שתף קטע נבחר
 

שטייניץ: נבחן סוגיית התמלוגים במפעלי ים המלח

שר האוצר הודיע כי משרדו יבחן את סוגיית המס וההיטלים המוטלים על מפעלי ים המלח, ויחליט האם יש צורך לשנות את גובה המסים שמשלמת חברת כימיקלים לישראל למדינה על השימוש באוצרות הטבע של הים. הבוקר אמר המשנה ליועמ"ש כי מפעלי ים המלח לא משלמים מספיק מס למדינה

בעקבות חוות הדעת שפרסם המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (יועמ"ש) הבוקר (א') מודיע הערב שר האוצר, ד"ר יובל שטייניץ, כי משרדו יבחן את סוגיית המס וההיטלים המוטלים על מפעלי ים המלח, ויחליט האם יש צורך לשנות את גובה המסים שמשלמת חברת כימיקלים לישראל למדינה על השימוש באוצרות הטבע של ים המלח.

 

חוות הדעת של המשנה ליועמ"ש, הוזמנה על ידי משרד האוצר במסגרת המו"מ שמנהלים אנשי אגף התקציבים ושל מפעלי ים המלח בסוגיית מימון קציר המלח, הנדרש על מנת למנוע את ההצפות באגן הדרומי של הימה. במסגרת חוות הדעת, הביע המשנה ליועמ"ש, אבי ליכט, את דעתו, כי מפעלי ים המלח לא משלמים מספיק מס למדינה, על השימוש הרווחי ביותר שהם עושים באוצרות הטבע של הציבור.

 

על פי חוות הדעת, הרווח של מפעלי ים המלח עלה בשנים האחרונות בשיעור חד ועקב כך חלקה של המדינה ברווחים הלך וקטן. לטענת המשנה ליועמ"ש, בעשור האחרון חילקה החברה לבעלי המניות דיבידנדים בסכום כולל של כ-3.8 מיליארד דולר, בעוד שלקופת המדינה הגיע סכום של 303 מיליון דולר בלבד.

 

"חוות דעת זאת מאפשרת לי כשר אוצר לבחון בתקופה הקרובה את סוגיית חלקם הנכון והראוי של תמלוגי המדינה באוצרות ים המלח", אמר שטייניץ בכנס שנערך בתל אביב. "אנחנו נעשה את זה באחריות, ברצינות ובמקצועיות. עוד לא החלטתי אם להקים ששינסקי ב' אבל סוגיה זו דורשת הערכה מחדש וכך נעשה".

 

המדינה נתנה את אוצרות הציבור 

חברת מפעלי ים המלח הוקמה על ידי ממשלת ישראל ב-1952, על חורבות מפעלי ים המלח שהקימו הבריטים בתחילת שנות ה-30. ב-1961 הוסדרה עבודתה בחוק, כך שהחברה קיבלה זיכיון מהמדינה לשימוש באוצרות הטבע, ששייכים כמובן לציבור כולו.

 

בשטר הזיכיון נקבע כי גובה התמלוגים שישולמו למדינה יעמוד על 5%. ב-1992 החלה המדינה להנפיק את מניות כימיקלים לישראל, חברת האם של מפעלי ים המלח, ולמכור חלקים מהחברה לידיים פרטיות. כיום, יותר ממחצית מניות החברה מוחזקות על ידי חברה לישראל של משפחת עופר וכשליש הן בידי הציבור.

 

ב-1995, במהלך גיבוש גרעין השליטה בכי"ל, נחתם הסכם בין שרי האוצר והתעשייה דאז לבין משפחת עופר, שבו התחייבה המדינה כי שיעור התמלוגים לא יעלה במהלך תקופת הזיכיון על שיעור של 10% עד היקף ייצור מסוים ובתנאים מגבילים. בחוות הדעת שהוגשה היום נקבע כי מדינת ישראל יכולה לטעון כי התחייבות זו בטלה אך ספק אם טענה זו תתקבל. בשל כך, ממליץ המשנה ליועמ"ש למשרד האוצר להימנע מהעלאת התמלוגים ובמקום זאת לפעול להשטת היטל מיוחד על רווחי יתר, בנוסף לתמלוגים, בדומה למה שנעשה במסגרת ועדת ששינסקי.

 

במקביל, מצויה מדינת ישראל בתהליך של בוררות משפטית מול מפעלי ים המלח, בטענה כי החברה הסתירה את היקף הייצור שלה, כדי להימנע מתשלום תמלוגים נוספים. במסגרת התביעה שהגישה המדינה כנגד מפעלי ים המלח, ואשר נדונה בבוררות בימים אלה, תובעת המדינה העלאת אחוז התמלוגים לכמות העולה על 3 מיליון טון ל-10%. במסגרת התביעה נטען גם, כי מפעלי ים המלח לא העבירו למדינה תמלוגים בסכום משוער של 291 מיליון דולר, שמגיעים לה על פי חוק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השר יובל שטייניץ
צילום: גיל יוחנן
מפעלי ים המלח
באדיבות ידידי כדור הארץ
מומלצים