שתף קטע נבחר

סכסוכי שכנים במאה ה-21 - הטכנולוגיה בחזית

בעבר ריב בין שכנים הסתכם בהחלפת קללות עסיסיות. היום, ניתן למצוא דיירים שלא מהססים לגייס לטובת המאבק חוקרים פרטיים, מצלמות נסתרות ובלא מעט מקרים - אף פותחים בקמפיין הכפשה בפייסבוק

בשנים האחרונות, הגיעה הקדמה הטכנולוגית גם לסכסוכי השכנים. אם בעבר החיכוכים הסתכמו בצעקות ובהחלפת קללות עסיסיות, כיום רבים תקינים מצלמות, שוכרים חוקרים פרטיים, ואפילו מנהלים מסעות הכפשה.

 

 

במקרים לא מעטים, הסכסוך גובה מחיר יקר של נזקים כבדים לרכוש, ולעיתים הוא הופך את החיים של דיירי הבניין המשותף לסיוט.

 

קמפיין הכפשה בפייסבוק

כיום, אנו מוצאים יותר ויותר סכסוכים, חורגים מגבולות הטחת העלבונות ההדדיות, איש בפניו של רעהו, ומגיעים עד לכדי "תפירת " קמפיין הכפשה של ממש, שכולל תליית פלקטים ברחבי הבניין וכתובות גרפיטי עם מסרים בוטים.

 

עו"ד ברק קינן, ממשרד הרטבי, בורשנטיין, בסון ושות', מספר על סכסוך שנוצר בין שני דיירים במגדל מגורים בתל אביב, במהלכו המאבק בין הצדדים עבר לזירת הפייסבוק.

 

שכן מסוכסך, פתח עמוד ברשת החברתית, בו תיאר את "מעשי הנבלה של שכנו", והוסיף לכך תצלומים, הן של השכן והן של הגדר שנבנתה בניגוד לחוק.

 

כמו כן, הוא פנה לכל החברים של השכן שבנה את הגדר והפנה את תשומת ליבם "לחלאת המין האנושי" כדבריו, וביקש מהם שישקלו את המשך החברות איתו. השכן המאוים הבהיר למכפיש כי אם לא יסיר את הדף, הוא ייתבע על הוצאת לשון הרע – והדף אכן הוסר.

 

עו"ד קינן מציין כי יצירת קמפיין הכפשה באופן כזה או אחר, מהווה עילה ממשית להגשת תביעה בגין לשון הרע. אם הדברים נאמרו תוך כדי התלהטות ובעת חילופי דברים הסתננו מספר קללות הדדיות, בתי המשפט עשויים לא לפסוק פיצויים, בהנחה שיקבע שהדברים לא נאמרו כאמירה עובדתית במבחן "האדם הסביר". לעומת זאת, יצירת קמפיין מכוון מהווה עבירה מובהקת על החוק.

 

האח הגדול בשירות המסוכסכים

הקדמה הטכנולוגית, ובכלל זה האפשרות להתקין מצלמות אבטחה נסתרות וגלויות, בקלות רבה ובעלויות נמוכות, מניעה רבים מהמסוכסכים להשתמש באמצעי זה.

 

העובדה כי לעיתים המצלמה מותקנת בשטחים ציבוריים של הבניין ומונעת מהדיירים את הזכות לפרטיות, אינה מעניינת את המסוכסך, שמעוניין להגן על רכושו בכל דרך.

 

"מבחינה משפטית", מסביר עו"ד ברק קינן, "אין קביעה חד משמעית האם הצבה של מצלמה ברשות הרבים היא פעולה מותרת. בלא מעט מפסקי הדין בנושא, גברה הזכות לפרטיות אל מול הזכות לביטחון האישי, אולם כל מקרה ייבחן לגופו".

 

משמעות הדבר כי יש לשקול בכובד ראש האם להתקין מצלמה ברשות הרבים כגון בחדר מדרגות או בגינה משותפת, אך לבטח אסור לכוון אותה לעבר שטח פרטי.

 

"במקרים לא מעטים בהם נתקלתי", מציין עו"ד קינן, "הזכות לפרטיות נרמסת כאשר עוצמת הרגשות מעבירות את השכן על דעתו וגורמות לו לבצע פעולות חריגות מאוד.

 

"כך למשל, היה מקרה בו השכן טען, כי שכנו חוסם באופן תדיר את החנייה, ולפיכך החליט לנסות טקטיקה נוספת זולת הערות חוזרות ונשנות, על מנת לגרום לו להפסיק: הוא הציב מצלמה על מרפסת דירתו, שמשקיפה על חדר השינה והסלון של השכן הסרבן ואיים כי אם לא יפסיק להחנות כך, הוא יעביר בשידור חי באינטרנט את המתרחש בבית המצולם.

 

"משנוכח השכן הסרבן שאין לו כל רצון לחיות כל היום עם תריסים מוגפים, הוא החליט ליישר קו עם נהלי החנייה".

 

הצדדים סופגים נזקים כבדים

ישנם מקרים בהם הסכסוך חורג מגבולות הסביר, והצדדים סופגים נזקים כבדים, שמחייבים אותם לפעול באופן מיידי ולעשות כל שניתן על מנת לשים סוף לסיפור. החוקר הפרטי רונן גורדון, מנכ"ל קבוצת מוקד חקירות, טוען כי המשטרה אינה ערוכה לטפל בסכסוכיי שכנים.

 

"אין לה את כוח האדם ואת הציוד המתאים, וסדר העדיפויות של המשטרה הוא כזה שסכסוכיי שכנים ברמה של נזקי רכוש בלבד, אינם מטופלים על ידי המשטרה", הוא אומר. "לפיכך, לא מעט סכסוכי שכנים, מביאים את הצדדים להסתייע בשירותיו של חוקר פרטי".

 

גורדון מספר על חקירה שבוצעה במספרה שממוקמת בקומת קרקע של בניין מגורים בצפון הארץ. הכניסה למספרה היא מדלת הנמצאת מחוץ לחדר המדרגות המשמש את דיירי הבניין, ומטבע הדברים, למקום הגיעו בכל שעות היום לקוחות.

 

בחצר הבניין הציב בעל המספרה ספסל, לשימוש הלקוחות בעת שהם מחכים בתור להסתפר, ובמהלך התספורת. תנועת הלקוחות, שיחותיהם בחצר ופעילות העסק בבניין, לא הייתה מקובלת על חלק מדיירי הבניין, וסכסוך פרץ בין הדיירים לבעליה.

 

בשלב מסוים, מספר גורדון, נגרמו נזקים למספרה: דלת תיבת הדואר נתלשה, תיבת הדואר נעקרה ונעלמה, נכתבו כתובות נאצה על הדלת, נשברו תריסים ובוצעו חבלות בספסל.

 

"בעל המספרה, שספג נזקים כבדים מאוד פנה אלינו כדי שנביא ראיות אודות זהות המחבלים ברכושו ולפיכך הוחלט על תיעוד באמצעות מסרטת וידאו. בעת שבחנו את האופן בו ימוקמו המצלמות, התמודדנו עם מספר בעיות: ראשית כל, כיצד מתעדים את הנזקים שנגרמים לרכוש המספרה, בלי לתת אפשרות למאן דהוא לטעון לחדירה לפרטיות. כמו כן, נדרשנו להתקין את ציוד ההסרטה בלי שאף דייר יהיה עד להתקנה, כמו גם שלא ניתן יהיה לחשוף את המצלמה".

 

באישון הלילה, הטמנה מצלמת וידאו סמויה במקום שכוונה לדלת המספרה, תיבת דואר והספסל.

 

"כבר למחרת, השכם בבוקר", מספר גורדון, "תיעדה המצלמה את אחד השכנים מחבל בתיבת הדואר ומרסס את דלת המספרה. בתום מספר ימי צילום, שנאספו די ראיות לחבלות שנעשו על ידי השכנים, הציג בעל המספר בפני ועד הבית את הסרטים המפלילים ודרש הפסקת החבלות ו"שלום בית" כתנאי לאי מסירת תלונה במשטרה. בסופו של דבר, המטרה הושגה. הושג שלום בית והחבלות פסקו".

 

הרכב של האב ניזוק בשל סכסוך של הילד

במקרה אחר בו טיפל, מספר החוקר רונן גורדון, בעל מכונית שמתגורר בבניין משותף פנה אליו לאחר שגילה כי אלמונים מחבלים ברכבו החונה בחצר הבניין. הוא היה מתוסכל מאוד שכן החבלות כללו שבירת אנטנה, הוצאת אויר מהצמיגים, סריטות באמצעות מסמר, זריקת אשפה על הרכב ושפיכת דבק על השמשות.

 

לדבריו, לא היה לו סכסוך עם אף שכן, יחסיו עם השכנים בבניין מצוינים ואין לו כל מושג מי מחבל ברכבו. בהתאם לכך, התקנו מצלמה בדירתו הפונה לעבר חניית הבניין.

 

"תוך מספר ימים", מספר החוקר, "קיבלנו תיעוד מוסרט של חבלות שכללו שריטה, הוצאת אויר וזריקת אשפה על הרכב. לצערו של בעל הרכב, הוא לא זיהה את הגבר המחבל ברכבו, ולפיכך – לצורך הסר ספק, הצגנו את הסרטים בפני אשת הלקוח וילדיהם.

 

"לתדהמת האב, הילד זיהה כי המחבל ברכב, הוא אביו של ילד הלומד עימו, שבניהם קיים סכסוך מתמשך על רקע חברותם "בחבורות" יריבות".

 

האב שכלל לא היה מודע לעצם הסכסוך, לא השתעשע "ממעשה הקונדס" שבוצע ברכבו והשתמש בסרטים כראייה תומכת לדרישה כספית לפיצוי שנמסרה לאב שהתעלל ברכבו.

 

עשו ואל תעשו

ובכל זאת, אם לא הצלחתם לפתור את הסכסוך בדרכי נועם, עו"ד ברק קינן והחוקר הפרטי רונן גורדון מספקים שורת עצות שתסייע לכם להימנע מהיקלעות למצבים שעלולים לסבך אתכם:

 

אל תלך רכיל: הימנעו מלהפיץ מכתבים (כולל תכתובת דוא"ל) הכוללים האשמות כנגד פלוני לאחרים מלבדו, במיוחד שעה שמדובר בהאשמות לא מבוססות, לרבות חשדות ; להיזהר מעשיית שימוש בשמועות ורכילויות ; קיבלתם מכתב התראה או הסתבכתם בנסיבות כאלו ואחרות – יש להיוועץ עם עורך דין.

 

בחנו את הישנות המקרים: פעילות חד פעמית אינה מעידה על דפוס פעולה קבוע וכך, אף אם דייר צילם את רעהו עושה פעולה אסורה, בין אם משליך זבל בחצר הבניין או כל פעולה אחרת שחורגת מהנהלים, עדיין איך בכך משום אישור לפרסם כי מדובר בדפוס פעולה קבוע.

 

התאפקו באסיפות הוועד: בסכסוכי שכנים בעיקר יש להקפיד להיזהר ממה שאומרים באסיפות הוועד בנוכחות כלל הדיירים, ולהיזהר ממה שכותבים בשלטים הנתלים בחדר המדרגות.

 

התקנת מצלמה: מוטב להיוועץ עם עורך דין בטרם מחליטים על הצבתה ומיקומה ובוודאי שיש להימנע מהפצת תמונות של השכן באינטרנט.

 

אסוף ראיות כדין: אם הכוונה היא לאסוף ראיות שיוכלו להיות מוגשות כראייה לבית משפט, יש לפנות לחוקר פרטי רשוי שיאסוף אותן. ביצוע חקירה על ידי מי שאינו מחזיק ברישיון חוקר פרטי מטעם משרד המשפטים, הינה עבירה פלילית.

 

שימרו על פרופורציות: מוטב לפרוק את האגרסיות במכון הכושר ולא תוך כדי וויכוח עם השכן. תגובה אימפולסיבית עלולה לסבך את המצב ולהביא את הצדדים לכדי מצבים כלל לא נעימים ומיותרים, עד לכדי מעצר והגשת כתבי אישום.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אל תעברו את הגבול
צילום: shutterstock
רונן גורדון
צילום: פוטו פרוגרס
מומלצים