גאדג'טים של שבת
שעון מעורר שכבה מעצמו, טלית שלא גולשת לאיטה מהכתף, מנורה שניתן "לכבות" בלי שעון שבת ואיך אפשר בלי אפליקציה ייעודית. כך תעשו את השבת שלכם נעימה אפילו יותר
כשאלוהים שבת בפעם הראשונה הוא לא חשב על פלטה, מיחם ושעון שבת. הוא התכוון לנוח ולא התפלפל בסוגיה איך יחממו אוכל בלי אש. אבל די מהר אנשים גילו שלשבת בחושך ולאכול אוכל קר זה לא תענוג גדול.
עוד ביהדות:
- עוד חוזר הניגון האבוד: תחייה לשירי ברסלב
- הזמנה לחתונה: עם חברים כאלה מי צריך נושים?
- האם רבנים עדיין רלוונטים?/ ספר חדש
מאז, בהתמדה ראויה להערכה, עוסקים שומרי שבת למיניהם בפתרונות יצירתיים להפוך את השבת למשהו ידידותי למשתמש. התוצאה היא עשרות מוצרים שיש להם לרוב שימוש רק פעם בשבוע, אבל הם יצירתיים ויש בהם שילוב של רוח וחומר. ואולי לזה אלוהים דווקא כן התכוון כשחשב על השבת בפעם הראשונה.
חלק מאביזרי העזר הפכו במהלך השנים להכרחיים, כמו שעון שבת, אבל אחרים הם כמו הגזר שעל הגפילטע פיש: מוסיפים צבע וטעם, אך לא תמיד הכרחיים. "חשמל זה קצת כמו לשחק באש", אומר דן מרנץ, מנהל מכון צמת - העוסק בשילוב מדע וטכנולוגיה, "לכן, אפילו כשיש דברים שהטכנולוגיה מאפשרת אותם באופן מותר בשבת, יש רתיעה של רבנים לאפשר את זה לציבור הרחב מתוך חשש שזה ישנה את השבת. הקו הוא מטושטש שכן לשחק במחשב בשבת זה לא שבתי, אבל לחפש במחשב דבר תורה להגיד בשבת זה כן שבתי?
"יצרנו טלפונים ומחשבים שאפשר להשתמש בהם בשבת כי במהלך השימוש בהם לא סוגרים מתגים ולא מייצרים משהו חדש, רק משנים זרם קיים - אבל הפיתוחים האלה לא נפתחו לציבור הרחב, כי היתר גורף ישנה את אופי השבת". ובכל זאת, הנה מה שבכל זאת יכול להימצא בכל בית:
ויהי אור
ערב שבת במיטה. גמרתם לקרוא את פרשת השבוע, את עיתוני השבת וכל ספר אחר שחיכה לכם ליד המיטה. עכשיו אתם עייפים ולא תמיד מתאים להמתין לשעון שבת שיעשה פה חושך. בדיוק בגלל זה
פיתח הרב שמואל ופר מקנדה את ה"שאבעס לאמפ" - מנורה שולחנית רגילה למראה, אבל בעלת כיסוי לראש המנורה, שאפשר באמצעותו לווסת את כמות האור, או במקרה הצורך לסגור אותו לחלוטין.
הרב קרליץ קבע כי מאחר שהמכסה נמצא על ראש המנורה, כחלק בפני עצמו, מותר לסובב אותו והוא אינו נחשב ל"מוקצה". דגם נוסף של המונרה הוא של מכון "צמת" שנראה "אור-לי" ופועל על עיקרון דומה. גם ב"סרוגים" התלהבו:
מתחמם, מתחמם...
פלטת השבת פותרת לנו את הבעיה של חימום האוכל בשבת. לדעת חלק מהפוסקים, אסור להניח את הסירים על הפלטה ממש, אלא יש צורך בהגבהתם באופן שלא ייגעו בו ישירות. בבתים רבים נהגו שומרי שבת המחמירים בעניין להפוך מחבתות או לשים חוצצים אחרים בין סירי האוכל לפלטה.
פיתוח של אבי שושני ממצפה הושעיה פתר את הבעיה: המוצר "על פלטה" הוא למעשה רשת שמגיעה בשני גדלים, עוביה כסנטימטר, והיא מתלבשת על הפלטה - ופותרת את הבעיה באופן בטיחותי יותר.
שבת בבוקר, יום יפה
מי שמקיץ בבוקר באופן טבעי יתקשה בוודאי להבין את מצוקתם של אלה שיותר טבעי להם לישון גם בשעה 9:30 בבוקר. מאחר שברוב בתי הכנסת זה הזמן שבו התפילה כבר מתקרבת לסיום, עלה הצורך במציאת פיתרון.
Kosher Clock הוא שעון מעורר מיוחד שניתן לכוון אותו לחמישה צלצולים במהלך השבת - כשכל אחד נמשך דקה, ואז מפסיק מעצמו. השעון הוא נייד, מופעל על-ידי סוללות ואינו נחשב "מוקצה".
מים בששון
מי שמקלחת היא חיונית עבורו לעונג שבת ישמח לדעת שיש פתרון לשבתות סגריריות. בדוד חשמלי, אם פותחים את ברז המים החמים של הדוד החשמלי, נכנסים מיידית מים קרים לתוך הדוד, התופסים את מקומם של המים היוצאים - פעולה האסורה בשבת כי בכך הם מתחמים ויש בכך, לדעת הפוסקים, בישול.
דוד מים חשמלי מיוחד לשבת פותר סוגיות ה"בישול" וה"הבערה" של גוף החימום. תרמוסטט המותקן בדוד המגביל בשבת את הטמפרטורה ל-40 מעלות צלזיוס (הנחשבת לדרגה שאין בה בישול לפי ההלכה), ומנגנון אלקטרוני מיוחד דואג לכך כי בשבת גוף החימום ייכנס לפעולה מדי כ-15 דקות למשך שניות אחדות, במשך כל השבת כולה. פעולות חימום קצרצרות אלו אינן מחממות את המים, אך בהן התרמוסטט השבתי נכנס לפעולה ובודק את הטמפטורה, ואם זו ירדה כתוצאה מכניסת מים קרים, החימום ימשיך עד ל-40 מעלות.
יש לך אש?
מי שטרח בערב שבת, יאכל בשבת, אבל מי שלא מבשל בערב חג - נאלץ לבשל בחג עצמו, ואז הוא נתקל בבעיה מה לעשות עם האש שהוא הבעיר לאחר שגמר להשתמש בה. הפטנט היהודי המוכר הוא להניח מעל האש הדולקת סיר קטן מלא במים ולחכות שהם יגלשו. מיותר לציין שחלק ניכר מהאנשים מראה למים את הדרך החוצה, ובכל מקרה מדובר באילתור מטריח.
לצורך תיקון העניין יצרו במכון צמת החגז - טיימר שמתקינים בין ברז הגז לכיריים, ובאמצעותו אפשר לקבוע את זרימת הגז הרצויה לזמן קצוב. אם אתם מבשלים אורז תכוונו לעשר דקות ואם אתם מבשלים גולש זה ייקח יותר.
תפוס אותי אם תוכל
התנועה שתופסת את הטלית הגולשת מטה ומושכת אותה בחזרה קדימה הפכה לאחת המוכרות ביותר בבית הכנסת, כמעט כמו זו של נשים שמושכות את
הכיסוי ראש לעבר המצח. פיתוח של מכון צמת מונע את הנפילה של הטלית על-ידי כך שהפסים השחורים עשויים מסיבים נצמדים וכך אפשר לחבר אותם זה לזה (פעולה זו אינה נחשבת לאב המלאכה "תופר")
יש לך שיחה
אפליקציית "שלושה כוכבים" עוזרת לעקוב אחרי זמני כניסה ויציאה של השבת בכל מקום בעולם, אבל לא רק. לפני כניסת השבת היא מתריעה ובזמן הדלקת נרות היא מעבירה את הטלפון באופן אוטומטי ל"מצב שקט".
שבת שלום!