים באופן קבוע משכורת של שבע".

 

"בכל משמרת יורדת שעה שלמה על 'הפסקות', חצי שעה הפסקה בכל פעם. מי שעושה משמרת של ארבע שעות מפסידה חצי שעה על הפסקה, ועל משמרת של 12 שעות - שעה וחצי".

 

"מדובר בעבודה בעיניים: באחת משתי 'ההפסקות' אנחנו בכלל צריכות לעבוד. אני הייתי מוותרת שתי ההפסקות גם אם הן באמת היו הפסקה. אבל זה בכלל לא על הפרק. אף אחת מפקידות הקבלה לא לוקחת את שתי ההפסקות בפועל; אין זמן וגם אין לגיטימציה. אנחנו עובדות בחינם, חצי שעה ביום".

 

לא רעב? תאכל, שילמת על זה 

"וזה לא הדבר המרגיז היחיד", היא מספרת, "בחצי השעה שבה אני באמת בהפסקה, מותר לנו ללכת לאכול בחדר אוכל סוג ב' מיוחד לעובדים, אי שם בפינה אפלולית. הייתי מוותרת בשמחה גם על ההפסקה וגם על הארוחה הדוחה, אבל בכל מקרה, בין אם אלך לאכול ובין אם לאו - יורידו לי שמונה שקלים לארוחה מהמשכורת. שמונה שקלים כי הארוחה עולה ארבע, אבל בתלוש המשכורת מופיעה הורדה נוספת על מע"מ ארוחות, בשווי זהה לסכום ניכוי הארוחה".

 

שמונה שקלים זה מעט, אבל כמו כל הוצאה יומיומית, הסכום מצטבר לכדי חשבון חשמל או מים או ארנונה, וזה לא מקובל עליי. אז אני הולכת לאכול, כי אני ישראלית ולא פראיירית; מורידים לי במשכורת? אז אני אוכל גם אוכל".

 

"בנוסף, שילמתי 180 שקלים על המדים. לכאורה, זוהי הוצאה חד פעמית. המדים, למקרה שתהיתם, היא חולצה לבנה עם סמל בלתי נראה של דן עליה. אם היא עולה 180 שקלים, המלתחה שלי בבית ודאי עלתה לי מיליונים. למעשה, מדובר בפיקדון, אך איש לא טרח לספר לי על כך".

 

טעות של ההנהלה

"ואם לא די בכל אלה, תארו לכם את פליאתי עם קבלת תלוש המשכורת הראשון, על מספר ימים מועט בלבד, בו גיליתי ניכוי של מעל 50% ממשכורתי על מס הכנסה. מס הכנסה? אני רחוקה ממשכורת מינימום כמרחק שכר המינימום מהמשכורת החודשית של האנשים שבאים לספא הזה להצטנן בג'קוזי ולהזיע בסאונה. 419 שקלים מתוך 809, מס הכנסה. אחר כך הסתבר שזאת הייתה טעות, שההנהלה שכחה לדווח לרשות המסים שאני עובדת בשתי עבודות".

 

"אין לי מושג אם מה שהם עושים זה חוקי, וזה גם לא משנה", מדגישה קטיה, "נניח שזה חוקי, זה בסדר? הבעיה היא שכולם כאן כל כך מפחדים, וכל כך משוכנעים שכל מה שהמעסיק עושה זה בסדר, שאף אחד לא מרים את הראש ומתלונן".

 

הטענות שלך עוסקות בכסף קטן. בעוד שנתיים תהיי עורכת דין ותשכחי מכל זה. זה לא קצת פינוק להתלונן על כך? 

 

"לא, זה לא פינוק. זאת פגיעה בזכויות הבסיסיות שלי כעובדת. חוץ מזה, שאולי אני אעבוד בעבודה טובה יותר בעתיד, אבל אני מכירה לא מעט עובדים במלון שמועסקים במשך שנים בתפקידים שונים בשכר מינימום, וגם אותם דופקים בכל אותן צורות בדיוק. רוב עובדי המלון הם ערבים מזרח-ירושלמים, שזאת הפרנסה הקבועה והיחידה שלהם".

 

יש לציין שאופן העסקתה של קטיה אופייני לא רק למלון הזה אלא לרבים מבתי המלון בישראל. גורם ברשת דן טוען כי: "כל מה שהבחורה מתארת הוא הדרך המקובלת להעסקת עובדים בבתי מלון, שמעוגנת ומאושרת לא רק בחוקי העבודה אלא גם בהסכמים הקיבוציים של התאחדות המלונאים עם ההסתדרות". קטיה עצמה עבדה בשנה שעברה כחודשיים בתפקיד אחר באותו מלון, בזמן שהיה שייך עדיין לרשת האייט, ולטענתה, הועסקה בדיוק באותם תנאים - ועוד בשכר מינימום.

 

ההסתדרות: אם העובד לא לקח הפסקה - המעסיק עבריין

בהסתדרות מבהירים כי ההסכם הקיבוצי אינו מאפשר בשום אופן להעסיק עובד בזמן הפסקה. גורם בהסתדרות מבהיר: "ההסכם הקיבוצי הענפי שלנו עם התאחדות המלונאים מאפשר לעובדים לצאת להפסקות של חצי שעה מדי ארבע שעות. ואולם, ההסכם פתוח לפרשנויות: המעסיקים אומרים שמותר להם לכפות הפסקה על העובד, ואילו אנחנו סבורים שצריך לאפשר לעובד לצאת להפסקה אבל לא להכריח אותו".

 

"בכל מקרה", מבהירים בהסתדרות, "אם אכן יש מעסיקים שמעסיקים את העובד בזמן שהם קוראים לו 'הפסקה' ומנכים אותו משכרו, הם פשוט עבריינים. מעסיק כזה עובר, לכאורה, גם על ההסכם הקיבוצי וגם על איסור הלנת השכר, ואם הוא מעסיק עובד בשכר קרוב לשכר מינימום, אז, לכאורה, גם על חוק שכר המינימום".

 

ההסתדרות מנהלת בימים אלה משא ומתן עם התאחדות המלונאים על הסכם קיבוצי ענפי חדש, שבו תיפתר סוגיית ההפסקות. בהסתדרות דורשים שהיציאה להפסקה תהיה נתונה לשיקול דעתו של העובד. בהסתדרות מבהירים: "על זמן הפסקות לא צריך לשלם. החוק מחייב לתת לעובד הפסקות של רבע שעה במשמרת בלבד".

 

"אם בתי המלון רוצים לאפשר לעובדים הפסקות יותר ארוכות (בלא תשלום), זה טוב מאוד, אבל אם עובד חרוץ רוצה לעבוד ברצף ולא להפסיד שמינית משכרו במשמרת זאת זכותו. שידרוג ההסכם גם תמנע ממעסיקים לעקוף את ההסכם ולעבור על החוק באמצעות 'הפסקה' פיקטיבית שבה העבודה ממשיכה".

 

לגבי התשלום על הארוחות אומרים בהסתדרות: "זה אכן לפי ההסכם, זה מחיר נמוך מאוד וזה נראה לנו בסדר".

 

מרשת מלונות דן נמסר בתגובה: "הרשת פועלת בכל המקרים לפי ההסכם הקיבוצי ולפי כל חוקי העבודה במשק".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מלון דן ירושלים: "אף אחד לא מעז להתלונן"
צילום: נתן דביר
דלפק הקבלה: "הפסקה? עבודה בעיניים"
צילום: נתן דביר
מומלצים