פיקוח על השכירות? אולי אחרי הפגרה בכנסת
שכר הדירה שמזנק משנה לשנה מהווה גורם מרכזי למחאת האוהלים. בשנתיים האחרונות גובשו לא פחות מארבע הצעות חוק בנושא הפיקוח, אך הקואליציה טרפדה את כולן. כעת, עם הרוח הגבית של המפגינים, מבטיחים חברי הכנסת שאמה-הכהן ויחימוביץ' כי יגישו את הצעת החוק שלהם באוקטובר
אחד מהגורמים העיקריים של את מחאת האוהלים , ש"הגרעין הקשה" שלה הוא צעירים שגרים בשכירות ומתקשים לעמוד בנטל, הוא שכר הדירה שממשיך לזנק. במדינות מערביות רבות יש מנגנון שמפקח על שוק השכירות ומגביל את התייקרות שכר הדירה.
על הרקע הזה, הכינו בנובמבר שעבר ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד) ושלי יחימוביץ' (עבודה) הצעת חוק ליצירת מנגנון דומה. הצעת החוק פורסמה היטב ועוררה התעניינות תקשורתית, אבל מאז, היא אפילו לא עלתה לקריאה טרומית.
- מחאת האוהלים
- סיקור נרחב ב-ynet
מדובר בהצעת החוק השלישית לפיקוח על שוק השכירות. את הצעת החוק הראשונה העלה ב-2009 ח"כ רוברט טבייב (קדימה) ואת השנייה העלה ח"כ שלמה מולה (קדימה) במרס 2010. הקואליציה טירפדה את שתי ההצעות.
לפני כחודשיים הוגשה הצעת חוק נוספת ביוזמת ח"כ מירי רגב (ליכוד), שעסקה גם בפיקוח על השכירות וגם בהקפאה זמנית ומוחלטת של מחירי השכירות למשך שנה כצעד חירום. גם את ההצעה הזאת טרפדה הקואליציה, ימים אחדים לפני תחילת המחאה. אלא שיחימוביץ' ושאמה-הכהן מתעקשים שההצעה שלהם עדיין על הפרק.
השניים טוענים שקיבלו מכל עבר תגובות שליליות להצעת החוק, והגיעו למסקנה שלא כדאי להם להגיש אותה לוועדת השרים לענייני חקיקה, כיוון שאין לה שום סיכוי לקבל את אישור הקואליציה.
הצעת החוק שגיבשו שאמה ויחימוביץ' מבוססת על מודל שקיים כבר עשרות שנים בלוס אנג'לס. היא מגבילה את העלאת שכר הדירה ל-5% בשנה או עד גובה המדד השנתי, הגבוה מביניהם. עוד קובעת ההצעה כי משכיר שיחליף את הדיירים מיוזמתו לא יוכל להעלות את שכר הדירה לשוכר הבא, כדי למנוע החלפת שוכרים מכוונת כדי להעלות מחירים. החוק אמור להביא גם להקמת מנגנון שיפקח על ההגבלות ויפתור בעיות בין שוכרים למשכירים.
"ההצעה סותרת את תפיסת העולם של נתניהו"
אחרי שהחלה מחאת האוהלים, פנינו לשני הח"כים ושאלנו אם כבר הגישו את ההצעה. התשובה היתה שלילית. יחימוביץ' הסבירה: "בדקתי במשרדי האוצר והשיכון וגיליתי שאין להצעה שום סיכוי, כי היא סותרת את תפיסת עולמם של השרים, הפקידים וראש הממשלה נתניהו עצמו. זאת לא חוכמה להעלות הצעות חוק שנידונו מראש לכישלון, ולכן החלטתי לגנוז את ההצעה ולחכות לשעת כושר. עכשיו, על רקע המחאה, שעת הכושר הגיעה".
שאמה-הכהן אמר גם הוא כי "ההצעה נדחתה עקב תגובות שליליות במשרדי הממשלה שהיו מונעות ממנה לעבור את המשוכה של ועדת השרים לענייני חקיקה ולהפוך להצעת חוק ממשלתית. היא תוגש עוד לפני שהכנסת תצא לפגרה".
במשרד השיכון מכחישים את טענותיהם של יחימוביץ' ושאמה-הכהן וטוענים שאף ח"כ לא פנה אליהם כדי לבדוק היתכנות להצעת חוק כזאת. כך או כך, ההצעה לא הוגשה גם אחרי שהמחאה החלה. שני הח"כים מסבירים כעת שלא יכלו להגיש את ההצעה לוועדת השרים, כיוון שהצעות חוק פרטיות מוגשות לוועדה לפי מכסות מפלגתיות, ולשני הח"כים לא היתה בחודש האחרון מכסה להגשת הצעות כאלה במסגרת המפלגות שלהם.
שאמה-הכהן מסר כי הצעת החוק שלו תוגש במכסה הראשונה שיקבל, כבר בתחילת מושב החודש, כלומר, באוקטובר. יחימוביץ' אומרת שתגיש את ההצעה באוקטובר ושהפעם תבדוק שר שר ותנסה לשכנע אותם שמדובר בהצעה מידתית שאינה עלולה לפגוע במשכירי הדירות.