שתף קטע נבחר
 

חיפוש עבודה בגיל מבוגר - קשה אך אפשרי

עובדים מבוגרים מתחילים לחוש ביתר שאת בכתף הקרה מהמעסיקים. מה אפשר לעשות? קודם כל - לעצור ולברר עם עצמך מה הלאה. כשכבר החלטת - שפץ את קורות החיים, דע איך להתנהג בראיון כך שנושא הגיל יתפוגג, ונצל קשרים

ככל שמתקדמים בגיל, נהייה קשה יותר למצוא עבודה. עובדים רבים אשר מחפשים שינוי בקריירה, או קידום, יצאו לפנסיה מוקדמת, או איבדו את מקום עבודתם בגיל 45+ מתחילים לחוש ביתר שאת בכתף הקרה מהמעסיקים. הם מעדיפים את מה שנתפס כצעיר, תוסס, עם רעב בעיניים ודרישות שכר נמוכות יותר. הקושי במציאת עבודה בגיל מבוגר אינו המצאה ישראלית, אך בארץ בהחלט "שיכללנו" את התופעה - כמחצית מבני 45 עד 64 בישראל, יותר מ-600 אלף איש ואשה, אינם עובדים באופן סדיר. זאת לעומת ממוצע של 22% במדינות ה-OECD; מספרים נתוני הביטוח הלאומי.

 

 

אחת הסיבות לכך, אומר מייסד עמותת 50 פלוס-מינוס, יצחק גנון, היא שאותה אפליה לא רק שאינה מטופלת, אלא אף מונצחת על ידי מוסדות המדינה. "קבלת האפליה על בסיס גיל במגזר העסקי אינה ראויה, אך התעלמות המוסדות הממשלתיים ממנה היא ראויה עוד פחות. כך לדוגמה, השמתם של בני 45+ על ידי שירות התעסוקה הוא 16% בלבד - לעומת 30% עד גיל 35. לא לעשות כלום בנידון, זה אותו דבר כמו לתת לכך יד. זה בלתי נסלח". 

 

פלג: "חישבו לאן מועדות פניכם"

מבחינת המעסיקים העדיפות היא לעובד צעיר, בריא ורענן. יש מספר אמצעים שיסייעו למחפשי עבודה שהגיעו לגיל "המופלג" של 45 לשוב לשוק העבודה; אבל לפני זה מציע תמיר פלג, מנכ"ל קבוצת 'יוזמות - בית ספר לאימון עסקי, נצלו את כספי הפיצויים כדי לנוח ולחשוב לאן מועדות פניכם: "סיימתם מקום עבודה, קיבלתם פיצויים? תנצלו את הזמן עד שתחושו שאתם יודעים מה הכיוונים שמעניינים אתכם".

 

גם מנהלת חברת Manpower Talent, אורית אבירם קוראת למחפשי העבודה המבוגרים יחסית - לנצל את הזמן כדי להתכוונן בקריירה: "חשוב שאנשים שמוצאים עצמם בסיטואציה כזו - הן מרצון והן מאילוץ, יקבלו החלטות מושכלות, מבוססות ידע על השוק ועל עצמם".  מומחית AllJobs להצלחה בראיונות עבודה, יעל פרימק, טוענת שגיל 45 אינו מופלג מדי בכדי למצוא עבודה חדשה, כך שאסור להכניס לראש שמדובר במאבק אבוד.

 

"מי שכבר בנה קריירה לאורך השנים, גיל 45 הוא המשך טבעי למהלך הקריירה, יש לך יותר מ-20 שנים לפנסיה. כמובן, שכאן כבר נכנס עניין תפיסות ודעות המעסיק, וכמו כן, ישנם תחומים שיותר "רגישים" לעניין הגיל מתחומים אחרים. אדם עם ניסיון בהנהלת חשבונות יצליח למצוא משרה ההולמת את כישוריו וניסיונו גם בגיל 45, וכך גם ברוב תחומי המכירה; בתחומי ההיי טק לעומת זאת, זה יהיה יותר קשה מסיבות רבות, חלקן לגיטימיות וחלקן פחות", אומרת פרימק.

 

נצלו קשרים שביססתם בקריירה שלכם

לקחתם את הזמן והחלטתם "מה הלאה"? עליכם לאסוף כמה שיותר מידע על המשרה והמעסיק. "נסו להגיע לקובעי ההחלטות בארגון ישירות, אם בעזרת קשרים ואם בפניה ממוקדת למנהלי משאבי האנוש", אומר פלג. פרימק יותר מפורשת ועומדת על הבדל משמעותי בין מועמד צעיר ומועמד ותיק ורב ניסיון - קשרים.

 

"בתור בני 45 יש לכם משאב שחסר לצעירים יותר – והוא מכלול הקשרים המקצועיים, החבריים, ואף המשפחתיים שצברתם. חשוב להפעיל את אותם קשרים ולהמשיך בשימורם. אם תגיע דרך המלצות או מכרים,  כבר אינך 'המועמד המבוגר', אלא 'המועמד שמכירים'", אומרת פרימק.

 

לשמור על חיוניות ולצרף תמונה

על מנת לצלוח גם את השלב הזה בחיים שלכם - אתם צריכים לעדכן את קורות החיים כך שישקפו את מה שיש לכם להציע. אם לא הייתם "בשוק" במשך תקופה ארוכה, יש מספר דברים שחשוב להתעכב עליהם: כדאי לציין בפתח קורות החיים בפתיח קצר מה הערך המוסף שלכם למשרה עליה אתם מתמודדים. הימנעו מכל נימה מתנצלת בקשר לגילכם.

 

פלג ממליץ לכלול תחת הניסיון תעסוקתי את ה-10 עד 15 השנים האחרונות בלבד. ולא לשכוח בסעיף ההשכלה קורסים והשתלמויות רלוונטיים ובעלי ערך מוסף שעברתם במשרתכם האחרונה. כמו כן, בייחוד בגיל מבוגר, עליך לצין שליטה במיומנויות מחשב ואינטרנט. פלג אף ממליץ להוסיף תמונה לקורות החיים, כזו שניכרת בה חיות וחיוניות: "תמונה איכותית יכולה להוות זרז לזימון אצל מעסיק או חברת כוח אדם".

 

פרימק מזהירה מפני הצטיירות כמנוסה יתר על המידה (אובר קואוליפייד); כמו כן, לדבריה, אם מדובר באדם אשר מזמן לא חיפש עבודה – חשוב שעין מקצועית תבחן את קורות החיים שלו.

 

אל תגרמו למנהל לחוש מאויים מניסיונכם

עברתם את משוכת קורות החיים והגעתם לשלב הראיון? "עליכם להעביר מסרים שירגיעו מראיין צעיר, שאין בכוונתכם למנכ"ל את החברה רק בשל גילכם, ואתם מוכנים לעבוד קשה, להתגמש בתנאים ולתת את המירב, גם אם בשכר נמוך יותר מזה שהרווחתם בעבודה הקודמת", אומר פלג.

 

גם פרימק מזהירה מגישה שעלולה להיתפש כמתנשאת: "לעתים השלב הראשון של הראיון הוא אצל רכזת משאבי אנוש, צעירה בגילה של ביתך. אז אל תביא ביקורת, זלזול, או "אבהות". עליך לדבר איתה בגובה העיניים ולהתייחס בכבוד, כאילו היא בגילך. ולהפגין ידע עכשווי".

 

בשלבים הבאים ייתכן ותפגוש מנהל כוח אדם או מנהל ישיר צעירים ממך ופרימק מסבירה שמבחינת מנהל, לשכור אדם מבוגר ומנוסה ממנו עשויה להיות בעיה. לדבריה, נתונים, כגון אלו של נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה, המצביעים שמספר התלונות על אפליה במקום העבודה מחמת גיל הוא השני בגובהו (אחרי תלונות על אפליה בגין הריון), אינם בהכרח מצביעים על התנהלות לא ראויה.

 

"במקרים רבים מדובר ברצון להימנע מקונפליקטים, ולאו דווקא מאפליה דה פקטו על בסיס גיל. גם כאן אסור לבוא בגישה של 'אני כבר עשיתי את הכל ויודע את הכל'. זה יוצר אנטגוניזם, וגם גורם למראיין לחשוב שאתה סגור להליכי למידה ושיהיה קשה לנהל אותך", היא אומרת.

 

"העדפת תכונות צעירות אינה אפליה"

פרימק שמה דגש על שידור "אישיות צעירה", ואינה רואה בהעדפת תכונות הנתפשות כ"צעירות" אפליה. "זה הגיוני מצד מעסיקים לרצות עובד עם חיות ותלהבות מסויימת, שזה משהו שמתכהה עם הגיל - לכן הראה חיות, התלהבות, והתנהג כפי שהיית אתה רוצה שעובד שלך יתנהג כשאתה מקבל אותו למשרה". פלג מציע דרך נוספת להתמודד עם החשש מבעיות בריאותיות שיובילו להיעדרות רבה מהעבודה: "על מנת למנוע את החשש מפני היעדרויות על בסיס בריאותי, עקב גילכם, בצדק או שלא בצדק - אל תציפו בעיות בריאותיות, אלא הדגישו תחביבים כגון ספורט".

  

לא מצאתם עבודה בתחומכם? לא נורא. ישנם מקומות עבודה אשר מחפשים את בני ה-45. מדוע? כיוון שלעובדים אלו יש נטייה ליציבות תעסוקתית שבני דור ה-y חסרים. לרוב מדובר באנשים שעובדים מתוך הנעה פנימית, לא רודפים אחרי בונוסים או מסתנוורים מכרי דשא של מעסיקים אחרים.

 

"האינטרסים של עובדים מבוגרים משתלבים עם אלו של מקום העבודה, זאת, לעומת עובדים צעירים יותר המעוניינים "לבנות את עצמם" למשרה הבאה - ישנם יתרונות רבים לעובדים מבוגרים", אומר פלג.

 

עובד מנוסה לא חי על פידבקים

פרימק מעלה על נס יתרונות נוספים: "הם אינם נזקקים לפידבקים תמידיים, ובעיקרון – 'יודעים את העבודה'. למשל בקרב סוכני נסיעות יש יתרון לגיל, כך גם בקרב נותני שירות המופקדים על קהל יעד בגיל דומה, ובחברות הסלולר שם מחפשים יציבות וניסיון, יותר סבלנות".

 

עדיין מתקשים במציאת עבודה? אולי כדאי לשקול קבלת סיוע חיצוני. אבירם ממליצה להיעזר במומחים "המשלבים את התחום הפסיכולוגי עם העסקי, כדאי מאד גם להיעזר באיש מקצוע הבקיא בתחום המקצועי הספיציפי". בכל מקרה, היא אומרת, "יש להתחשב בסביבה, בזירה הכלכלית ובביקושים בשוק התעסוקה"; ברגע שלפניך התמונה הכללית ייתן ותבחין שהקושי במציאת עבודה הוא תקופתי.

 

ניסיון? ידע? שיקול דעת? נסה לפתוח עסק

ולבסוף, יש דרך נוספת לפעול על מנת לספק לעצמך תעסוקה, הנאה ואף הגשמה עצמית - לפתוח עסק משלך. לדברי פלג "זה הזמן לבחון מחדש את הרעיונות והיוזמות עליהם חלמתם בהיותך שכיר. צרו קשר עם איש מקצוע ובדקו היתכנות של המיזם שחשבתם עליו . בישראל ישנם גופים רבים המסייעים לבניית תוכנית עסקית כמו "מט"י, לשכת המסחר וארגוני נטוורקינג - שיכולים לסייע בכך", הוא אומר.

 

ואכן, אם מראיינות בגיל של ביתך, מנהלים צעירים החוששים מאיומים, ומעסיקים המקדשים נעורים אינם מתעניינים במה שיש לך להציע, אולי כדאי שאתה תהיה זה שיקטוף פירות ניסיונך. הדרך להיות עצמאי אינה פשוטה, וכרוכה בהתחייבויות כספיות וייעוץ עסקי,  אך הידע המצטבר, שיקול הדעת והניסיון ישחקו לטובתך בבניית עסק. שם תוכל אתה לשכור עובדים בכל גיל שתרצה.

 


פורסם לראשונה 04/03/2011 12:04

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קחו את הזמן כדי להתכוונן
index open
תמיר פלג, מנכ"ל קבוצת 'יוזמות - בית ספר לאימון עסקי
צילום: ערן הדומי
אולי כדאי לשקול קבלת סיוע חיצוני
מומלצים