צמחוני, לא חשוב מאיזו עדה
יש כאלה שלא אוכלים אצות כי יש להן רגשות, ויש כאלה שיאכלו בשמחה דגים. יש כאלה שלא רוצים לאכול משהו שיש לו הורים, ויש כאלה שחושבים שזה פשוט בריא יותר. אז מיהו צמחוני? שאלה אחת עם הרבה תשובות
מה הם אוכלים? | למה הם צמחונים? | איך הם מתנהגים? |
אם נפנה לאנשים ברחוב ונבקש מהם לתאר עבורנו את דמותו הדמיונית של צמחוני המגיע לארוחה משפחתית הם ישרטטו בוודאי דיוקן דומה של טיפוס חיוור וחדור אידיאולוגיה שמרצה בלהט על סבלן של תרנגולות בעודו מנשנש מנת גרעינים ונבטים שהביא עמו מהבית.
אבל מאחורי המילה "צמחונים" מסתתרת קשת רחבה של אנשים, שקשה מאוד למצוא להם מאפיינים משותפים. חלקם אוכלים דגים ואפילו עוף, חלקם לא ילבשו סוודר מצמר, לחלקם יש משנה סדורה וחלקם פשוט לא אוהבים את טעמו של הבשר. החלטנו שהגיע הזמן לעשות קצת סדר בבלגאן ולהסביר מה שונה ומה דומה בין צמחונים מסוגים שונים. זה אמנם מתחיל במה יש להם בצלחת, אבל ממש לא מסתיים שם.
לדגים יש אמא, ביצים יכולות גם להפוך לאפרוחים, ומה עשתה לכם הפרה המסכנה שרעתה באחו ואכלה דשא להנאתה? רגע, אבל אם אתם אוכלים פירות, זה אומר שאתם גם אוכלים פירות ים? מאלה שלא אוכלים כל דבר שיש לו נשמה ועד אלה שאוכלים בשר פעם בכמה שבועות, קווים לדמותו של צמחוני.
1. לָקטוֹ-אוֹבוֹ צמחונים
זן הצמחונים הנפוץ ביותר. צמחונים הנמנעים מאכילת פרות, גדיים, כבשים, תרנגולות, ברווזים, דגים ובעלי-חיים אחרים - אבל אוכלים תוצרים של בעלי-חיים: ביצים (אם כי ודאי יעדיפו ביצים אורגניות או ביצי חופש) ומוצרי חלב. מקור המונח בלטינית: lacte - חלב, ova - ביצה.
- סביר שתמצא על הצלחת שלהם: שניצל תירס.
- לא יגעו גם עם מקל ב: סטייק מדמם.
- צמחונים מפורסמים: שלומי סרנגה, פול מקרטני ("אילו קירות בתי המטבחיים היו שקופים, כל בני האדם היו הופכים לצמחונים") שמוביל את קמפיין "שני צמחוני" בבריטניה.
2. צמחונים אוכלי דגים/פירות-ים
יש כאלה שמגדירים את עצמם צמחונים, אבל אין להם בעיה לאכול טונה. ההבחנה בין הפרה והתרנגולת לבין דגים נעוצה בהנחה (השגויה) שחיות ים כמו דגים וסרטנים אינן חשות כאב. כיום יש קונצנזוס במחקר המדעי לפיו גם דגים חווים סבל, פחד וכאב: מערכת העצבים שלהם דומה לזו של בעלי חוליות אחרים, גופם משחרר חומרים משככי כאבים כשנפגעות בו רקמות, והם גם סובלים מעקה נפשית בעת מצוקה. גם לגבי לובסטרים ודיונונים ידוע כי הם יצורים מתוחכמים החשים כאב (להבדיל מחרקים, שככל הנראה אינם חשים כאב).
3. טבעונים
מי שנמנעים מכל המוצרים מן החי בין אם מאכילתם ובין אם משימוש אחר בהם. הם לא אוכלים בעלי חיים משום סוג, וגם לא את תוצריהם. כמו כן הם לא ילבשו פרוות, צמר, נוצות ועור - משום שייצור תעשייתי של מוצרים שהופקו תוך שימוש בבעלי-חיים כרוך בפגיעות קשות בהם. טבעונים מחרימים ביצים כי תרנגולות מטילות נכלאות בכלובי-סוללה המותירים לכל אחת מהן שטח של דף A4, ומיליוני אפרוחים זכרים בתעשיית הביצים מומתים מדי שנה בשיטות אכזריות משום שלא משתלם לגדלם לבשר. טבעונים נמנעים מחלב כי פרות בתעשיית החלב הישראלית לעולם אינן יוצאות למרעה, ועגליהן מופרדים מהן מייד עם לידתם.
- אז מה הם כן אוכלים? דגנים (אורז, חיטה לנגזרותיה כגון לחם ופסטה, שיבולת שועל, תירס וכד'), קטניות (חומוס, עדשים, שעועית, פול, סויה וכד'), ירקות, פירות, פטריות, אגוזים, גרעינים וזרעים, אצות - או בקיצור, כל מה שלא הגיע מניצול של יצורים בעלי מוח, מערכת עצבים ועיניים.
- סביר שתמצא על הצלחת שלהם: טופו מוקפץ עם ירקות.
- לא יגעו גם עם מקל ב: שניצל, הכולל רכיבים של שתי התעשיות ההמוניות והאכזריות ביותר: עוף וביצים.
- טבעונים מפורסמים: נטלי פורטמן, אנתוני קידיס (רד הוט צ'ילי פפרס), מובי, אלישיה סילברסטון, אלן דג'נרס.
נסו קינוחים ללא חלב , ואל תציקו לפרות (צילום: ענבל פולאק)
4. טבעונאים
טבעונים שצורכים מזון נא (Raw Food) שעשוי מרכיבים טבעיים שלא עברו עיבוד, בישול או חימום מעל 50 מעלות. הדוגלים בתזונה זו משוכנעים כי על-מנת ליהנות ממרב הסגולות הבריאותיות של מזון, יש להימנע מחימומו בטמפרטורה גבוהה. בדרך-כלל תמצאו אצלם במטבח מעבד מזון משוכלל שיהפוך תוך דקות ספורות חופן אגוזים לממרח קטיפתי. הם גם ישמחו להזמינכם לשייק של עלים ירוקים ופירות, שיגרום לכם לשכוח את כל מה שחשבתם שאתם יודעים על רוקט. המתקדמים מצוידים גם במייבש מזון, שמאפשר להם להכין קרקרים ביתיים מפשתן ולייבש פירות להנאתם.
- סביר שתמצא על הצלחת שלהם: עלי חוביזה טריים.
- לא יגעו גם עם מקל ב: ביסלי.
5. חצימחונים
אנשים שאוכלים בשר לעתים רחוקות - פעם בשבוע/חודש - או לחילופין, אנשי "שני צמחוני" המסתפקים ביום צמחוני אחד בשבוע. לרוב אלו אנשים שאינם מעוניינים להתחייב לאורח חיים צמחוני קפדני, אך בכל זאת רוצים להפחית את צריכת הבשר, לרוב מסיבות בריאותיות או סביבתיות.
- סביר שתמצא על הצלחת שלהם: משהו שפורסם במדור "שני צמחוני" האחרון ב-ynet.
- לא יגעו גם עם מקל ב: כבד אווז (כי כמה רוע אפשר לבלוע?).
- חצימחונים ידועים: אופרה וינפרי, שהנהיגה "שני צמחוני" במסעדות האולפנים שלה, וגרהאם היל, מייסד Tree Hugger, שהרצה ב-Ted
על "צמחונות של ימי חול".
אם אני יכולה, גם אתם יכולים. אופרה חצימחונית (צילום: AFP)
1. צמחונים אוהבי חיות
רוב הצמחונים נמנעים מאכילת בעלי חיים פשוט מתוך אהבה אליהם. חלקם הפכו להיות צמחונים כבר כילדים, ברגע שהבינו שהתרנגולת בפינת החי היא מה שמחכה להם בצלחת בתור שניצל, וש"כבד קצוץ" הוא באמת כבד של מישהו. חלקם עשו את ההחלטה הזאת מאוחר יותר בחיים, אך מאותם שיקולים. אלה נושאים בנטל הצמחונות מכיוון שאינם רוצים לאכול משהו שיש לו הורים או רגשות.
2. צמחונים ללא אידיאולוגיה
מהם לא תשמעו נאומים חוצי להבות על כאבו של הלובסטר או תנאי המחייה הקשים של הפרה. הם לא אוכלים בשר כי זה מגעיל אותם או סתם לא טעים להם. בדרך כלל לא אכפת להם אם השניצל תירס שלהם חומם באותה התבנית יחד עם סטייק, כל עוד הוא לא מדמם כשחותכים אותו.
3. צמחונים ירוקים
צמחונים מסיבות סביבתיות. דו"ח של האו"ם מ-2006 חשף כי תעשיית המזון מן החי אחראית ליותר פליטות גזי חממה מאשר כל התחבורה העולמית (בים, באוויר וביבשה) גם יחד. תעשיית הבשר היא גם גורם מרכזי לבזבוז מים, זיהום מים, הרס הקרקע והידלדלות המגוון הביולוגי (בעיקר עקב כריתת יערות לשטחי מרעה ומספוא). הדו"ח גרם לגל של צמחונים וחצימחונים מסיבות סביבתיות. הצמחונים הירוקים, שלרוב יימנעו מכל המוצרים מן החי (בשר, ביצים וחלב) יציינו כי יש גם סיבות חברתיות לבחירתם: תעשיית הבשר מאוד בזבזנית, שכן בעלי החיים מואבסים בכמות גדולה של דגנים ובקטניות (כך לדוגמה, 95% מהסויה המגודלת בעולם משמשת כיום להאבסה בזבזנית של בעלי-חיים במשקים). אילו נשתמש בכל הקרקעות שבהן אנו מגדלים מזון לבעלי-חיים לגידול מזון לבני-אדם, נוכל לייצר כמות מזון גדולה פי 20 ויותר מהדרוש להאכלתה של כל האוכלוסייה האנושית.
- סביר שתמצא על הצלחת שלהם: פיתה וחומוס מתוצרת מקומית.
- לא יגעו גם עם מקל ב: בשר מדרום אמריקה (כי יערות האמזונס הופכים לחוות בקר ענקית).
4. צמחו-טבעונים בריאותנים
צמחונים וטבעונים שהחליטו לשנות את תזונתם עקב הקשר בין מוצרים מן החי לבין מחלות לב, סוגי סרטן מסוימים וסוכרת. בספרייתם תמצאו את הספר "מחקר סין", המתאר בין היתר את מחקר התזונה הגדול בעולם, שערך פרופ' קולין קמפבל. לאחרונה הם קיבלו רוח גבית גם מארגון התזונה הגדול והשמרני בעולם - ארגון הדיאטנים האמריקאי (ה-ADA), שקבע כי תזונה צמחונית או טבעונית מאוזנת מומלצת בכל שלבי החיים, כולל הריון, הנקה, ינקות, ילדות והתבגרות, וכן לספורטאים. חלק מהמשתייכים לקטגוריה זו בחרו בצמחונות כדי לרזות (ע"ע "שווה בטירוף", רב-המכר מאת קים ברנוין ורורי פרידמן, שהפך לרב-מכר לאחר שוויקטוריה בקהאם צולמה רוכשת אותו).
- סביר שתמצא על הצלחת שלהם: סלט ירקות אורגניים.
- לא יגעו גם עם מקל ב: צ'יזבורגר, מרגרינה, קולה.
-
טבעונים בריאותנים מפורסמים: ביל קלינטון (בראיון ל-CNN הסביר כי עבר לטבעונות בעקבות מחלת לב, על מנת להגדיל את סיכוייו "להישאר בסביבה ולבלות עם הנכדים שיהיו לנו מצ'לסי"), מייק טייסון, קארל לואיס.
5. צמחונים ציונים
ותיקי הצמחונים בארץ הקודש היו חלוצים ציונים חדורי אידיאלים, שעלו לארץ ישראל במטרה להקים כאן התיישבות סוציאליסטית הומניסטית, והושפעו מהצמחונות של טולסטוי ואנשי רוח צמחונים אחרים. המפורסמים שבהם הם יוסף טרומפלדור וא. ד. גורדון. שריד לאחד הניסיונות הללו הוא "בריכת הטבעונים" בקרבת קיבוץ כנרת, בור מים שבקרבתו היה יישוב צמחוני קטן, שלא החזיק מעמד זמן רב. היישוב הצמחוני "אמירים", לעומת זאת, עודנו קיים ומאכלס מסעדות צמחוניות מצוינות.
- סביר שתמצא על הצלחת שלהם: סברס, פלאפל.
- לא יתקרבו עם מקל(ות) ל: סושי.
1. המטיפנים מול הסבלנים
יש צמחונים שאינם מסוגלים לשבת לשולחן עליו מוגשות מנות בשריות, וכל ארוחה משפחתית בהשתתפותם הופכת לזירת ויכוחים סוערת (טיפ לצמחונים מתחילים: לא לדבר על צמחונות בזמן הארוחה). בקצה השני של הסקאלה יש את אלה שמרגישים בסדר גמור, כל עוד זה לא בצלחת שלהם, לא אכפת להם לאכול ירקות מתבשיל בשר, כל עוד הם משאירים את חתיכות הבשר בסיר. באמצע יש את הצמחונים שלא יגידו לאף אחד מה לאכול, אבל יגרמו לכולם להעדיף את המנות הצמחוניות גם בלי לומר מילה: הם פשוט יגיעו לארוחות משפחתיות עם תבשילים צמחוניים מושקעים ונפלאים, שיגרמו ליתר המנות להחוויר.
2. חובבי ושונאי ה"תחליפים"
הרגלי אכילה אינם מתייחסים רק למה שאוכלים או לא אוכלים, אלא גם לטכניקות בישול, טעמים ומרקמים שמעצבים תרבות קולינרית. לכן "תחליפי בשר" למיניהם יכולים לעזור לצמחונים מתחילים שלא רוצים לאכול בשר, אבל אינם מוכנים לוותר על המבורגר. הם יכינו בחדווה שניצל סייטן, בולונז סויה או המבורגר פטריות, וביום העצמאות יזמינו אתכם לשיפודי טופו על האש. לעומתם, ישנם צמחונים הסולדים ממזון שיש לו צורה, מרקם או טעם של משהו שפעם היתה לו אמא.
ספגטי בולונז, רק בלי בשר (צילום: סיגל בן דוד)
3. הבשלנים מול המפשירנים
יש צמחונים שתמיד תמצאו אצלם במקפיא המבורגר או שניצל צמחי. תוך דקה במיקרו-גל, שתי דקות על המחבת או עשר דקות בטוסטר אובן יש להם ארוחה. לעומתם, יש את אלה שרואים בצמחונות הזדמנות ללמוד לבשל. הם מעדיפים את העדשים שלהם בנזיד ולא בהמבורגר, ובמקום לקנות גבינות סויה מעדיפים לשים בבלנדר טופו וכמה עשבי תיבול ולהרכיב גבינת טופו ביתית, או להכין ממרחי ירקות למיניהם (וזה אפילו קל, הם יבטיחו - רק צולים בתנור וטוחנים).
4. האליטיסטיים מול העממיים
הצמחונים האליטיסטיים רואים עצמם כממשיכי המסורת הצמחונית האידיאולוגית של פיתגורס וטולסטוי. תמצאו אותם דנים בייצוגי בעלי-חיים בספריו של קפקא בין מדפי בתי הטבע, בעודם מתלבטים איזה ירק אורגני לאפות עם הטמפה האינדונזי. לעומתם, הצמחונים העממיים יסלדו מבתי הטבע ויעשו את הקניות שלהם בשוק. הם יספרו שהתפריט המזרח-תיכוני המסורתי הוא צמחוני בעיקרו (בשר נצרך בעבר רק באירועים מיוחדים), ואת מנת החלבון שלהם ישיגו מצלחת חומוס או תבשיל מג'דרה. סביר להניח שסל הקניות של צמחוני השוק זול בהרבה מאשר זה של אוכלי בשר ממוצעים.
עדשים הן מקור מצוין לחלבון (צילום: ירון ברנר)
- לכל טורי מדור שני צמחוני
- בשיתוף אתר הצמחונות הישראלי