שתף קטע נבחר
 

מלחמת שמועות בדימונה: יזמי הנדל"ן נגד כיתן

בדיקת ynet מגלה: מפעל כיתן מתאושש מהמשבר ואין שום חשש שייסגר. אז מדוע דימונה רוחשת שמועות שווא על סגירתו? פעילים חברתיים ומומחי נדל"ן: "יש תנופת בנייה בדימונה, המפעל יושב על שטח גדול ויזמים מסתובבים סביבו עם מכשירי מדידה ומפיצים שמועות כאילו הוא בקשיים"

בשבועות האחרונים רוחשות שמועות בעיר הדרומית: מפעל הטקסטיל כיתן, עומד, כביכול, להיסגר, ולחסל את פרנסתם של כ-200 עובדים ועוד עשרות עסקים קטנים מסביבו. קוראים על כך בפורומים באינטרנט, מדברים על כך במכולת ובמרכז המסחרי, וכמובן - בחדר האוכל של המפעל. "לאט לאט ובטוח כיתן תיסגר. אם אף אחד לא יתעורר ימצאו משפחות שלמות בדימונה מובטלים בהם בני זוג שעובדים שנים יחד", אמר לנו עובד מודאג של החברה. 

 

חשוב להדגיש: בדיקת ynet מעלה כי הדיבורים על סגירתו, כביכול, של כיתן הם שמועות שווא בלבד. המפעל כבר שנים אינו במצב מזהיר, אבל אין כל חשש שהוא שייסגר השנה. להיפך: המשבר שפקד את המפעל, כמו מפעלים רבים אחרים, בשנים 2008-2009, הסתיים.

 

בשנת 2010 פוטרו במפעל כ-40 עובדים, ואילו השנה אין כוונה לפטר בכלל.

 

"היזמים מסתובבים סביב המפעל"

לא רק ההנהלה אופטימית לגבי מצב המפעל אלא גם ועד העובדים. "בכל שנה בינואר ופברואר יש ירידה בהזמנות", אומרת חברת הוועד, ג'ניה סולבר, "אבל בשנה שעברה מצוקת החורף הביאה לזה שפיטרו אנשים וקיצרו את המשמרות ואת שבוע העבודה, והשנה אין פיטורים אלא רק חופשה מרוכזת של יומיים, ביום חמישי הבא ויום ראשון שאחריו. החופשה תרד מימי החופש של העובדים אבל מי שאין לו ימי חופש ייכנס ל'מינוס' של ימי חופשה ולא יפסיד אפילו שקל אחד. שאלה יהיו הצרות שלנו. אני 20 שנה במפעל ומזמן לא הייתי כל כך אופטימית".

 

מפעל טקסטיל ישראלי יכול לשרוד בתחרות מול הטקסטיל הזול של סין ומדינות ערב?

 

"אם הוא אחד המפעלים הכי טובים בעולם, כמונו, הוא ישרוד. עובדה שהמוצרים שלנו נמכרים גם בסין".

 

אז למה חצי דימונה מדברת על סגירת המפעל?

 

"יש אנשים פסימיים שתמיד מפחדים שיסגרו, ויכול להיות שמישהו מכניס להם לראש שהולכים לסגור".

 

לג'קי אדרי, פעיל חברתי מדימונה, יש הסבר מרענן לחרושת השמועות סביב המפעל. "יש בשנתיים האחרונות תנופת בנייה בדימונה", אומר אדרי, "בונים שכונות חדשות של וילות מפוארות שמזכירות את צפון תל אביב, הטקטורים הופכים סלעים במדבר והמחירים טסים. בועת הנדל"ן זזה דרומה, לצד העוני, יש כאן אנשים עם הרבה כסף: העסקים מסביב לבתי המלון בים המלח פורחים ובמפעלי ים המלח משלמים משכורות טובות".

 

התנופה היזמית, טוען אדרי, מעוררת עניין בשטח שעליו שוכן כיתן. "יזמים וקבלנים מסתובבים כל הזמן מסביב למפעל עם מכשירי מדידה", הוא מספר, "המפעל יושב על שטח ענק באזור של בנייה חדשה שיכול להפוך לשכונת וילות. זה מכרה זהב. שמועות על סגירה של מפעל יכולות לגרום לו להיסגר, ומי שירוויח מזה הכי הרבה הם יזמי הנדל"ן, שיקנו מנוחי דנקנר את השטח במחיר מציאה ויעשו ממנו מיליארדים. יש ביניהם כאלה שמפיצים שמועות שליליות על מצבו של המפעל".

 

שכונות וילות ומגדלי מגורים

מומחי נדל"ן מתארים תמונה דומה למה שהתושבים רואים בעיניהם. "דימונה נמצאת כבר שנתיים בתנופת הבנייה הכי גדולה בתולדותיה", אומר ליאור מלול, זכיין חברת התיווך רימקס בדימונה, "הדימונאים חיכו על הגדר הרבה זמן שיבנו להם בנייה מוזלת, והתייאשו, וכעת, כשבתי המלון רווחיים והמצב במפעלים יציב, הם קונים".

 

"קמו כאן שתי שכונות בני ביתך שרובן וילות מפוארות ועוד שכונות של מגדלי מגורים, והן מתאכלסות במהירות. יחידת דיור של מטר קומה וחצי עם חצר ובריכת שחיה עולה 1.8 מיליון שקל, ודירת גן חדשה בשכונות האלה עולה 1.1 מיליון".

 

יש יזמים שחולמים לבנות בשטח כיתן או מסביב לו ומפיצים שמועות שווא שהוא עומד להיסגר?

 

"יש יזמים שבונים שכונה של 500 יחידות דיור ליד המפעל, מגדלים יפים של שמונה קומות. אין ספק שהם היו שמחים שהמפעל היה נעלם להם מהעיניים. לא ידוע לי על יזמים שפנו לנוחי דנקנר כדי לקנות את שטח המפעל, ואני מניח שאם יש כאלה הוא מתעלם מהם כי הוא רוצה להמשיך להחזיק את המפעל הזה, אבל שמועות מסתובבות כאן כל הזמן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כיתן
צילום: אילנה קוריאל
תנופת בנייה
צילום: מאיה קופרמן
מומלצים