המפגינים: "קיבלנו סטירת לחי מצלצלת מרה"מ"
מנהיגי מאבק האוהלים אמרו בתגובה לאישור סופרטאנקר הנדל"ן, כי בכוונתם לחריף את המאבק. רועי נוימן: "נתניהו בחר שלא להתייחס לקול העם". ארגוני חברה וסביבה: "הממשלה התעלמה מהמחאה ונתנה שוב יד לוחצת לכרישי נדל"ן"
אנשי מחאת האוהלים יצאו כבר בשעות הבוקר המוקדמות לכבישים , אבל לא הצליחו למנוע את אישור חוק ועדות הדיור (הווד"לים) . "העברת החוק מראה על רמת האטימות של הממשלה וחוסר הרצון להקשיב לרצון העם", מסר ל-ynet רועי נוימן, ממנהיגי המחאה. נוימן ציין כי לאור אישור החוק - במוצאי שבת הקרובה תתקיים עצרת ענק . לדבריו, "ממשלת ישראל הכריזה מלחמה על העם ואיננו מתכוונים להשאר אדישים".
- מחאת האוהלים - סיקור נרחב ב-ynet
- ברוב של 57 מול 45: אושר סופית חוק הווד"לים
- נתניהו נגד המוחים: פופוליזם סוחף את המדינה
-
הצעת החוק, שמהווה חלק מרכזי בתוכנית "סופרטאנקר הנדל"ן של ראש הממשלה בנימין נתניהו, עברה היום (ד') בקריאה שלישית במליאת הכנסת ברוב של 57 לעומת 45 מתנגדים. הליכי ההצבעה זורזו לאחר שהאופוזיציה הסירה את כל ההסתייגויות שלה. שלושה ממארגני מחאת האוהלים, ביניהם סתיו שפיר, שישבו ביציע הקהל במליאת הכנסת, הוצאו מהאולם במהלך ההצבעה, לאחר שנעמדו והצליבו את ידיהם בתנועה שהפכה לסמל המחאה.
"קיבלנו סטירת לחי מצלצלת מנתניהו וממשלתו", נמסר ממטה המחאה לאחר אישור החוק. "נראה שהצהרת ראש הממשלה בדבר הקמת צוות להידברות עמנו היא אחיזת עיניים בלבד או ניסיון לפרק את ההתנגדות במתק שפתיים".
אנשי מחאת האוהלים מוצאים מהמליאה (צילום: נועם מוסקוביץ')
במטה הוסיפו, כי "הממשלה לא הפנימה כי יש דרישה בציבור לשינוי מדיניות כלכלית חברתית בישראל. ההתעלמות הזחוחה ממאות אלפים של צעירים ומבוגרים מכלל חלקי החברה הישראלית שרק רוצים לחיות בארץ הזו אינה מרפה את ידינו ואנו נגביר את המחאה".
נוימן הדגיש בשיחה עם ynet כי בכוונתם להחריף את המאבק. "חוק הווד"לים נוגד כל צדק חברתי ולמרות בקשות חוזרות ונשנות מצידנו, גם מול הממשלה וגם מול נשיא המדינה שמעון פרס, ראש הממשלה בחר שלא להתייחס לקול העם. אנו מצרים על כך, ונפעל בהתאם".
"הממשלה לא קשובה לעם"
בנוסף לעצרת המתוכננת במוצאי שבת, איציק שמולי, יו"ר התאחדות הסטודנטים, הודיע כי מחר תצא צעדה מכיכר הבימה בתל אביב בשעה 19:00. "ההחלטה על העברת נוסח החוק מצערת ומאכזבת", אמר. "החלטת הממשלה על העלאת החוק להצבעה, תוך הפעלת משמעת קואליציונית, היא התרסה שחונקת את הסיכוי לאמון ולהידברות אמיתית. אל המאות והאלפים שמוחים בשלושת הימים האחרונים מול משכן הכנסת יצטרפו במוצאי השבת הקרובה אלפים ועשרות אלפים נוספים, מהם לא ניתן יהיה להמשיך ולהתעלם".
חברי המטה לתכנון אחראי, שכולל קואליציה של ארגוני חברה וסביבה, התקשרו אמש לחברי הכנסת מהמאהל, בניסיון לשכנע אותם להצביע נגד החוק, אך לשווא. "חוק הודל"ים שעבר היום בכנסת הוא עוד הוכחה לכך שהממשלה אינה קשובה לעם בנושא התכנון", נמסר מהמטה.
בארגונים ציינו, כי "על רקע המחאה הציבורית החברתית הנרחבת, שבבסיסה מחאה נגד מדיניות דיור אנטי-חברתית בישראל, מדובר בהחלטה אומללה שתפגע בחברה הישראלית בסביבה ובכלכלה. לצערנו, הממשלה התעלמה מהמחאה שסחפה ציבור גדול וכואב ונתנה שוב יד לוחצת לכרישי נדל"ן - על חשבון החברה. בכך העמיקה שוב את הפערים בחברה".
הארגונים קראו לממשלה שלא להשאיר את הדיור בר ההשגה בסעיף המטרות בלבד, והבטיחו לעקוב אחר אחר פעילות הוועדות ולוודא שנושא זה לא נשאר רק כמטרה. "אנו נעקוב ונבחן אם בתוכניות אלה מפקירה הממשלה את ההחלטות החשובות, לגבי סוג הבנייה, לשוק הפרטי או לוקחת אחריות", נמסר. "אנו קוראים לציבור להיות עירניים ולדרוש את שלו במסגרת תוכניות אלה".
"אקורד כניעה צורם"
עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל "אדם טבע ודין", מסר כי "אישור חוק הווד"לים מוכיח שנתניהו שיקר לציבור לכל אורך הדרך. מה שהחל כמחאה ציבורית עממית עם תקווה לשינוי, הסתיים באקורד כניעה צורם. וד"ל גם ימנע דיור בר השגה לסטודנטים ולזוגות צעירים וגם יאפשר בנייה הרסנית לבעלי ההון על החופים ועל השטחים הפתוחים המעטים שעוד נותרו בישראל.
"חוק הוד"לים מקים מערכת תכנון שתדרוס את המערכת הקיימת", הוסיף ברכה, "כל הליך תכנוני פוגעני חברתית והרסני מבחינה סביבתית יעבור ללא עיכובים בועדות אלו, שיפעלו משיקולים פוליטיים צרים בלבד".
מהחברה להגנת הטבע נמסר, כי "הכנסת אישרה היום חוק שיגרום לתכנון לקוי, פגיעה סביבתית והעמקת חוסר השיוויון החברתי. החוק, שיפגע באיכות וברווחת החיים של כולנו בשנים הקרובות ובדורות הבאים, רומס ברגל גסה את מוסדות התכנון הקיימים.
"החוק יהפוך את התכנון לרשלני ושטחי, יגדיל את האפשרות לשחיתות, יוביל להקמת שכונות יוקרה בקרקעות השייכות לציבור ויגביר את הקיטוב החברתי. במקום לחזק את מוסדות התכנון הקיימים ולשחרר את החסמים בבנייה, ראש הממשלה הוביל חוק שיאפשר לחלק ליזמים קרקעות במהירות ויענה על צרכי היזמים ולא על צרכי האזרחים".
"הממשלה הוכיחה שהיא מנותקת מהעם"
"נתניהו מצפצף על המחאה הציבורית", אמר ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ) בתגובה לאישור החוק. לדבריו, "למרות המחאה החברתית הוא כפה על הכנסת את חוק הוד"לים, תוך שהוא עובד על הציבור ומספר שהווד"לים יפתרו את מצוקת הדיור. החוק כולו הוא אחיזת עיניים. ה"סופר טנקר" של ביבי לדירות, הוא סופר בלוף: גימיק שנועד לטייח את כשלון הממשלה בהתמודדות עם מחירי דירות מטורפים".
גם ח"כ דב חנין (חד"ש), יו"ר השדולה הסביבתית חברתית בכנסת, תקף בחריפות את אישור החוק. "זו הוכחה נוספת של ניתוקה המוחלט של ממשלת נתניהו מהעם", אמר.
לדבריו, "חוק הוד"לים הורס את מנגנוני התכנון ואת ההגנות הסביבתיות והחברתיות שבו, וכופה החלטות תכנוניות גדולות בקצב רצחני של ימים ספורים. אבל מרגע שהתכניות מאושרות, הקבלנים אינם מחויבים לבנות. אין כאן שום האצת בנייה. אין גם שום דבר שיבטיח בנייה של תשתיות תחבורה ותעסוקה, מבני ציבור וחינוך".
עוד חנין הדגיש, כי "חמורה במיוחד התנגדותה הנחרצת של הממשלה להכללת של מנגנוני דיור בר השגה בחוק. אומנם, בלחץ המחאה הציבורית, נאלץ נתניהו להסכים להוספת המילים 'דיור בר השגה', אולם בהעדר מנגנוני יישום - אלה הן מילים ריקות".
חשש: מחירי הדיור דווקא יעלו
גם עורכי דין בשוק הפרטי מביעים פסימיות בנוגע לחוק הווד"לים. "במקום לייעל את המנגנון הקיים, באים ומקימים לידו גוף חדש. זה חלמאי ומיותר", אמר עו"ד אמיר חן, שותף מנהל במשרד פישר, בכר, חן, וול, אוריון ושות'. לדבריו, "שר הפנים צריך להתחיל לעשות את העבודה שלו ורק לדאוג שבעלי התפקידים תחתיו והועדות המחוזיות יעבדו לפי החוק ולוחות הזמנים הקבועים בו".
עו"ד עפר טויסטר, בעל משרד המתמחה בדיני תכנון ובנייה, מסר כי "החוק קובע לוחות זמנים קצרים ובלתי סבירים, המעידים על מידה של היסטריה. ראוי ורצוי לתת מועדים שהגורמים יוכלו לעמוד בהם. גם כיום הבעיה, אינה במועדים שהחוק הקיים קובע, אלא באי עמידה בהם".
טויסטר דווקא נגד הכללת דיור בר השגה בחוק. "דיור בר השגה בהגדרה אינו שיוויוני כי הוא פותר בעיות של קבוצות מצומצמות באוכלוסיה", אמר. "אם יהיה יותר דיור, אז יהיה קל לכלל האוכלוסיה להגיע לדירה". עם זאת הוא לא בטוח שהחוק אכן יצליח להוזיל את מחירי הדיור. "הכל תלוי בניהול ובהנהגת התהליך", הוא אומר. "מאידך, אם היישום יכשל , כגודל הציפיה כך האכזבה ומחירי הדיור יאמירו".
עו"ד דוד בסון שותף במשרד עו"ד הרטבי, בורנשטיין ובסון, סבור כי החוק לא יסייע בהוזלת מחירי הדיור. "מדובר בחוק מיותר שיוסיף 'ג'ובים'", הוא אומר. "מה שצריך היה לעשות, זה להוסיף תקציבים לועדות המחוזיות, המשוועות לפקידים נוספים כדי לייעל את העבודה בהן".