שתף קטע נבחר
 

נגמרו הפראיירים: ביטולים וקפאון בשוק הנדל"ן

ברוטשילד רותח, בתחום הדיור פחות: מתווכים, יועצי משכנתאות וסוקרים מדווחים על צניחה של עשרות אחוזים בביקוש לרכישת דירות. בעיית הדיור נפתרה? לא ממש. הרוכשים שומעים על ירידות עתידיות ומסרבים לאפשר לחגיגה להתקיים על חשבונם. המוכרים מצדם - לא מורידים מחירים. ככה זה כנראה כשיש "תחושה של פאניקה"

מחאת האוהלים גורמת לשוק הנדל"ן לשנות כיוון? הביקושים לרכישת דירות צנחו בכ-20% בחודשיים האחרונים - כך עולה מניתוח של ד"ר רינה דגני, מנכ"ל קבוצת גיאוקרטוגרפיה. לדבריה, נתונים אלה אינם מביאים בחשבון את השפעת מחאת האוהלים, שצפויה להתבטא רק במהלך החודש הקרוב: "אנו צופים כי הביקוש באוגוסט יפחת עוד יותר לאור מחאת הדיור הגוברת".

 

דגני ציינה בשיחה עם ynet, כי הירידה בביקושים נובעת מציפייה לירידת מחירים, בעיקר לאור הצעדים שהכריזה עליהם הממשלה. בינתיים, עצירת הביקושים מתבטאת בעיקר בקרב האוכלוסייה האמידה: "העשירים קלטו את זה ראשונים ועצרו את הביקושים שלהם, מכיוון שאין להם כל לחץ לרכוש דירה דווקא עכשיו. בשוק הדיור נמצאים כיום אנשים בגילאי 34-18, והרבה פחות בגילאי 55 ומעלה". 

 

דגני הוסיפה, כי הביקוש לדירות בחודשיים האחרונים גבוה יותר באזור הדרום, ירושלים, חיפה והצפון, מאשר באזור השרון ותל-אביב.  

 

קבלנים מתקשים לסגור עסקאות 

לוי יצחק עורך מחירון הדירות, אמר ל-ynet כי רוב הקבלנים נתקלים כיום בקושי לסגור עסקאות, וקיימת גם ירידה במספר המבקרים בפרויקטים ובדירות לדוגמה. "אם חלק קטן מאלה שמבקרים בפרויקטים היה מגיע למימוש וסגירת עסקה, הקבלנים היו מרוצים. אבל בחודשיים האחרונים מתקשים היזמים בשיווק הפרויקטים". עם זאת הוא מדגיש, כי מעטים היזמים שמוכנים להוריד מחירים כדי לסגור עסקה, ולכן העסקאות אינן נסגרות".

 

להערכתו, הסיבה לקיפאון אינה קשורה לירידה בביקושים. "חלק גדול מהקונים הפוטנציאליים לא מצליחים להיפטר מנכס ישן שמתאים לזוג צעיר או משקיע. אחרים אינם מצליחים לקבל משכנתא בגובה המתאים. בנוסף, אם הפרויקט מצוי בשלבים מוקדמים, הקונים חוששים לאיתנותו של היזם, ומעוניינים להמתין לשלב יותר מתקדם בבנייה".

 

לצד זאת הוא הדגיש, שגם השיח הציבורי על ירידת המחירים עתידית משפיע. "רבים חוששים לצאת פראיירים וחושבים להמתין מעט עם ביצוע הרכישה עד שהמחירים ירדו".

 

עדינה חכם, מנכ"ל חברת התיווך אנגלו סכסון סיפרה שנרשמה ירידה של כ-20% בביקוש בחודשיים האחרונים. "הביקושים ירדו עוד לפני שפרצה המחאה, ככל הכנראה בגלל המסרים המבלבלים של הממשלה, שיורה מהמותן שלל החלטות ותוכניות שונות. המחאה הציבורית השפיעה על כך ביתר שאת וכעת אפשר לראות עוד ועוד אנשים שמצטרפים לישיבה על הגדר ומחכים לראות לאן השוק מתפתח". גם היא ציינה כי המוכרים לא מורידים בינתיים מחירים, למעט הורדות נקודתיות.

 

30% מבטלים חוזים

ליאור איילון, מנכ"ל החברה לייעוץ משכנתאות מת"ן, אמר ל-ynet כי בחודשיים וחצי האחרונים הבחין במגמה של ביטול חוזים ברגע האחרון. "רוכשים רבים מבטלים חוזים ביום חתימת החוזה או בסמוך לו. זה כבר ברמה של תופעה. 25%-30% ממי שחתם על חוזה מבטל אותו, ושיעור זהה, שעומד על סף חתימה, מבטל ברגע האחרון".

 

איילון מספר כי רוב הרוכשים מנמקים את הביטול באי רצון "לצאת פראיירים". "יש תחושה שהמחירים בשיא ומכאן רק יירדו", הוא אומר. "אנשים מאמינים שיקרה משהו בזכות המחאה ומשום כך אנשים מוכנים לשלם אלפי שקלים על הביטול, במחשבה שאותה הדירה תעלה 150-200 אלף שקל פחות בעוד חודשיים-שלושה".


"אנשים מאמינים שיקרה משהו בזכות המחאה" (צילום: ירון ברנר)

 

מנגד, ברנרד רסקין, מנכ"ל חברת התיווך רימקס, טען בשיחה עם ynet, כי לעומת יולי אשתקד, נרשמה עלייה במספר העסקאות. ההסבר לצניחה בחודשיים האחרונים היא עונתית, לדבריו, וחוזרת על עצמה מדי שנה. "כל שנה יש השהייה בתקופה זו", הוא טוען. "זה קשור בכך שאנשים רבים בחו"ל ובנוסף, זו תקופה שהרבה אנשים, דתיים ומסורתיים, לא חותמים על חוזים. אני מעריך שאחרי ה-9 באב נראה זינוק במספר העסקאות".

 

חכם חולקת על הקביעה הזו: "התופעה הזו לא היה כל כך בולטת בשנים קודמות. אפשר לראות מגמה של עצירת ביקושים. ישיבה על הגדר היא תגובה נקודתית וקצרה, שממנה קורה משהו". לדבריה, התפתחות השוק תלויה בתגובת הממשלה, ובלבד שתיתן הרגשה שהיא שולטת במצב עם תוכנית ארוכת טווח ופתרונות קצרי טווח. "בינתיים יש תחושה של פאניקה" היא מוסיפה, "כל רגע תוכנית אחרת, מסרים מבלבלים, נוצר חוסר אמון, כל ההצעות נועדו לטייח".

 

לא מורידים מחירים

גם איילון סותר את רסקין: "תופעה כזו של ביטולי עסקאות נמשכה בעבר כחודש לכל היותר. תמיד כשחושבים שהמחירים בשיא, יש עצירה בשוק ולאחר חודש הוא חוזר לעצמו. אבל לתקופה הזו יש שני מאפיינים ייחודיים - ראשית היא ארוכה יותר מבעבר ונראה שהיא לא עתידה להסתיים; ושנית - היא מעולם לא הגיעה לממדים כאלה. העוצמה הפעם הרבה יותר חזקה. למחאה יש השפעה ברורה - מאז שהיא החלה נדמה שהתופעה החריפה אף יותר".

 

עם זאת איילון מדגיש כי מדובר במצב זמני: "העובדה שאנשים לא קונים לא אומרת שהביקושים נעצרים, להפך – הביקושים עתידים להתעצם, שכן מי שלא קונה עכשיו - יצטרף לרוכשים בחודשים הבאים. הדרך הנכונה לראות את הדברים היא שהביקושים לא קטנים - אלא מווסתים קדימה".  

 

לראיה מציין איילון כי מוכרי הדירות עדיין לא מורידים מחירים ומנמק: "הם לא חוששים ולא מפחדים". באשר לעתיד הוא מעריך שיקרה אחד מהשניים: "אם באמת התוכניות של נתניהו יקרמו עור וגידים, אבל לא בעוד שנתיים שלוש אלא מחר בבוקר, עליית המחירים תיעצר. אבל אם אלה דיבורים בלבד, המחירים לא יקטנו ואנשים יחזרו לרכוש דירות במחירים הריאלים של היום".

 

דגני מצידה מזהירה, כי עצירת המכירות כרגע לא טבעית. "אנשים מצפים שפתאום יימצא פיתרון, אבל מדובר בתהליך שיימשך לפחות 3 שנים. אין סיבה לעצור את השוק, אבל אף אחד לא רוצה להסתכן בכך שהמחירים פתאום יירדו מחר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Index Open
רינה דגני
צילום: איילת נויפלד
לוי יצחק
עדינה חכם
אייל פרידמן
ליאור איילון
מומלצים