המטרה: מקלחת חמה בזול
הכי זול לחמם מים באמצעות דוד שמש. אבל מה עושים כשזה לא מספיק? אפשר לחמם בחשמל, או בגז, ואפשר להשתמש במחמם מים מהיר, שמגיע עם מחשב פנימי. מה היתרונות והחסרונות של כל שיטה? צפו בכתבה
השמש בישראל ידועה בעוצמתה, אבל גם למעלותיה הרבות יש גבול, כשמדובר במשפחה בת ארבע נפשות שכל חבריה מעוניינים להתקלח אחד אחרי השני. במקום בו יכולת החימום של השמש שוקעת, נכנסים לפעולה אמצעי חימום מלאכותיים, שהשימוש בהם עולה כסף: חשמל, גז, ומנגנון ממוחשב. באיזו שיטה תעדיפו לחמם מים ?
דוד שמש: הנפח של דוד ממוצע הוא 150 ליטר. דוד שמש הוא מוצר מצוין, כי הוא אוסף אנרגיה בחינם בשימוש בקולטי שמש. אבל ההתקנה שלו עולה בין 2,500 ל-3,500 שקל, תלוי בסוג הגג, ולא תמיד אפשר להתקינו בבתי דירות רבי קומות.
בוילר: דודי שמש תמיד מגיעים עם מנגנון עזר חשמלי, ואת הבוילר מדליקים כשהשמש לא מספיקה. החסרונות: חשבון חשמל גבוה, הצטברות אבנית שמאטה את החימום וחוסר שליטה על הטמפ' מה שמוביל לחימום לטמפרטורות גבוהות, ולבזבוז אנרגיה. זה גם מבזבז מים כי צריך למהול את המים החמים מדי, במים קרים.
דוד חשמלי: בבניינים גבוהים מעל תשע קומות, יש בדרך כלל דוד חשמלי בלבד. ההתקנה שלו עולה בין 1,300 ל-1,700 שקל. החסרונות שלו הם הפעלה במפסק, המתנה ממושכת לחימום המים (40 דקות עד שעתיים, תלוי בגודל המשפחה), וחשבון חשמל גבוה.
חימום בגז: גם המחממים באמצעות גז עובדים בשילוב עם דוד השמש. כשהמים בדוד מתקררים מערכת הגז נכנסת לפעולה באופן אוטומטי. מערכת חימום מים בגז עולה 2,800-2,500 שקל ומעלה, והיא מצריכה חיבור לגז, חיבור לחשמל וצינור שמשמש כארובה לפליטת פחמן דו חמצני אל מחוץ לבית.
יתרונות החימום בגז לעומת דוד חשמלי: עלות ההפעלה החודשית שלו זולה בכ-30% מזו של דוד חשמלי, והוא מחמם כ-16 ליטרים בדקה לעומת 4-3 ליטרים בדקה בדוד החשמלי.
חימום מתקדם בגז: כיום ישנם מחממים עם אופציה לכיוון טמפ'. טווח הטמפ' הגבוה ביותר למקלחת הוא 41-37 מעלות. גבוה מזה לא מומלץ, משום שמדובר בבזבוז אנרגיה ובחום גבוה מדי.
חסרונות החימום בגז: לא כולם רוצים להתעסק עם גז, למרות שהמערכות הללו נחשבות בטוחות. ישנה גם היווצרות אבנית, שמאטה את הליך החימום, לכן בעת קניית מערכת החימום בגז, דרשו מהמוכר חומר נגד היווצרות אבנית.
מחמם מים מהיר: המלה האחרונה בחימום מים זה מחמם מים מהר - טרמוספיד. הוא מתחבר לדוד השמש ויש בו מחשב פנימי שמאפשר לתכנת את הטמפ' הרצויה. הוא יכול לחמם כ-16 ליטר מים בשעה ונכנס לפעולה באופן עצמאי, כך שאין צורך לחכות למים החמים.
כמה חשמל הוא צורך? הוא לא יקר בחשמל כי ברגע שהטמפ' יורדת או עולה הוא מכוונן אותה בחזרה וחדל מלעבוד. בעקבות כך, במובן של הוצאות שוטפות הוא המכשיר הזול ביותר.
אין אבנית: השימוש במכשיר מונע אבנית לחלוטין.
חיסרון: המחיר. מחמם מים מיידי עולה 3,200 שקל, ותשלמו עוד 520 שקל עבור התקנה.
אחריות: דוד חשמלי ודוד שמש מגיעים עם אחריות ל-5 שנים. למערכות האחרות יש אחריות לשנתיים.
ייעוץ: אור הסהר, אמישראגז, מ.ש פתרונות אנרגיה מתקדמים, פזגז.