הזכות למים חמים: שכן יכול למנוע התקנת דוד?
חשבון החשמל כבד עליכם? התקנת דוד שמש בבניין משותף לא חייבת להיות סיוט בירוקרטי, אבל אם רכשתם דירה חדשה ללא דוד ולא נותר מקום בגג - אתם עלולים למצוא את עצמכם בבעיה. כל מה שאתם צריכים לדעת מבחינה חוקית
התייקרות מחירי החשמל בשבוע שעבר חידדה את הצורך בחיסכון והעצימה את הכדאיות בהתקנת דוד שמש. בבניינים משותפים רבים, הקבלן הבונה הוא זה שמספק פתרון לחימום מים, לרבות התקנת דודי שמש על גג הבית כחלק ממפרט הדירה. אבל מה עושה דייר המתגורר בבית משותף, שאין לו דוד שמש ומעוניין להתקינו? מה עושה דייר בקומה תחתונה, אם שכנו מהקומה העליונה מתנגד שיטיילו לו על הגג? ומה קורה כאשר אין מספיק מקום על הגג לכל דודי השמש של כלל הדיירים בבניין?
בעבר, לא ניתן היה להתקין דוד שמש ללא הסכמת כל בעלי הדירות בבניין משותף. מאחר שבגג המשותף יש זכויות לכל השכנים, התקנת דוד השמש עשויה לפגוע בזכויותיהם - גם אם אינם משתמשים בגג. ב-1987 עודכן חוק המקרקעין, ואפשר באופן חריג לפגוע בזכויות בעלי הדירות בגג המשותף כך שבתנאים מסוימים יוכל אדם להתקין דוד שמש על גג הבית גם ללא הסכמת שכניו.
על פי החוק, כאשר גג הבית המשותף מספיק למספר דודי שמש כמספר הדירות, יכול בעל דירה להתקין דוד שמש במקום סביר על גג הבית המשותף, גם אם בעלי דירות אחרים לא הסכימו לכך, בתנאים הבאים:
- קבלת היתר להתקנה לפי חוק התכנון והבנייה, מהעירייה או הרשות המקומית, ומילוי תנאי ההיתר.
- המקום בו יותקן דוד השמש לא משמש את בעלי הדירות בבניין למטרה כלשהי שהוסכם עליה לפי תקנון הבית המשותף.
- התקנת המתקנים והצינורות תיעשה בדרך שתצמצם ככל האפשר את הפגיעה בחזות הבית.
כאשר גג הבית אינו מספיק למספר דודי שמש כמספר הדירות, או שהמקום בו מעוניינים להתקין את דוד השמש משמש למטרה אחרת, יש לפעול כדלקמן:
- להצטייד בהיתר להתקנה לפי חוק התכנון והבנייה.
- לפנות למפקח על המקרקעין לאישור ההתקנה. עליו לבחון את נסיבות העניין ולהציג לו תעודה בחתימת מהנדס הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה, לעניין גודל גג הבית וכמות דודי השמש אותם הוא יכול להכיל.
- כאשר המהנדס קובע שאין מספיק מקום למספר דודי שמש כמספר הדירות בבניין, ההוא מפקח יבקש לקבל את עמדת כל בעלי הדירות האחרים. אם שכן מתנגד מטעמים לא סבירים, רשאי המפקח להתיר את התקנת הדוד, למרות שלכאורה יש בכך פגיעה בזכויות השכן.
- יש להקפיד על התקנת המיתקנים והצינורות בדרך שתצמצם ככל האפשר את הפגיעה בחזות הבית.
-
זכרו - הסמכות הבלעדית לדון בכל הקשור למחלוקת בעניין התקנת דוד שמש, מוקנית למפקח על רישום המקרקעין.
בעלי דירה שרכשו דירה ללא דוד שמש ומעוניינים להתקין אחד, אך מגלים שלא נותר עבורם מקום בגג, שהוא רכוש משותף, לא יוכלו לעשות דבר והם יאלצו להתגורר בבית ללא דוד שמש.
מפקחים שונים על רישום המקרקעין פסקו בעניין זה, כי בעצם רכישת הדירה במצב כאמור, יש לראות הסכמה של הרוכשים למצב הנתון, המונע מהם להתקין דוד בגג המלא בדודי שמש של השכנים. לפיכך, בטרם תחתמו על חוזה לרכישת הדירה, בדקו האם היא מחוברת לדוד שמש וכ תמנעו הפתעות מיותרות.
עורך דין אופיר מילר הינו שותף בכיר במשרד עורכי דין מילר ושות . הכתבה אינה תחליף לייעוץ משפטי אלא כללית בלבד. בכל הליך משפטי או אחר מומלץ לפנות לעו"ד להתייעצות ולהמשך הטיפול.