צעירים ללא ביטחון: לא נמצא עבודה כמבוגרים
85% מבני 25-45 חוששים שיתקשו למצוא עבודה כשיחצו את גיל 45; כך עולה מסקר שנערך עבור עמותת 50 פלוס-מינוס. עובדת צעירה: "מפחדת מהיום שהניסיון שלי לא יהיה שווה כלום ושאתראיין בפני צעירים ממני לעבודות שמתחת לרמתי"
"זה לא רק שאני 'מזדקנת', אלא יש פחות ופחות הערכה לניסיון וידע נצבר, ויותר ל'הברקות', צעירים, טאלנטים. בגיל 50 אתה כבר לא טאלנט. אני חושבת על העתיד - וזה מפחיד אותי", אומרת שושי (28), העובדת בחברת פרסום גדולה.
- הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet
שושי לא לבד, עובדים צעירים רבים אינם עיוורים לאפליה על בסיס גיל במקומות העבודה ולהשפעתה העתידית עליהם. למעשה, 85% מהעובדים בני 25-45 חוששים כי הם עצמם יתקשו למצוא עבודה בגילים מבוגרים יותר - כך עולה מסקר שנערך עבור עמותת 50 פלוס-מינוס לקראת כנס "ניסיון הוא יתרון: מנפצים את תקרת הגיל בשוק העבודה".
"יש לי היכרות מסביבתי הקרובה עם אנשים איכותים, משכילים, וחריפים שחצו את גיל ה-50 - ופוטרו. במקומם הביאו עובד חדש 'צעיר, עם ניסיון מועט או ללא ניסיון, ובעיקר זול יותר. חלקם מצאו עבודה, במקומות כמו טלמרקטינג, בחצי משרה בשכר נמוך. נראה לך שהם מאושרים? גם אני מפחדת מהיום הזה שהניסיון שלי לא יהיה שווה כלום ושאבוא להתראיין בפני אנשים צעירים ממני לעבודות שמתחת לרמתי. פשוט בגלל שלא תהיה לי אופציה אחרת", אומרת שושי.
הצעירים לא עיוורים
הסקר, בפיקוחו של פרופ' קמיל פוקס, נערך בקרב מדגם של 500 מרואיינים בני 25 עד 45, מראה שהצעירים לומדים על התופעה ממסביבתם הקרובה. ל-60% מהנשאלים יש מכרים בני 45+ שחיפשו עבודה בשנה האחרונה. לשאלה אם אותם מכרים מצאו עבודה, רק 33% ענו בחיוב ואילו 60% אמרו שמכריהם לא מצאו עבודה. 82% מהמרואיינים אמרו כי גם אלו ממכריהם שמצאו לבסוף עבודה, התקשו במציאתה.
מאיר (52) הוא אחד מאותם אנשים."אני מהנדס אלקטרוניקה, בעל תואר שני במנהל עסקים, עבדתי בתחום ההיי טק יותר מ-25 שנה, והגעתי להיות מנהל שיווק מוצרים בחטיבה המוכרת ביותר מ-100 מיליון דולר. בסוף 2008 המשבר הכלכלי הגיע גם אלי ויחד עם 349 איש נוספים בחברה בארץ ובעולם פוטרתי מעבודתי. אני כבר יותר משנתיים מחפש עבודה בתחום.
"בינתיים אני עובד בעבודות זמניות. עבדתי כמנהל מכירות בחברת קוסמטיקה במשך כמה חודשים על בסיס עמלות בלבד בפרוייקט אד-הוק, לימדתי 30 חרדים מתמטיקה במסגרת פרוייקט ממשלתי להכשרתם לתחום ההיי טק, לקחתי עבודה זמנית כמורה מתגבר למתמטיקה בתיכון ברמת גן.
תוך כדי כך הלכתי לראיונות עבודה במקצוע שלי, לא ציינתי את הגיל בקורות החיים, שם או שהייתי אובר-קואולפייד (Over qualified) או שפסלו אותי על בסיס גיל - בהיי טק נהוג לעבוד במיקור חוץ, ואמרו לי בפירוש שהלקוחות לא מעוניינים באנשים שחצו את ה-40. אני מוכן להתפשר על תנאים, מעמד, טייטל, שכר - אני רואה את המציאות ומבין שאין ברירה, אבל גם לפשרות יש גבול".
למרות שהרוב המוחלט של הנשאלים לא עיוור למציאות, יש עדיין 15% מהנשאלים שלא חוששים שיתקשו במציאת עבודה לאחר גיל 45. אבל גם מתוכם כמעט חצי מודעים לבעיה, אבל פשוט לא חושבים שהיא תהיה תקפה לגבם, מסיבה זו או אחרת רק 8% סבורים שאין נטייה של המעסיקים להעדיף עובדים צעירים על מבוגרים - שאר ה-92% אמרו שהם בטוחים שמעסיקים פחות נוטים להעסיק עובדים בגילים אלה מאשר עובדים יותר צעירים.
ואולי מוצדק להעדיף צעירים?
על השאלה אם לדעתם העדפת עובדים צעירים מוצדקת על מנת לאפשר להם להיכנס לשוק העבודה או על מנת ליצור תדמית צעירה למקום העבודה - ענו מרבית הנשאלים (70%) כי העדפה זו אינה מוצדקת. 17% ענו כי יש לתת עדיפות לצעירים על מנת לסייע להם להתבסס בשוק העבודה ורק 6% סבורים כי שהעדפת צעירים מוצדקת אם מטרתה להקנות למקום העבודה תדמית צעירה.
כולנו מתבגרים וככל שתוחלת החיים בישראל, שהיא כבר כיום מהארוכות בעולם, עולה - הבעיה הופכת להיות רלוונטית לשיעור גדל יותר ויותר באוכלוסייה. "הסגידה לנעורים אמנם מובנת אבל היא עלולה להתברר כהרת אסון. כיצד יתפרנסו מספר הולך וגדל של עובדים שיידחקו משוק העבודה מחמת גילם?" אומרת בתוכחה יו"ר עמותת 50 פלוס-מינוס, רותי סיני, שתנחה את הכנס,"ניסיון הוא יתרון: מנפצים את תקרת הגיל בשוק העבודה".
הכנס יתקיים ביום שני, ה- 10 בינואר, באולם "נא לגעת" שבנמל יפו. ישתתפו בו שר התמ"ת בנימין בן אליעזר, המשנה לנגיד בנק ישראל פרופ' צבי אקשטיין, נציגת שוויון הזדמנויות בעבודה עו"ד ציונה קניג-יאיר; וכן דורשי עבודה, מנהלי משאבי אנוש וחוקרים. בכנס ינסו המארגנים לברר, בין השאר, מדוע מעסיקים מעדיפים צעירים וכיצד משפיעה מגמה זו על עובדים שחוששים לאבד את מקום עבודתם או שאינם מצליחים למצוא עבודה כבר בגיל 45 ומשהו.
- מה מתרחש בשוק העבודה? קרא בקריירה
- בואו לבדוק מה חדש ב-ynet כלכלה בפייסבוק