שתף קטע נבחר
 

כל הרפורמות כולן: ממשלת נתניהו והנדל"ן

זו לא הייתה מסיבת העיתונאים הראשונה שכינס נתניהו בקדנציה הנוכחית שלו, בגלל מחאה חברתית-כלכלית. גם הפעם נשלפה חבילת צעדים שמטרתה לגרום לירידת מחירים. בדקנו אילו צעדים הם חדשים ואילו לא, ומה קרה עם הרפורמות הקודמות

לכולם היה ברור שזה יסתיים במסיבת עיתונאים. מרגע שהובן כי מאהלי המחאה בירושלים ובתל אביב הפכו לתופעה כלל ארצית וכי הפעם הציבור דורש פתרונות למצוקה, זה היה רק עניין של זמן עד שראש הממשלה, שר האוצר ושר השיכון יכנסו מסיבת עיתונאים חגיגית שבה יכריזו על רפורמה מרחיקת לכת ורחבה בתחום הנדל"ן, שתגדיל את ההיצע בשוק הדירות ותוריד מחירים.

 

 

זה היה ברור – כי זה קרה כבר מספר פעמים בקדנציה רצופת המחאות החברתיות של ממשלת נתניהו השנייה. המדיניות הכלכלית של נתניהו ושטייניץ, שחרתו על דגלם את עידוד התחרות החופשית לצד השמירה הקנאית על מסגרת התקציב, לצד המשבר הפיננסי העולמי והשלכותיו על המשק הישראלי, מביאים את ראש הממשלה ושר האוצר פעם אחר פעם למעמד הזה, שבו הם נאלצים להרגיע את הציבור הזועם, שכורע תחת נטל ההתייקרויות ועקומת הציפיות הנוסקת לשמיים.

 

תרופת ההרגעה תמיד זהה – רפורמה. ולנו רק נותר להביט לאחור על הרפורמות שהיו ולשאול – מה נשתנה הרפורמה הזאת מכל הרפורמות?

 

נתניהו הציג ארבעה צעדים חדשים: הנחה של 50% במכירת קרקע לדירות ב"מחיר למשתכן"; הנחה של 25%-100% על קרקע במסלול לדירות בשכירות מוזלת; קרקעות בחינם לבניית 10,000 דירות למעונות סטודנטים והנחה של 50% לסטודנטים בתחבורה הציבורית.

 

בנוסף, הדגיש שוב נתניהו את הצורך בקידום הרפורמה בתכנון ובבנייה, אשר הוא מאמין שתזרז את הקמתן של 50 אלף יחידות דיור חדשות. מבט קצר בתוכנה של הרפורמה הנוכחית מראה כי ראש הממשלה רקח כאן חבילה של צעדים ישנים, הוסיף לה צעדים לא מחייבים, זרק פנימה רפורמה שכבר נמצאת בתהליכי אישור מזה שנתיים ועטף הכל בחבילה חדשה – הנה שינוי של ממש.

 

כבר בספטמבר 2007 אישר שר האוצר אז, רוני בר-און, את השתתפות המדינה בהענקת 50% הנחה לסטודנטים בתחבורה הציבורית בתוך הערים. גם הכוונה להרחיב את ההנחה לרכבות ולקווים בין-עירוניים אינה חדשה ונמצאת בהליכי אישור מאז ינואר האחרון.

 

ההחלטה להעניק קרקע בחצי מחיר במסגרת מכרזי דיור למשתכן גם כן אינה חדשה. מכרזים כאלה מתקיימים מעת לעת אך עד כה הצעירים שהובילו את המאבק הנוכחי לא יכלו ליהנות מהם. במכרזי "מחיר למשתכן", מוענקת קרקע מוזלת ליזם שהציע את המחיר הנמוך ביותר לדיירים. הדירות בפרויקטים האלה מוצעות לרוב לפי החלוקה הבאה: 60% מהדירות מוקצות לזוגות נשואים עם ארבעה ילדים ויותר, 20% לזוגות נשואים עם ילדים ו-20% לזוגות ללא ילדים. לאחרונה, הגדילו לעשות ונתנו גם לזוגות שנרשמו לנישואים ברבנות להשתתף במכרז.

 

כל מי שעקב אחר גל המחאה האחרון רואה עד כמה הפרופיל הקבוע של הזכאים במכרזים אלה לא תואם את יוזמי המחאה. היכן הדיור המוזל לרווקים ורווקות? היכן דיור מוזל לזוגות שאינם נרשמים לנישואים ברבנות? ההחלטה להעניק עדיפות ליוצאי צבא ושירות לאומי נותנת רק פיתרון חלקי. מסלול ה"דיור למשתכן" נותר עדיין מסלול לחרדים.

 

ההחלטה להעניק הנחה של 25%-100% ברכישת קרקע לבניית דיור במסלול שכירות מוזלת היא המעניינת מכולן, אך לא ברור עדיין איך, אם בכלל, תיושם ההבטחה המעורפלת הזאת. מה יהיה גובה ההוזלה? לכמה זמן תוגבל השכירות? מי יוכל ליהנות מההטבה ובעיקר – באילו אזורים ישווקו הקרקעות? אם התכנית תישאר בתחום הפריפריה, לא תהיה בה שום תועלת לצעירים בישראל, שלמרות הטענות על פינוק, מתרכזים במרכז בעיקר בגלל היעדר אפשרויות תעסוקה, לימודים ותרבות בפריפריה.

 

התכנית להוסיף 10,000 דירות במעונות סטודנטים מוברכת גם היא, אך מהווה פתרון חלקי בלבד למצוקת הדיור, שהיא כבר מזמן אינה נחלתם הבלעדית של הלומדים באוניברסיטאות. בגוש דן, רוב הצעירים סובלים ממצוקה כלכלית בגין גובה שכר הדירה, שמגיע לעתים למחצית ממשכורתם החודשית. חלקם הגדול לא לומדים באוניברסיטה ואינם זכאים לדיור במעונות.


חבילת הטבות נתניהו

צעדי הממשלה בנדלן - מעקב
ההטבה חדש/ישן סטטוס ביצוע
דיור למשתכן ישן טרם נוסחו הקריטריונים החדשים לזכאות
שכירות מוזלת חדש לא נקבע לוח זמנים לביצוע ולא קריטריונים לזכאות
10,000 יחידות חדשות במעונות סטודנטים חדש טרם שווקו הקרקעות לבנייה
50% הנחה לסטודנטים בתחבורה ציבורית קיים מספטמבר 2007 כבר קיים באוטובוסים בערים. קיימת תכנית להרחיב לקווים בין-עירוניים ולרכבות
הרפורמה בהליכי הרישוי לבנייה קיים מנובמבר2009 לא אושר על ידי הכנסת
קרקעות חינם לחיילים משוחררים קיים מינואר 2010 לא בביצוע. הממשלה והמינהל טרם סיכמו על הקרקעות שישווקו
הקמת וד"לים מאפריל 2011 בשלבי אישור אחרונים
הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל קיים מספטמבר 2009 שלב ב' נכנס לפעולה
הענקת פטור גורף ממס שבח עד 2013 מנובמבר 2010 אושר
ביטן הפטור ממס שבח החל משנת 2013 מיוני 2011 לא אושר. הדיון בכנסת נדחה

 

בינתיים: רפורמות הבנייה תקועות

אז נשארנו עם הרפורמה הגדולה בתחום התכנון והבנייה. כבר בתחילת הקדנציה השנייה שלו, הכריז נתניהו על רצונו לחולל את "אם כל הרפורמות" – הרפורמה בועדות התכנון והבנייה בישראל. נתניהו קבל אז על הסרבול הביורוקרטי שמאפיין את תהליכי קבלת האישורים לבנייה בישראל והתלונן ש"אי אפשר לסגור מרפסת בארץ הזאת".

 

באוקטובר 2009 התכנסה לראשונה ועדת השרים לתכנון ובנייה שבראשה עמד ראש הממשלה ובה היו חברים גם שר האוצר ושר השיכון. החלטתה הראשונה הייתה לכנס מנכ"לים של משרדי ממשלה שיכין תוכנית מפורטת לרפורמה בתכנון ובנייה בישראל, המבוססת על חזונו של נתניהו.

 

כעבור חודש קיבלה הוועדה את ההחלטה האופרטיבית הראשונה שלה, על בסיס המלצותיהם של המנכ"לים. ההחלטה קבעה כי תכניות הבנייה יחולקו לשלושה מסלולים נפרדים, בהתבסס על מורכבותה של כל תכנית, וכי לכל מסלול יקבע פרק זמן קצוב לאישור.

 

באותו מעמד נקבע, כי תכניות בנייה קטנות, כמו בניית גדר או הוספת מגני-כביסה – לא יצריכו אישור כלל. תכניות כמו סגירת מרפסת או הוספת פרגולה, יאושרו או לא יאושרו תוך פרק זמן קצוב של 45 יום. תכניות בנייה מלאות וגדולות יאושרו תוך 90 יום.

 

עוד מדברת ועדת השרים, וחברת הכנסת גילה גמליאל הצטרפה לחגיגת הרפורמות. באמצה מנהג רומאי ישן, לחלק קרקעות ללגיונרים שפרשו, הציעה גמליאל בינואר 2010 כי חיילים משוחררים יזכו ברבע דונם חינם לבנות עליו את ביתם בישובי הנגב והגליל.

 

שנה וחצי אחרי כל זאת – והרפורמה הגדולה בתכנון ובבנייה עוד לא הושלמה והשפעתה על שוק הדיור לא מורגשת כלל. לא לחינם קרא לה ראש הממשלה "אם כל הרפורמות", ככל הנראה הכוחות שיש להיאבק בהם כדי להשלימה רבים וחזקים.

 

אישור התכנית לשלושה מסלולי רישוי נפרדים תקוע בשל התנגדותם של גורמים נאמנים לאיכות הסביבה, וחוששים מבנייה מואצת על שטחים ירוקים. הענקת קרקעות לחיילים משוחררים לא מתבצעת בשל ויכוחים בין הממשלה למינהל מקרקעי ישראל בנוגע לקרקעות שיכללו בתכנית.

 

במחצית השנייה של השנה הנוכחית נכנסו לפעולה צעדים נוספים ברפורמה. באפריל הכריז נתניהו על הקמת ועדות מחוזיות מיוחדות (ועדות דיור לאומיות, או "וד"ל") שיאשרו במהירות תוכניות בנייה ל־50 אלף דירות במתחמים גדולים שבהם האישור מתעכב שנים ארוכות. תכנית זו, בניגוד לשאר היוזמות, דווקא נמצאת בשלבי אישור אחרונים, וזו הסיבה שעיקר מאמציהם של מנהיגי המחאה עד כה התרכזו בה.

 

המקור העיקרי לכעס בקרב מנהיגי המאבק הוא סירובה של הממשלה לכלול דיור בר השגה בתכנית זו, המיועדת להפעלה מיידית. ראשי המאבק מפרשים את הסירוב הזה כסירוב של הממשלה להתמודד באופן כנה ואמיתי עם הבעיה וניסיון להסית את הפתרונות לערוצים איטיים יותר שבסופו של דבר ניתן יהיה למסמס אותם.

 

צעד נוסף שיישומו החל לצבור תאוצה במאי האחרון, הוא הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל, שתכליתה להפוך את הגוף הממשלתי הענק הזה למנגנון קטן ויעיל למכירת קרקעות ליזמים. בשבוע שעבר אישרה הכנסת את החלק החשוב ביותר ברפורמה, שמהותו הפיכתה לרשות מקרקעין – גוף קטן יותר שפועל על פי חוקי השוק.

 

גם הרפורמות של משרד האוצר לא זזות

ראש הממשלה מתעסק בעיקר בהגדלת ההיצע – פישוט התהליכים הביורוקרטיים והגדלת מספר הדירות החדשות שנבנות. במשרד האוצר ובנק ישראל, במקביל, עוסקים גם בהורדת הביקוש וגם בהגדלת ההיצע דרך צעדי מיסוי.

 

בנובמבר 2010 הודיע שר האוצר כי מי שימכור דירה שנייה ושלישית עד 2013 ייהנה מפטור ממס שבח גם אם הדירה לא בבעלותו ארבע שנים (תנאי לזכאות לפטור). ביוני האחרון הוסיף שטייניץ זרז נוסף למשקיעים, והודיע כי יפעל לביטולו של הפטור ממס שבח החל משנת 2013.

 

מטרת הצעדים הללו היא לתקוף את לבה של בעיית הנדל"ן בישראל: העובדה שאלו לצד אלו חיים ישראלים שלא יכולים לרכוש בית וישראלים שמחזיקים בכל כך הרבה כסף פנוי, עד שהם יכולים לרכוש שלושה בתים וגם ארבעה.

 

הפטור ממס שבח, לצד הריבית הנמוכה בשנים האחרונות והחשש מיציבות הבורסה, הפכו את הנדל"ן לאפיק ההשקעה הבטוח מכולם. העשירונים העליונים מיהרו לרכוש עוד ועוד דירות להשקעה וגרמו לעליית המחירים שסחררה את ראשם של מעוטי היכולת. מטרת הרפורמה של האוצר היא לגרום לכך שבשנתיים הקרובות יימכרו רוב הדירות להשקעה ובשנים שלאחר מכן, מי שברשותו מיליון שקל פנויים, יחפש מקום אחר להשקיע אותו ולא יקנה דירה.

 

ההחלטה להעניק פטור מלא למשקיעים בשנתיים הקרובות נוסחה כהוראת שעה ואושרה על ידי ועדת הכספים. את ביטול הפטור צריכים אנשי האוצר להעביר כחוק חדש ובשבוע האחרון התברר כי חברי הכנסת אינם ששים לאשר את הצעת החוק.

 

השבוע דחתה ועדת הכספים את החלטתה בנוגע לביטול הפטור בשלושה חודשים וחברי הכנסת שילחו מעל פניהם את נציגי האוצר בטענה שהם מנצלים את מצוקת הדיור כדי לבטל בחטף פטור היסטורי ממס ולהעשיר את קופת המדינה בעוד כספי מסים.

פורסם לראשונה 26/07/2011 20:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו במסיבת העיתונאים. תרופת הרגעה שחוזרת על עצמה
צילום: עומר מירון
מומלצים