שתף קטע נבחר
 

1,500 עובדי מפעלי ים המלח פתחו בשביתה

העובדים ששובתים באופן חלקי דורשים תוספת שכר של 20% ושמירה על מעמדו של יו"ר הוועד כשותף בפועל בניהול המפעלים. השביתה עלולה לגרום לנזק של עשרות מיליוני דולרים ולסכן גם את העבודה בשאר מפעלי כי"ל

1,500 עובדי מפעלי ים המלח, מקבוצת כימיקלים לישראל, פתחו בשביתה חלקית ללא הגבלת זמן. העובדים נמצאים במפעלים, אולם אינם מבצעים את מלוא העבודה. להערכתם, המפעלים יספגו הפסדים של עשרות מיליוני דולרים בשל השיבושים.

 

בתום דיון בבית הדין לענייני עבודה בצהריים, הגיעו הצדדים להסכמה לפיה תימשך השביתה בכל מתקני המפעל מלבד במתקן לייצור הברום-כלור. זאת, על מנת למנוע נזק סביבתי. עוד נקבע כי דיון נוסף בנושא יתקיים ב-19.1 על מנת לדון בהתפתחויות.

 

הסיבה לכך היא שבמהלך הייצור במפעל המגנזיום הסמוך, ששייך גם הוא לכי"ל, נעשה שימוש בכלור, שמוזרם למפעלי ים המלח. מאחר שמפעלי ים המלח מושבתים, מצטברים עודפים של כלור, גז רעיל ומסוכן.

 

"השביתה עלולה לגרום לאסון אקולוגי ענק שיעלה בחיי אדם", מודה יו"ר ההסתדרות במרחב הנגב, מאיר בביוף, "אנחנו מפעילים את נשק יום הדין".

 

אתם לא חוששים לסכן חיי אדם?

 

"מי שאשם בכך היא ההנהלה שלא משאירה לנו ברירה".

 

אם השביתה תימשך, היא תפגע גם בתפקודם של מפעלים אחרים של כי"ל. מפעל הברום בים המלח, שהוא חלק ממפעלי ים המלח, מושבת גם הוא, והשבתתו משתקת את אספקת הברום למפעלי תרכובות ברום של כי"ל ברמת חובב. "ברגע שמלאי הברום בתרכובות ברום ייגמר, גם הוא יושבת", אומר בביוף. 

 

ועד עובדי המפעלים דורש תוספת שכר של לא פחות מ-20%, בטענה שמגיע להם חלק ברווחים האדירים שקבוצת כי"ל רשמה בשנים האחרונות. העובדים טוענים כי ההנהלה מוכנה לתת להם תוספת של 3.5% לכל היותר, וגם זאת, רק תמורת התחייבות לשקט תעשייתי של 7 שנים. "אין סיבה שכי"ל תרוויח סכומים דמיוניים כאלה של כסף, שהמנהלים יקבלו משכורות עתק, והעובדים ימשיכו לקבל שכר ממוצע", אומר בביוף.

 

בנוסף, יש ויכוח בין ההנהלה לוועד על מעמדו של היו"ר, אדמונד לנקרי. לנקרי, המשמש בתפקידו שנים רבות, צבר מעמד חזק והפך לשותף בפועל להחלטות ניהוליות במפעל. כעת מנסה ההנהלה לצמצם את סמכויותיו ולגרום לכך שיעסוק בזכויות עובדים בלבד - ולנקרי רואה בכך פגיעה אישית ונסיון להחליש את הוועד. "ההנהלה מייצרת כל יום שינויים מבניים חדשים: פתאום מניידים עובדים ממקום למקום, וממנים עובדים לתפקידים, וכל זה, תוך התעלמות ממועצת העובדים", אומר בביוף.

 

האם אתם לא מסכימים שהתפקיד של הוועד זה לדאוג לזכויות עובדים ולא לנהל את המפעל?

 

"מאה אחוז, אבל מי שאשם בכך היא ההנהלה שבמשך שנים טיפחה את המעמד של יו"ר הוועד ונתנה לו כוח ועוצמה. אי אפשר פתאום לבוא באופן חד צדדי ולשלול לו את הסמכויות שניתנו לו בהסכמה".

 

ההנהלה: שכר העובדים - מהגבוהות במשק

מהנהלת מפעלי ים המלח נמסר בתגובה: "מפעלי ים המלח הם מהמעסיקים הגדולים ביותר בנגב ועובדי החברה נהנים ממשכורות ומהתנאים הטובים ביותר במשק הישראלי. עלות שכר של עובדי מפעלי ים המלח, ובמיוחד הוותיקים, היא מהגבוהות ביותר בארץ והם נהנים מתנאי רווחה מופלגים בהשוואה לכל חברה בישראל. מטרת העובדים במו"מ על הסכם העבודה הינה אף לשפר תנאים אלו והנהלת החברה מוכנה לדון בכך.

 

"הרקע להחרפת העיצומים כעת הוא ניסיונו של יו"ר מועצת העובדים להתערב בניהול המפעלים. זאת ועוד - החרפת העיצומים נעשתה בצורה פראית וחסרת אחריות שעלולה לגרום להפסקת מתקנים, לבעיות בטיחות לעובדים ולנזק סביבתי וזאת בגיבוי ההסתדרות במחוז הנגב שמודעת להשלכות האפשריות ואישרה הצעדים שננקטו.

 

"יו"ר הוועד מוביל למאבק שעלול להוביל לפגיעה חמורה בעובדים, בביטחונם ואף בפרנסתם. ההנהלה קוראת ליו"ר מועצת העובדים לנהוג באחריות, להפסיק את העיצומים ולחזור לשולחן הדיונים".

 

המידע הראשוני לידיעה הגיע באמצעות המייל האדום

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבטלנה ברגר
מפעלי ים המלח: כאן שביתה
צילום: סבטלנה ברגר
הר האשלג: סכנה להצטברות חומרים מסוכנים
צילום: יריב כץ
מומלצים