שתף קטע נבחר

הופחת החומר הפעיל בפיירי. יש להודיע לצרכנים?

צרכנית שמה לב שאחוז החומר הפעיל בנוזל הכלים פיירי ירד מ-36% ל-24%, אך השינוי לא לווה בהודעה על גבי האריזה, והחוק כנראה, לא מחייב זאת. בפיירי טוענים: "שינוי הנוסחה פורסם בתקשורת" ומוסיפים שאין פגיעה ביעילות. רק שבעבר הצהירו בפיירי: "הפחתה בחומר הפעיל מורידה את יעילות חומר הניקוי"

חברת פרוקטר אנד גמבל הורידה את אחוז החומר הפעיל בנוזל הכלים פיירי, אך לא הצהירה בריש גלי על גבי האריזה: "אחוז החומר הפעיל במוצר הופחת". גם בפרסומים לנוזל הכלים לא היתה אינדיקציה ברורה להפחתה באחוז החומר הפעיל, כך טוענת צרכנית אדוקה של המוצר.

 

 

חוסר הגילוי המלא הזה, לכאורה, אינו מנוגד לחוק, משום שהחוק מחייב הודעה על גבי המוצר רק כאשר נערך בו שינוי מהותי, ואיש במשרד התמ"ת ובמכון התקנים לא יודע אם "חומר פעיל" הוא רכיב מהותי מספיק בנוזל לניקוי כלים. כלומר, יתכן שיש כאן לקונה בחוק.

 

"עד לפני כמה חודשים היו לפיירי שני סוגים של נוזל לשטיפת כלים: סוג אחד (הקלאסי) שמכיל לפחות 36% חומר פעיל, וסוג שני (עדין לידיים - 'פיירי מנקה ומטפח'), שהכיל לפחות 24% חומר פעיל", היא מספרת.

 

"לפני כחודש קניתי את נוזל הכלים הקלאסי באופן מכוון, מפני שידעתי שהוא חזק יותר מבחינת ניקוי ורק כשהגעתי הביתה, גיליתי להפתעתי כי ההרכב הכימי שונה והורד אף הוא ל-24% חומר פעיל. האריזה נראית דומה לאריזת המוצר הישן ואין שום פרסום על גבי האריזה או הצהרה כגון: 'שימו לב, אחוז החומר הפעיל השתנה'.

 

"למיטב זכרוני כשחברות ערכו בעבר שינוי במוצר אך לא בהכרח במחיר, הן חויבו להודיע על כך ללקוח אפילו על גבי האריזה לזמן מסוים. כך היה כשאסם הקטינו את משקל האריזה של ביסלי למשל. למיטב ידיעתי לא ראיתי שום פרסום בנושא ואני חושבת שאנשים רבים לא מודעים לכך בכלל, ואין להם מושג שהם משלמים אותו הדבר על מוצר עם פחות חומר פעיל. אני חוששת שיש בכך הטעייה ופגיעה בידע וביכולת הבחירה של הצרכנים".


  

האם אכן יש כאן הטעיה? לפי החוק, ככל הנראה, התשובה היא לא. הצרכנית צודקת שחברות שמשנות את משקל המוצר והרכבו נוהגות להודיע על כך לצרכנים, לא מטוב ליבן הרב, אלא בשל חשש מתביעות על הטעיה. בעבר, נתבעו חברות כמו ליימן שליסל על הקטנת תכולת אריזות נוטלה בלי יידוע הצרכן. אחרי מספר תביעות כאלה, חברות כיום נוהגות להדביק מדבקה על גבי המוצר שלשונה: "מתכון חדש" או: "אריזת המוצר הוקטנה מ-X ל-Y". חלקן אף משנות את מראה האריזה כדי שהצרכנים יבחינו בהבדל.

 

אבל כאן לא מדובר במשקל, אלא ברכיב. לפי הוראה של הרשות להגנת הצרכן, המבוססת על חוק הגנת הצרכן, משקל הוא גורם מהותי במוצר ועל כן על יצרנים מוטלת חובה לציין בבירור על גבי המצר אם שינו את משקלו. אך האם חומר פעיל מהווה גורם מהותי בנוזל לניקוי כלים? למשרד התמ"ת אין תשובה בנושא.

 

במכון התקנים אמרו לנו: "אנחנו בודקים שהמוצר עומד בתקינה, שיש לה ארבע רמות: לפחות 36% חומר פעיל, לפחות 24%, לפחות 18% או לפחות 12% חומר פעיל. אנחנו לא בודקים את יעילות המוצר, לכן קשה לנו לומר אם מדובר ברכיב מהותי במוצר".

 

אז מי שיודע אם זה רכיב מהותי או לא אלה רק החברות?

 

"כן, הן אלה שעורכות מחקרים".

 

החברה לא ציינה במפורש שהורידה את אחוז החומר הפעיל

כיוון שבמשרדי הממשלה לא מוכנים לקחת אחריות על חוסר הגילוי המלא לכאורה, יצרנית פיירי, פרוקטר אנד גמבל, יכולה לנהוג כרצונה בעניין גילוי שקוף וברור בנוגע להורדת החומר הפעיל. בפרוקטר אנד גמבל טוענים כי אריזת פיירי הקלאסי שונתה, ושדבר השינוי בנוסחה פורסם בתקשורת ובמדפי רשתות השיווק, אולם מבדיקה עולה כי החברה כלל לא הדגישה בהודעותיה שהיה שינוי בחומר הפעיל מלפחות 36% ללפחות 24%.

 

בהודעה שנשלחה לעיתונות בינואר (המוצר הישן עדיין מצוי במדפים בגלל אורך חיים ממושך) נאמר: "נוזל הכלים פיירי, מושק בימים אלו בעיצוב חדש ובנוסחה חדשה... סדרת נוזלי הכלים פיירי עם הנוסחה החדשה מציגה 3 ריחות מרעננים בעלי תמציות טבעיות...מוצרי פיירי מכילים לפחות 24% חומר פעיל".

 

כלומר החברה כן ציינה ואף הדגישה את דבר השינוי בנוסחה, וכן ציינה את האחוז הנוכחי של החומר הפעיל, אך לא הזכירה דבר על כך שהורידה את אחוז החומר הפעיל. מההודעות לתקשורת של פיריי עולה כי רק צרכן ערני מאוד יכל לקשר בין הדברים.

 

ועובדה - השינוי נעשה בראשית 2011, וצרכנים עדיין מופתעים לגלותו עשויה להעיד כי הדבר לא תוקשר בהצלחה. שיטוט ברשת מעיד כי ישנם צרכנים נוספים שחשו כי פיירי לא היתה ברורה מספיק לגבי ההפחתה וכי הם גילו את דבר ההפחתה בעצמם.

 

הנה דוגמא לצרכנית כועסת מקהילת כסף וקריירה ב-ynet, שגילתה להפתעתה את דבר השינוי במרס. והנה תלונה נוספת מפורום באתר בחדרי חרדים של צרכנים שגילו את הפחתת החומר הפעיל במאי. אחד המשתתפים בפורום כתב: "גם אני חיפשתי 36% ולא הבנתי למה יש רק 24% והמחיר כמובן לא ירד, טוב שהעלית את זה לידיעת כל הצרכנים, ואם כך אפשר לעבור לחברות אחרות זולות יותר, כל העדיפות של פיירי הייתה האחוז הגבוה". וישנן דוגמאות נוספות מפורומים אחרים ברשת.

 

ב-2009 פיירי טענה: "הפחתה בחומר הפעיל מורידה את היעילות"

ומה לגבי יעילות המוצר עם החומר הפעיל המופחת? בפיירי טוענים שהורדת החומר הפעיל לא פוגמת ביעילות המוצר. אך נראה כי הטענה הזאת מנוגדת לעמדה שהציגה ב-2009, פרוקטר אנד גמבל, יצרנית פיירי, כשהתלוננה על המתחרה פלמוליב בדיוק על אותה סוגיה.

 

כשפלמוליב הורידה אז את אחוז החומר הפעיל במוצריה מ-36% ל-18%, ופרסמה כי התחדשה ב"נוסחה טובה יותר". בפרוקטר אנד גמבל, יצרנית פיירי, שעדיין שיווקה נוזל עם 36% חומר פעיל, טענו אז כי "מדובר בכיתוב ובפרסום מטעה, שכן הפחתה בחומר הפעיל מורידה את יעילות חומר הניקוי". עוד אמרו כי מבדיקה עולה כי יש בנוזל המתחרה יותר מים לעומת חומר פעיל. מעניין לגלות שפחות משנתיים אחרי כן, פיירי עושה בדיוק את אותו הדבר.

 

פרוקטר אנד גמבל, יצרנית פיירי מסרה בתגובה: "כחברה המשקיעה משאבים במחקר ובייצור האיכותי של מוצריה השונים, נערכה השקה של נוסחה חדשה במוצר 'פיירי' במדינות רבות בעולם, ובכלל זאת בישראל. במסגרת השינוי הופחת החומר הפעיל של המוצר מ-37% ל-32.8%, ובמקביל הוגדלה סמיכות המוצר ב-30%, על מנת לשפר את יעילות ניקיון הכלים, לטובת ולרווחת ציבור הצרכנים

 

"תכולת החומר הפעיל צוינה על גבי אריזת המוצר, כך שכל מי שנתון זה חשוב לו, יכול היה להבחין בו. חשוב לציין, כי החומר הפעיל במוצר הינו בעל שיעור של 32.8%, הפרש ניכר של 8.8% מהשיעור המינימלי שצוין על גבי אריזת המוצר (24% לפחות, כמתחייב מהחוק).

 

"יתרה מכך, עם השקת הנוסחה החדשה, שונתה אריזת המוצר, על מנת להביא לידיעת הצרכנים כי עסקינן במוצר שהינו שונה מקודמו. דבר השינוי שנערך בתכולת המוצר, פורסם ברשתות השיווק ובאמצעי המדיה השונים". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
פייר או לא פייר? פיירי
למעשה, החומר הפעיל ירד מ-37% ל-32.8%
מומלצים