שתף קטע נבחר
 
צילום: דודו אזולאי

מתווכים: המחאה מצננת את שוק הנדל"ן

מנכ"ל אנגלו סכסון: "בשבועיים האחרונים יש קיפאון משמעותי בשוק". המתווך ערן שוקרון: "הכל פסיכולוגיה. קונים שואלים אותי אם המוכרים יודעים על האוהלים". מתווכת דירות פרטית: "לפי האווירה והתחושה, זה נראה שהשוק מת. פגר. אין טלפונים, אין עסקאות וכל יומיים מתפוצצת עסקה"

מחאת האוהלים  מסעירה את המדינה, מטלטלת את כל סדר היום הציבורי , ולפי שיחות שערכנו עם מספר מתווכים - היא כבר החלה להשפיע בפועל על שוק הנדל"ן .  

 

 

"בשבועיים האחרונים יש סטגנציה (קיפאון - ת"ג) מסויימת בשוק, חלקית אבל משמעותית", אומרת ל-ynet מנכ"ל אנגלו סכסון, עדינה חכם. "יש עסקאות, אבל יש ירידה בהיקף שלהן יותר ביחס לזמן שלפני שבועיים ומעלה". 

 

חכם מעריכה שמדובר בתופעה זמנית: "סטגנציה מעידה כמעט תמיד על ביקושים כבושים (ביקוש שנדחה לתקופה מאוחרת - ת"ג). הלקוחות עוצרים עסקאות כדי לראות לאן הולך השוק".

 

כמתווכת, לא כדאי לך שהשוק יהיה בדעיכה. על כל ירידה בהיקף העסקאות אפשר לומר שהיא זמנית.

 

"לא נכון. כשיש האטה אמיתית בשוק, זה תהליך ארוך טווח שנובע מירידה בביקושים. הסטגנציה שמתרחשת כרגע היא דווקא של הלקוחות עם הביקושים הקשיחים, כלומר, הזוגות הצעירים, שחייבים לקנות דירה".

 

זוגות צעירים מתלבטים כל חודש מחדש אם לקנות או להישאר בשכירות.

 

"נכון, אבל בסוף הם קונים, כי אין כאן מנגנון לפיקוח על השכירות ולכן גם השכירות יקרה. כשזוג צעיר צריך לשלם 6,000 שקל בחודש שכר דירה בתל-אביב, הוא כבר יעדיף לשלם את אותו הסכום על משכנתה בראשון לציון ושהנכס יהיה שלו. מה שהזוג הזה עושה כרגע זה לדחות את הקנייה בתקווה שהמחירים ירדו. זה לא יקרה בטווח הנראה לעין, כי כל הרפורמות שמתוכננות לטובת בנייה ודיור, אם הן בכלל יצאו לפועל, יקחו הרבה זמן".

 

גם מנכ"ל לוח win-win, יובל אטד, אומר: "שבועיים זה זמן קצר מדי לבדוק סטטיסטית את מצב השוק, אבל מבחינת התחושות שמגיעות מהשטח, מהלקוחות, יש הרגשה חד-משמעית: הלקוחות מודעים למה שקורה והרבה מהם עושים הולד".

 

"המוכרים יודעים שיש אוהלים?"

"מחאת הדיור הפכה לאישיו שמרגישים אותו בשטח", אומר מתווך הדירות ערן שוקרון. "בהחלטות מכירה וקניה הכל פסיכולוגיה. אנשים רואים חדשות וזה משפיע עליהם, זה לא עושה להם חשק לרוץ ולקנות דירה. כולם מדברים על זה. מישהו ביקש ממני לשאול את המוכרים אם הם יודעים שיש אנשים באוהלים, ומישהו אחר שקבע איתי לשוחח אתמול אחרי שהראתי לו דירה, סימס לי מיד אחרי החדשות שבוא נעזוב את זה, ויש לי הרגשה שזה מה שהביא אותו לרדת מהעסקה".

 

יחד עם זאת, גם שוקרון מעריך שההשפעה של המחאה על השוק היא קצרת טווח ולא עמוקה. "המחאה משפיעה אבל לא משנה את כללי המשחק", הוא אומר. "בסופו של דבר, מי שצריך דירה קונה דירה, אוהלים או לא אוהלים. ממילא מי שמחזיק את השוק למעלה הם לא הקונים הרגילים, שבקושי עומדים במחירים המטורפים, אלא השוק העשיר של רוכשי הדירות להשקעה, כולל האמריקאים והצרפתים שבכלל לא מושפעים ממה שקורה כאן. סיפור האוהלים לא מזיז למשקיעים. רק לפני כמה ימים מכרתי דירה קטנטונת של פחות מ-40 מטר בתל-אביב במיליון ומשהו שקל". 

 

מתווכת דירות פרטית אחרת, שסירבה להיחשף בשמה, אמרה גם היא: "שבועיים הם לא מדד לשום דבר וצריך לחכות לפני שעושים בדיקה רצינית, אבל לפי האווירה והתחושה, זה נראה שהשוק מת. פגר. אין טלפונים, אין עסקאות וכל יומיים מתפוצצת עסקה, גם כאלה שהיו ממש על סף חתימה ואני רואה ברחובות שכל יום מישהו תולה עוד שלט 'למכירה'. נראה לי שכמו שהפסיכולוגיה של הבועה הרתיחה את השוק הפסיכולוגיה של המחאה מקפיאה אותו. אנשים לא יודעים לאן זה יתגלגל והם מעדיפים לשבת על הגדר".

 

"זה בכלל בגלל בין המצרים"

אנגלו סכסון ומשרדי התיווך הפרטיים הקטנים, מוכרים, בין השאר, דירות יד שניה, ורבים מלקוחותיהם הם זוגות צעירים. אין פלא שהם מרגישים במחאה יותר מחברות המשווקת פרוייקטים יוקרתיים. מנכ"ל חברת התיווך והשיווק אמבסדור, ליאת דנינו, טוענת שהמחאה אינה משפיעה על השוק. "יש קפיאה מסויימת בעסקאות, אבל זה בגלל שעכשיו זאת תקופת בין המצרים (בין י"ז בתמוז לט' באב - ת"ג). הלקוחות לא חותמים אבל הם ממשיכים להתעניין ולבדוק ואחרי ט' באב הם יקנו".

 

"מאז 2008 מדברים על בועה ועל ירידת מחירים", אומרת דנינו. "מדברים מדברים והמחירים ממשיכים לעלות, וכך זה גם עכשיו. רוב הלקוחות שלי הם משפרי דיור, שמנצלים את עליית מחירי הדירות הישנות בשביל למכור אותן ולקנות חדשות, ומשקיעים שרוכשים דירות להשקעה כי הם יודעים שמחירי השכירות ימשיכו לעלות. המחאה לא ממש מזיזה להם. אם יש קצת עצירת עסקאות מצד הזוגות הצעירים, אז הרוכשים המבוססים רואים בה הזדמנות וחוטפים את הדירות". 

 

מנכ"ל סוכנות התיווך רשף נכסים, עליזה כהן אומרת: "אם יש שינוי משמעותי הוא קיים בעיקר בשוק השכירות בערים הגדולות. חשש מהול בדאגה מעכב ביצוע עסקאות, אולי קיימת גם איזושהי ציפייה שהשינוי יתחולל בקרוב ולכן מוטב להמתין ולראות לאן נושבת הרוח. אני מאמינה שהמגמה הזו תשתנה במחצית השנייה של אוגוסט עם הצורך להתביית לקראת פתיחת השנה הבאה".

 

"אבל כשמסתכלים בפריסה ארצית אפשר לכל היותר להגדיר את המצב כהשהיה זמנית שמושפעת מכמה נסיבות יחד המחירים, המחאה וימי בין המצרים, וגם מהעובדה שקיץ זו עונה של מעברי דירה יותר מאשר של סגירת עסקאות".

 

"ועם זאת, ישנם גורמים רבים שהמחאה בכלל לא משפיעה עליהם. לא בקרב העשירונים העליונים, לא בקרב משקיעים ולא בקרב רוכשים שאינם ישראלים. אלה מתנהלים כרגיל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחאת האוהלים: מתחילה להשפיע בשטח?
צילום: בן קלמר
צילום: עומר הכהן
"רואים יותר ויותר שלטי 'למכירה'". צילום אילוסטרציה
צילום: עומר הכהן
עדינה חכם: "ביקושים כבושים. הלקוחות יושבים על הגדר
אייל פרידמן
ערן שוקרון: "יש השפעה, אין שינוי בחוקי המשחק"
מומלצים