מחירי הדירות יורדים? בנק ישראל והאוצר חלוקים
על פי נתוני האוצר, באיזור המרכז נרשמה ירידה של 1.5% במחירים. בבנק ישראל מזהירים לעומת זאת, מ"מגמה מדאיגה של עלייה חדה יותר במחירי הדירות מאשר בשכר הדירה"
בחודש אוקטובר נרכשו כ-8,800 דירות - עלייה של כ-46% בהשוואה לרמת השפל שנרשמה בספטמבר, כך עולה מנתונים שמפרסם היום (ב') משרד האוצר. לעומת אוקטובר אשתקד, שבו חל חג הסוכות, מדובר בעלייה של 11%.
לפי האוצר, מחירי הדירות החדשות הוסיפו לרדת באוקטובר, בשיעור של 1% בהשוואה לספטמבר. ירידת מחירים חדה יחסית (1.5%) נרשמה באיזור המרכז (לא כולל אזור תל אביב). באיזור השרון נרשמה ירידה מתונה יחסית במחירים (0.3%).
עוד קובע האוצר כי משקל המשקיעים בשוק הנדל"ן התייצב על רמתו מספטמבר, לאחר ירידה רצופה מאז פברואר; עלייה חריגה במשקל המשקיעים נרשמה באזור באר שבע, אך במקביל נרשמה באזור זה האצה במשקל המשקיעים המוכרים את דירתם.
"אין בועה"
באוצר מציינים כי רמת השכר של רוכשי הדירות באוקטובר היתה גבוהה מזו של רוכשי הדירות בספטמבר; ניתן להניח כי המגמה תתעצם לנוכח ההקשחה הנוספת בתנאי המימון למשכנתאות מצד בנק ישראל.
המדינה מרוויחה
זינוק במיסוי מקרקעין
אמנון אטד, "כלכליסט" ו-ynet
מנתוני האוצר עולה, כי בחודש אוקטובר חלה עלייה של 10% בגביית המסים. ההכנסות ממיסוי מקרקעין עלו ב-16.7% והסתכמו בכ-567 מיליון שקל, והגביה משוק ההון הסתכמה ב-203 מיליון שקל - עליה של כ-14.5%
בתוך כך, המשנה לנגיד בנק ישראל, פרופ' צבי אקשטיין, אמר היום כי "ככל הנראה, לא מתקיימת בועה במחירי הדירות בארץ - למרות תחילת מגמה מדאיגה של עלייה חדה יותר במחירי הדירות מאשר בשכר הדירה".
הוא הוסיף כי בנק ישראל נוקט צעדים כדי למנוע מצב של ניתוק שכזה במשק הישראלי. הוא דיבר בכנס השנתי של האגודה הגיאוגרפית הישראלית.
אקשטיין מנה כמה סיבות לעליית המחירים, בראש ובראשונה - היצע מצומצם של קרקעות לבניה למגורים. הוא ציין כי בעוד למינהל מקרקעי ישראל בעלות כמעט מוחלטת על קרקעות המדינה (כ-80%) הוא שותף רק ב-40% ביזמות הבנייה למגורים.
דרושה רפורמה ברישוי ותכנון
לדברי המשנה לנגיד, אחד הצעדים המרכזים אשר יש ליישם במטרה להוריד את מחירי הדירות והקרקעות בארץ הוא מכירה של קרקעות מדינה המיועדות לבנייה בכמויות משמעותיות.
הוא הדגיש את הצורך ברפורמה ברישוי ותכנון תוך חיזוק הועדות המקומיות והפיקוח עליהן, מהלך אשר יאפשר תחרות בין הרשויות המקומיות על יזמות בנייה.
המשנה לנגיד סיכם באומרו כי הקמת ערים חדשות אינה מומלצת היות ומדובר, לדבריו, ב"משחק סכום אפס - מהלך זה יסיט מקורות תקציב מהשקעה בערים קיימות". כמו כן אמר כי יש לקיים בטווח הקצר תוכנית מיסוי מקלה אשר תעודד בנייה מהירה תוך תיעוש של ענף הבנייה כולו.
רמת שכר גבוהה יותר
צילום: מאיה קופרמן
מומלצים