לאחר הקוטג' - דרישה בכנסת להוזיל תחליפי חלב
בוועדה לפניות הציבור אשר דנה בתלונות של הורים רבים על יוקר המוצרים אמר יו"ר הוועדה ח"כ אורי מקלב: "התינוקות של היום יונקים מבקבוקים לא תחליפי חלב אלא זהב"
הוזלת מחיר הקוטג' בעקבות מאבק הצרכנים הגדול בתולדות המדינה, שהחל בקבוצה בפייסבוק ובחשיפה ב-ynet, גררה אתמול (ד') בכנסת דרישה להוזיל גם את מחיר תחליפי החלב לתינוקות, או להחזיר אותם לפיקוח שהתקיים עד לפני 10 שנים. הדרישה עלתה בוועדה לפניות הציבור אשר דנה בתלונות של הורים רבים על יוקר המוצרים. "התינוקות של היום יונקים מבקבוקים לא תחליפי חלב אלא זהב", אמר יו"ר הוועדה ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה). הוא ציין כי התייקרות משמעותית של המוצרים נרשמה רק לאחרונה.
- מאבק צרכני: כל הידיעות על "סערת הקוטג'"
לוועדה נמסר כי שוק תחליפי החלב מגלגל כ-650 מיליון שקל בשנה, ממכירת כ-8.5 מיליון אריזות של המוצרים. ח"כ מקלב ביקש כי משרד התמ"ת יבצע את הפיקוח בבדיקת עלויות הייצור ולא רק של חומרי הגלם והשיווק. הוא גם יבקש ממנכ"ל משרד הבריאות, ד"ר רוני גמזו, לחייב את בתי החולים המשתמשים בתחליפי החלב להתקשר עם הספקים במכרזים שיבטיחו שוויון הזדמנויות ואספקה הוגנת של המוצרים במחירי תחרות.
"חובת המכרזים עם קריטריונים ברורים לשיווק תחליפי החלב נדרשת", לדברי ח"כ מקלב, "כדי להחליף את המצב הקיים והלא בריא שבו חברות סימילאק ומטרנה משלמות לבתי החולים מיליוני שקלים כדי להחדיר את המוצרים שלהן לחדרי התינוקות". בהקשר זה נמסר לוועדה כי הממונה על ההגבלים העסקיים החל לאחרונה לבדוק את כשרות ההתקשרויות בין בתי החולים לבין חברות מטרנה וסימילאק.
סכומי עתק תמורת היתר חלוקה בחינם
עדות תומכת בתמונה זו נתן שרגא ברוורמן, מנכ"ל ובעלים של חברת מדיצ'י מדיקל, חברה קטנה המייצרת תחליפי חלב אבל מתקשה לחדור לשוק הישראלי. הגורם לדבריו הם ההסכמים בין מתחריו לבתי החולים. "החברות הגדולות משלמות סכומי עתק תמורת היתר חלוקה בחינם של המוצרים ליולדות ולתינוקות. אנחנו לא יכולים לשלם סכומים כאלה, והאמהות לא מכירות את המוצר שלנו שהוא זול בכ-15% מהאחרים", אמר ברוורמן.שבתאי לוי, מנהל תחום הכלכלה במשרד התמ"ת, ציין כי התייקרות המחירים המשמעותית החלה בעקבות יציאת רמדיה מהשוק. לדבריו, עד לאותה פרשה ידע הענף עליית המחירים מתונה בגובה עליית המדד בשיעור מצטבר של 24% ב-10 שנים. לכן אמר כי "החזרת הפיקוח מיותרת. הפיקוח רק ינציח את המחירים הגבוהים. הרגולטור הטוב ביותר זה השוק עצמו".
עו"ד אשר גושן, סגן היועץ המשפטי ברשות ההגבלים העסקיים ציין כי בדיקת הענף לפני שנתיים לא הניבה ממצאים שיצדיקו להכריז עליו כמונופול. לדבריו, משאבי הרשות מוגבלים ולכן, "גם אם היו סימני מונופול בשוק הזה, הכרזת המונופול לא צפויה לשנות את המצב התחרותי הקיים. אנחנו משקיעים משאבים רק במקרים שיוכלו להביא תועלת".
יש מחיר לאיכות גבוהה
החברות הפועלות בשוק לא נבהלו מהקריאה להחזיר את הפיקוח על תחליפי החלב. אפרת גילת, מנכ"ל מטרנה אפילו הזדהתה עם הלקוחות שנאלצים לשלם מחירים גבוהים עבור מוצריה. היא הדגישה כי יש מחיר לאיכות גבוהה, בנוסף להתייקרות חומרי הגלם. עם זאת בחברה שוקלים לצמצם עלויות בדרך להוזלת המחירים לצרכן. עוד ציינה כי הרווח שלהם, כ-13%, נחשב לסביר. עם זאת, "לא נתנגד לפיקוח ונספק כל נתון שנידרש".אריק משה, מנכ"ל ניאופארם, מפיצי סימילאק בישראל, ציין כי מחירי המוצר בארץ נמוכים בהשוואה למחירים בחו"ל, למעט בירדן שמסבסדת את המוצרים ומחירם לא עולה על שווה ערך של 20 שקל. גם הוא הדגיש את איכות המוצרים ואת כשרותם בהשגחת הרבנות. הרווח של סימילאק דומה לרווח של מטרנה. גם הם לא יתנגדו להחזרת הפיקוח.
רמי לוי, המנכ"ל והבעלים של רשת שיווק השקמה הזולה – אמר כי ניתן להוזיל את המחירים של תחליפי החלב אם היצרנים ימכרו אותם למשווקים בפחות. "אני נלחם עם הספקים שיורידו מחירים, אך ללא הצלחה, ולכן נאלץ לסבסד את המוצרים ולפעמים למכור אותם במחיר נמוך ממה שאני קונה, כדי לשמור את הלקוחות שלי. תחרות תהיה רק אם הצרכנים ישוו מחירים ויקנו ממי שמוכר יותר בזול. זה לא קל עם ההורים לתינוקות. על מוצרי מזון לתינוקות לא ניתן לעשות מחאה".