על רגל אחת: 4 מתכונים עם פטריות
הצמחונים מכירים את הפטריות כתחליף מצוין לבשר בשל היכולת שלהן להפוך לעסיסיות ומלאות טעם בעת הבישול. מרב ברזילי מכינה ממרח, סלט, המבורגר ואפילו סטייק - כולם עם פטריות
יש בה משהו קריר, אירופאי כזה, בפטרייה. אמרת פטרייה, ומייד נדבק אליה "לאחר הגשם", ואתה נכנס בעיני רוחך ליער עבות טובל בעננים, נזהר שלא לרמוס במגפיך ננס חבוש מצנפת שהגיח מבית הפטרייה שלו. היא לא ממש משלנו, לא פרי ולא ירק ובכלל איננה צמח. היא לא חי ולא דומם. היא לא חיידק ולא חד תא. היא פטרייה. ממלכה בפני עצמה.
עוד מתכונים צמחונים:
- ברזל מן הצומח: הכירו את התמרהינדי
- גרוזיני בלי בשר: 4 מתכונים צמחוניים
- סתם יום של חול: ממולאים צמחוניים
קשה, לכאורה, לרחוש סימפטיה גדולה ליצור שמתפתח בזכות פירוק המצע שעליו הוא חי וספיגתו. זה קשה במיוחד כשהיצור הזה מתיישב לך בין אצבעות הרגליים, על קירות הבית או על הגזעים של עצי הפרי שלך. אבל יש להן גם זכויות לא קטנות, לפטריות: אנטיביוטיקה, עוגות שמרים ואלכוהול.
אבל אני, ברשותכם, אתמקד באלה הטעימות, כי הן באמת יודעות לתת חגיגה של טעמים על הלשון, ולשדרג כל מנה סתמית לגורמה מתוחכם. תנו לנו, הצמחונים, שתי פטריות פורטובלו ענקיות מוקפצות בבצל, ואנחנו מרוצים כמו קרניבור גדול עם סטייק פילה מדמם. לפחות כמוהו, כי בניגוד לסטייק הזה, הפטריות לא סותמות לנו את העורקים: אין בהן כולסטרול, כמעט אין בהן שומנים, פחמימות וקלוריות, ויש בהן ויטמינים, אנטי-אוקסידנטים ומינרלים.
אז קחו לכם פטריות בשלל צבעים ומינים ובואו נתחיל לבשל.
שלל מיני פטריות (צילום: דניאל לילה)
ממרח פטריות
ממרח טבעוני בריא וטעים שאפשר למרוח על לחם או להוסיף (כשהוא טחון או לא) לפסטה מבושלת לקבלת מנה עיקרית עשירה ומפנקת.
המרכיבים:
1 בצל לבן גדול, קצוץ
400 גרם פטריות (מומלץ לערבב פטריות שמפניון, פטריות פורטובלו ופטריות יער)
2 כפות שמן זית
קמצוץ מלח
קמצוץ פלפל שחור
אופן ההכנה:
- שמים את הפטריות בתבנית אפייה, זולפים שמן זית, מלח ופלפל, וצולים בתנור שחומם ל-200 מעלות במשך 20 דקות. מוציאים מהתנור ומצננים כ-30 דקות.
- מחממים את שמן הזית במחבת ומוסיפים את הבצל. מאדים עד שהבצל הופך שקוף. מסירים מהאש ומצננים.
- טוחנים במעבד מזון את הפטריות והבצל עם שארית השמן. מתקנים תיבול.
מימין לשמאל: פטריות צלויות, הממרח המוכן ובצל מטוגן (צילום: דניאל לילה)
סלט בורגול, פטריות ועלים
המרכיבים:
1 כוס בורגול גס
200 גרם פטריות קצוצות גס (מומלץ לערבב פטריות שמפניון, פטריות פורטובלו ופטריות יער)
2 עגבניות, קצוצות גס
1/2 בצל סגול, קצוץ גס
8 עלי חסה קרועים לפיסות
2 כפות נענע קצוצה
חופן פטרוזיליה קצוצה
לרוטב:
מיץ מ-1תפוז
מיץ מ-1 לימון
2 שיני שום פרוסות
1/4 כוס שמן זית
קמצוץ מלח גס
קמצוץ פלפל שחור
עלים מ-1 גבעול רוזמרין
אופן ההכנה:
- מערבבים היטב את כל מרכיבי הרוטב. מניחים לנוח עד גמר הכנת הסלט.
- שמים את הבורגול בקערה ומכסים במים רותחים או קרים. מכסים ומניחים לבורגול לספוג את המים (5 דקות במים רותחים, 20 דקות במים קרים).
- מסננים את הבורגול מהמים ומוסיפים את שמן הזית. מעבירים לקערה ומצננים.
- כשהבורגול התקרר מוסיפים לו את הפטריות, הבצל, העגבניות, הנענע והפטרוזיליה. יוצקים את הרוטב ומגישים.
סלט בורגול, פטריות ועלים (צילום: דניאל לילה)
המבורגר פטריות ושעועית
המרכיבים (ל-4 מנות):
200 גרם (1 חבילה) פטריות יער
1 בצל קטן סגול קצוץ
1 גזר מגורד
1 כוס שעועית לבנה (עדיף לימה) מושרה ומבושלת היטב (אפשר להמיר ב-1 כוס טופו מגורר)
5 כפות פירורי לחם (עדיף מקמח מלא)
25 גרם (3 כפות) שיבולת שועל קלויה
2 כפות קטשופ
2 ביצים
2 כפות פטרוזיליה/כוסברה קצוצה
קמצוץ מלח
קמצוץ פלפל שחור גרוס
2 כפות שמן זית
אופן ההכנה:
- מסדרים את הפטריות בתבנית, זולפים מעט שמן זית וזורים מלח גס. צולים בתנור שחומם ל-200 מעלות כ-20 דקות. מסננים מנוזלים, מקררים מעט וקוצצים.
- מחממים שמן זית במחבת גדולה. מטגנים את הבצל, מוסיפים את הגזר וכשהוא מתרכך גם את השעועית. מתבלים במלח ופלפל ומורידים מהאש. מוסיפים את הפטריות ושאר המרכיבים ומצננים.
- יוצרים קציצות בצורת המבורגר במשקל של כ-200 גרם כל אחת, מתיזים או מברישים אותם במעט שמן זית.
- מסדרים את ההמבורגר בתבנית משומנת ואופים בתנור שחומם ל-200 מעלות במשך 15 דקות.
- מגישים עם עם ירקות, מלפפון חמוץ, איולי או קטשופ.
המבורגר פטריות ושעועית (צילום: דניאל לילה)
סטייק פורטובלו בפסטו
המרכיבים:
10 פטריות פורטובלו טריות גדולות
3 כפות שמן זית
מלח גס
פלפל שחור
לפסטו:צרור בזיליקום
100 גרם צנוברים או אגוזים אחרים שאוהבים
1/3 כוס שמן זית
1 שן שום
מיץ מ-1 לימון
1 כפית מלח
2 כפות גבינת פרמזן מגוררת (לא חובה)
אופן ההכנה:
- מערבבים את הפטריות בקערה עם שמן זית, מלח ופלפל.
- צולים על הגריל או על מחבת פסים כ-5 דקות בכל צד . מורידים מהאש ושמים על מגש הגשה.
- במקביל מכינים את הפסטו: טוחנים במעבד מזון בזיליקום, צנוברים, שום, לימון, מלח וגבינה מגוררת.
- מפעילים את מעבד המזון בפולסים תוך כדי הזלפת השמן זית עד שמתקבל מרקם אחיד.
- מורחים מעט פסטו על כל פטרייה.
- מרב ברזילי היא בעלת משק ברזילי - מסעדה צמחונית אורגנית במושב ירקונה
- לכל המתכונים של שני צמחוני